Росіяни вже на порозі Олімпіади: Виконком МОК рекомендував повернути агресорів на міжнародні змагання

МЗС України закликає зберегти бойкот окупантів і нагадує, що кожен третій росіянин на Олімпіаді-2022 в Пекіні був військовослужбовцем.

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Росіяни вже на порозі Олімпіади: Виконко…
Ілюстрація: твіттер МЗС України.

Сьогодні, 28 березня, у перший день роботи триденного засідання виконкому Міжнародного олімпійського комітету (МОК) у Лозанні (Швейцарія) схвалена резонансна рекомендація міжнародним спортивним федераціям – повернути російських і білоруських спортсменів на міжнародні змагання.

Спостерігачі зауважують, що поки йдеться саме про рекомендацію: конкретні рішення увалюватимуть федерації з видів спорту. Та все ж це безпрецедентний крок, який точно викличе бурхливі емоції не лише у спортивних, але у політичних колах.

Для повернення росіян і білорусів виконком МОК висунув низку умов:

  • такі учасники можуть виступати на змаганнях лише як нейтральні атлети, без прив’язки до своїх держав,
  • ідеться лише про індивідуальні виступи: командам із країн-агресорів і далі виступати заборонено,
  • заборонена будь-яка символіка росії і білорусі на спортивних заходах, зокрема й на трибунах (такі прецеденти непоодинокі: цікаво, як міжнародна спортивна бюрократія контролюватиме виконання цього пункту, адже досі вона демонструвала лише безпорадність – ред.),
  • не матимуть права брати участь у міжнародних змаганнях спортсмени і допоміжний персонал, які активно підтримують війну (як розрізнятимуть активну і пасивну підтримку війни? – ред.),
  • виступати на змаганнях не матимуть права російські і білоруські військовослужбовці, а також персонал,
  • учасники мають виконувати антидопінгові правила,
  • збережені санкції щодо урядів і держав: тобто офіційних міжнародних змагань на росії і в білорусі проводити не можна, 
  • політиків і урядовців із росії чи білорусі не можна запрошувати на міжнародні змагання.

Президент МОК німець Томас Бах наголосив, що участь росіян і білорусів у наступній Олімпіаді (найближчі Олімпійські ігри пройдуть 2024 року в Парижі) не розглядалася, навіть якщо вони здобудуть кваліфікаційні ліцензії.

Та при цьому таку можливість виконком МОК розгляне пізніше. Поведінку російських і білоруських спортсменів, каже Бах, контролюватимуть і вивчатимуть: результати моніторингу вплинуть на перспективи участі представників окупантів у Олімпіаді.

На пресконференції Бах, зокрема, засудив українських спортсменів, які закликають відсторонити росіян. Навів аргумент про те, що сторони інших військових конфліктів не вимагають відсторонення одне одного.

Також Томас Бах заявив, що "участь спортсменів з російськими і білоруськими паспортами в міжнародних змаганнях працює. Ми бачимо це майже щодня в ряді видів спорту, особливо в тенісі, а також у велоспорті, на деяких змаганнях з настільного тенісу. Ми бачимо це в хокеї, гандболі, ми бачимо це у футболі та інших лігах у Сполучених Штатах, а також у Європі, і ми також бачимо це на інших континентах. У жодному з них не було інцидентів у сфері безпеки".

Президент МОК учергове переконував, що політика не може бути частиною спортивних змагань, а спортсменів не можна карати за їхні паспорти.

Однією з підвалин рекомендації МОК став заклик спецдоповідачів ООН щодо необхідності допустити росіян на спортивні арени. 1 лютого на сайті ООН опубліковано заклик експертів в галузі культурних прав, сучасних форм расової дискримінації і ксенофобії Олександри Ксантакі і Ашвіні К.П допустити росіян і білорусів до міжнародних змагань як нейтральних учасників.

Сьогодні ж Міністерство закордонних справ (МЗС) України через Твіттер закликало світову спільноту не повертати росіян на спортивні арени світу.

У МЗС констатували, що третина російських спортсменів – учасників Олімпіади-2022 в Пекіні були військовослужбовцями російської армії, бо належали до ЦСКА, центрального спортивного клубу армії агресора.

"Закликаємо світ бойкотувати російський спорт та не допускати військових злочинців і окупантів до Олімпіади", - йдеться у твіті МЗС України.

Нагадаємо, за кілька днів після початку активної фази російського вторгнення в Україну, у лютому 2022 року, МОК рекомендував заборонити російським і білоруським спортсменам і офіційним особам брати участь у міжнародних змаганнях. Переважна більшість федерацій з видів спорту дослухалася до рекомендації комітету.

Однак протягом року в заявах і діях міжнародної спортивної бюрократії, насамперед керівництва МОК і низки федерацій, спостерігається розворот цієї політики.

У Міжнародному олімпійському комітеті переконують у доцільності допуску до змагань росіян і білорусів у нейтральному статусі з числа тих, які не підтримують війну в Україні.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme