Двоє українських арбітрів увійшли до списку суддів футбольного Євро

Киянин Балакін і сумчанин Беркут мають шанс уперше в історії стати дійовими особами свята європейського футболу

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Двоє українських арбітрів увійшли до спи…
Микола Балакін. Фото: сайт ФК "Динамо" Київ.

Спілка європейських футбольних асоціацій (УЄФА, UEFA) визначила бригади суддів на чоловічий чемпіонат Європи 2024 року, який відбудеться на полях Німеччини, повідомляє Depo.ua за інформацією сайту УЄФА.

51 матч фінального турніру континентальної першості судитимуть 18 головних арбітрів УЄФА, низка їхніх асистентів і суддівська бригада з Аргентини.

Головними арбітрами на матчах Євро-2024 будуть:

Артур Соареш Діас (Португалія),

Хесус Хіль Мансано (Іспанія),

Марко Гуіда (Італія),

Іштван Ковач (Румунія),

Іван Кружляк (Словаччина),

Франсуа Летесьє (Франція),

Данні Маккелі (Нідерланди),

Шимон Марчіняк (Польща),

Халіл Умут Мелер (Туреччина),

Глен Ніберг (Швеція),

Майкл Олівер (Англія),

Даніеле Орсато (Італія),

Сандро Шерер (Швейцарія),

Даніель Зіберт (Німеччина),

Ентоні Тейлор (Англія),

Клеман Тюрпен (Франція),

Славко Вінчич (Словенія) і

Фелікс Цваєр (Німеччина).

Також у межах співпраці УЄФА з Південноамериканською конфедерацією футболу (CONMEBOL) арбітром турніру в Німеччині стане суддя з Аргентини Факундо Тельо із двома асистентами.

Суддівські бригади на кожному матчі складатимуться з арбітра, двох його асистентів, четвертого судді, резервного асистента арбітра на стадіоні і бригади з трьох суддів відео матчу.

У списку арбітрів присутні двоє українців. Це 35-річний киянин Микола Балакін і 32-річний Олександр Беркут із Сум. Вони увійшли до категорії четвертих (резервних) суддів цьогорічного Євро.

Удруге в історії українські футбольні арбітри потрапили до кола потенційних суддів чемпіонату Європи. Минулого разу, на Євро-2012 в Україні і Польщі, у такому списку були Віктор Швецов і Олександр Войтюк – однак вони так і не вийшли на футбольні поля того чемпіонату.

Додамо, поточного сезону Балакін і Беркут встановили історичне досягнення: стали першими за 25 років українцями, які відсудили матч групового турніру Ліги чемпіонів. Вони працювали на грі "Реал Сосьєдад" – "Зальцбург" (рахунок 0:0). Головному судді Балакіну на грі асистували лінійні арбітри Олександр Беркут і Дмитро Запороженко із Запоріжжя, а четвертим рефері був Ярослав Козик із Мукачева.

Також нинішнього сезону українські судді стали першими представниками України у плей-оф Ліги конференцій (матч "Бетіс" Іспанія – "Динамо" Хорватія, рахунок 0:1). На цьому матчі Балакіну допомагали судді на лінії Беркут і Запороженко, а четвертим арбітром був Віктор Копієвський із Кропивницького.

Під час Євро-2024 арбітри, асистенти арбітра й арбітри підтримки матимуть базовий табір у Франкфурті. Офіційні особи ж із відео матчів будуть базуватися в Лейпцигу, де під час матчів працюватимуть з Міжнародного центру телемовлення.

Нагадаємо, 17-ий чемпіонат Європи з футболу триватиме з 14 червня до 14 липня в Німеччині. Національна збірна України почне Євро-2024 матчами у групі з Бельгією, Румунією і Словаччиною.

Також зауважимо, відома українська футбольна арбітриня, перша жінка-арбітр Української Прем'єр-ліги, 42-річна харків'янка Катерина Монзуль у лютому цього року очолила комітет арбітрів Української асоціації футболу (УАФ). На цій посаді вона замінила італійця Лучано Лучі. Відтак Монзуль більше не працюватиме на матчах як суддя.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme