UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Чи врятують китайці український футбол

Цього тижня блискавкою розлетілася новина про те, що інвестором першолігової команди "Суми" стали китайці

Як повідомляв раніше Depo.Сектор, офіційне підписання угоди відбулося напередодні. Після двох місяців переговорів домовились, що наступні півроку представники інвестиційної компанії Smart Mentor - Ліо Байрам, Ілкай Мусобай та Ільгар Набієв будуть розпоряджатися клубом. Досі він належав ПАТ "Сумське науково-виробниче об'єднання", а неофіційно власником називають російського бізнесмена Костянтина Григоришина. Щоправда, завод залишається співінвестором, буде допомагати з проживанням, харчуванням, транспортом і футбольними полями.

Крім того, за словами генерального директора СНВО Олексія Цимбала, переговори тривають щодо переходу у власність китайських інвесторів стадіону "Ювілейного".

У команди - новий тренер. Українець, який досі працював лише за кордоном, Володимир Лютий. Вже запланований двотижневий тренувальний збір в Туреччині, куди команда повинна відправитися на початку лютого. Все виглядає більш ніж оптимістично...

Які ризики? Попри гучну вивіску "китайський інвестор", досі не зрозуміло, яку саме ж суму вони віддадуть на благо українського футболу. Керувати клубом будуть люди, які "не варилися" в цьому українському казані і про реалії знайти лише з розповідей. Постійні підозри на договірняки, гра на контору, стимулювання суддів, заохочення суперників - це дуже швидко може розбити рожеві мрії. Окрім того, як показує практика, "совкові" олігархи дуже неохоче віддають свої іграшки. Є реальний ризик, що співфінансування може вилитися в постійне вставляння палок в колеса. Та й сам інвестор з Азії ще не запорука успіху. Варто лише згадати останні приклади, як от "Малага", яка не хапає зірок з катарським шейхом Абдуллою Аль-Тані. Купівлю клубу він використав, аби купити порт в однойменному місті. Сінгапурець Пітер Лім і взагалі зробив з "Валенсії" команду, яка бореться за виживання.

Які перспективи? В ідеалі вони мали б запустити в Сумах самоокупний проект, адже там, на думку команди інвесторів, є вся необхідна інфраструктура - школа, стадіон, клуб, поля. Те, що прийшли люди не з типовим "совковим" мисленням може стати ковтком свіжого повітря, прикладом, як будувати здоровий футбольний клуб. Навряд, чи ці люди будуть думати, як би якнайшвидше розтягнути гроші, а далі хоч потоп... У випадку успішної реалізації цього проекту місцем перезавантаження українського футболу можна було б вважати Суми.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Сектор

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme