Як зміцнити імунітет: ТОП-7 продуктів, які вбережуть від застуди

Навесні, в розпал чергової хвилі пандемії, багато хто замислюється, як зміцнити імунітет і допомогти організмові протистояти коронавірусу та іншим недугам

Дар'я Самборська
Заступник шеф-редактора відділу новин, журналіст відділу «Життя»
Як зміцнити імунітет: ТОП-7 продуктів, я…
Фото: Рixabay

Для злагодженої роботи нашої імунної системи необхідні вітаміни і мікроелементи, більшість із яких організм отримує з їжею. Depo.ua розповість, як швидко зміцнити імунітет дорослій людині, трохи скорегувавши раціон. Раніше ми писали, які продукти від тиску допомагають позбутися головного болю і перемогти втому.

Що знижує імунітет

Імунна система людини найчастіше слабшає навесні — саме о цій порі багато хто хворіє і відчуває загальне нездужання. Пов'язано це з тим, що в холодну пору року організм витрачає накопичені влітку вітаміни, а навесні їх ще немає в достатній кількості, щоб поповнити запаси. Також організму не вистачає сонячного світла і рухової активності. Крім цього, пам'ятаймо про такі згубні фактори:

  • недосипання;

  • шкідливі звички;

  • нестача вітамінів і мінералів;

  • постійні стреси і дратівливість;

  • неправильний розподіл відпочинку і праці;

  • залежність від гаджетів;

  • інфекційне захворювання з тривалим перебігом.

Як зміцнити імунітет народними засобами

Щоб організм був стійким до вірусів, важливо не тільки позбутися поганих звичок, уникати стресу і висипатися, але і правильно харчуватися. Рекомендується зменшити або зовсім відмовитися від вживання цукру, а також менше їсти гострої і жирної їжі. Крім того, потрібно ввести до раціону продукти, що підвищують імунітет.

Імбир

Імбир сприяє зміцненню імунітету

Серед продуктів, що підвищують імунітет, варто згадати корінь імбиру. Користь імбиру зумовлена великою кількістю вітамінів у його складі: це ретинол, вітаміни групи В, аскорбінова кислота. Але головна діюча речовина імбиру — гінгерол. Це рослинний алкалоїд, який виявляє могутню протизапальну дію, допомагає організмові створити бар'єр проти інфекцій і на початкових стадіях навіть зупинити застуду.

Часник

Часник підвищує імунітет

До складу часнику входить природний антибіотик алліцин. Також цей продукт містить флавоноїд кварцетин, який надає йому антиоксидантних властивостей і допомагає організмові протистояти старінню. Людям, які хочуть дізнатися, як зміцнити імунітет, потрібно ввести часник до щоденного раціону. Його варто додавати в рідкі страви, каші і салати. Тим, хто має проблеми зі шлунково-кишковим трактом, не рекомендується їсти часник натщесерце.

Куркума

Куркума підвищує імунітет

Ця спеція кольору сонця не тільки гарна, але і дуже корисна. Куркума – одна з найефективніших природних ліків, сила якої полягає в основному інгредієнті — куркуміні. Спеція цінується за антиоксидантні, антибактеріальні, противірусні, протиракові і протизапальні властивості, що робить її чудовим засобом для лікування застуди.

Цитруси

Цитруси сприяють зміцненню імунітету

Зміцнення імунітету часто пов'язують із цитрусовими. Апельсини, мандарини, грейпфрути і лимони справді корисні. Завдяки високому вмісту вітаміну С вони володіють антиоксидантними властивостями, підтримують функції імунних клітин і знижують тривалість простудних захворювань.

Риба

Риба сприяє зміцненню імунітету

Розв'язуючи проблему, як зміцнити імунітет, корисно ввести до раціону рибу. Вона є джерелом Омега-3 жирних кислот, які підвищують рівень опору до інфекцій. До того ж у рибі міститься цинк, який бере участь у будові імунних клітин. Цей мікроелемент організм не виробляє самостійно, тому важливо споживати продукти, в яких він міститься.

Мед

Мед сприяє зміцненню імунітету

Про користь меду є чимало інформації. Він є дієвим засобом від кашлю, особливо при нічних нападах. Також мед надає антибактеріальний ефект і так само як і імбир та часник ефективно бореться з мікробами.

Кисломолочні продукти

Кисломолочні продукти сприяють зміцненню імунітету

Кисломолочні продукти допомагають поліпшити імунітет, впливаючи на травну систему. У них міститься кальцій, магній, залізо, вітаміни С і В, що покращують травлення, мають протизапальну дію і підтримують захист кишківника від проникнення мікробів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme