Росіян і білорусів допустили до Олімпіади-2024

Спортсмени з держав-агресорок у Парижі виступатимуть на тенісному турнірі: вірогідно, це лише початок

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Росіян і білорусів допустили до Олімпіад…

Міжнародна федерація тенісу (ITF) офіційно допустила до участі в Олімпіаді 2024 року в Парижі і паризькій Паралімпіаді російських і білоруських спортсменів – у "нейтральному" статусі. Таке рішення оприлюднене на офіційному сайті ITF, з посиланням на Суспільне Спорт інформує Depo.ua.

Виступати на Олімпіаді й Паралімпіаді зможуть тенісисти і тенісистки, які виконають вимоги "нейтральності", визначені міжнародними олімпійським і паралімпійським комітетами. "Нейтральним" учасникам також потрібно виконати умови спортивного відбору.

"Рішення ITF погоджене з більшістю міжнародних федерацій і стосується особистих змагань і спортсменів, які беруть участь в Іграх у Парижі, що відбудуться влітку 2024 року. Позиція ITF також відповідає чинній міжнародній політиці тенісу, яка була ухвалена в березні 2022 року", — ідеться в заяві організації.

Як раніше повідомляв Depo.ua, у березні 2023 року Міжнародний олімпійський комітет рекомендував допустити російських і білоруських спортсменів до міжнародних змагань, якщо вони відповідають певним критеріям. Серед них – не підтримувати вторгнення росії в Україну і не мати звʼязків із силовими структурами.

Читайте більше: Росіяни вже на порозі Олімпіади: Виконком МОК рекомендував повернути агресорів на міжнародні змагання

У грудні 2023 року МОК вирішив, що спортсмени з росії і білорусі, які виступають в індивідуальних видах спорту, зможуть виступити на Іграх у Парижі у 2024 році в нейтральному статусі – під олімпійським, а не національним прапором, а у разі їхньої перемоги не лунатимуть гімни країн.

Щодо спортивних критеріїв відбору на тенісний турнір ОІ, то для участі в Олімпіаді тенісистам і тенісисткам – одиночникам потрібно потрапити у топ-56 світового рейтингу (не більше чотирьох тенісистів від однієї країни) станом на 10 червня 2024 року.

У парних змаганнях потрібно потрапити у топ-10 парного рейтингу або кваліфікуватися через комбінований рейтинг (до 24-х команд)

У змішаному розряді (жінки й чоловіки, пари): топ-15 команд комбінованого рейтингу.

Важливою умовою участі в Олімпіаді й Паралімпіаді є залучення тенісистів у матчах за національну збірну упродовж олімпійського/паралімпійського циклу.

Збірні росії і білорусі з тенісу не проводили матчів з дня початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Проте тенісистам, яким не вдалося виконати цю умову, можуть надати право зіграти у Парижі після розгляду питання компетентним органом. Одним з критеріїв є "високі досягнення на міжнародних турнірах", завдяки чому частина російських і білоруських учасників зможуть отримати право зіграти на Олімпіаді.

Олімпіада-2024 відбудеться у Франції з 26 липня до 11 серпня. Паралімпіада почнеться 28 серпня і завершиться 8 вересня.

Як зазначає Суспільне Спорт, на попередній Олімпіаді у Токіо-2020 російські спортсмени, представлені у складі збірної ОКР, у тенісі здобули дві медалі: "золото" у змішаному турнірі (Анастасія Павлюченкова і Андрєй Рубльов) і "срібло" в одиночному чоловічому розряді (Карен Хачанов).

У топ-10 світових рейтингів ATP (чоловічому) і WTA (жіночому) присутні три тенісисти з росії і білорусі: Даніїл Мєдвєдєв, Андрєй Рубльов і Аріна Сабалєнка. Від початку повномасштабного вторгнення усі вони виступають під "нейтральним" прапором.

Єдиною російською тенісисткою, яка засудила повномасштабне вторгнення росії в Україну, залишається Дарʼя Касаткіна.

Україна на Олімпіаді у Токіо здобула історичну медаль: "бронзу" виборола Еліна Світоліна.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme