Молодих футболістів із країни-агресора не буде на полях цивілізованих країн: УЄФА змінила своє рішення

Попередній вердикт європейської футбольної бюрократії викликав хвилю обурення у багатьох державах Європи.

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Молодих футболістів із країни-агресора н…
Фото: AP.

Футбольні команди росії віком до 17 років все ж не будуть допущені до участі у відбіркових іграх чемпіонату Європи. Про це сьогодні повідомила Європейська спілка футбольних асоціацій УЄФА, цитує заяву організації інформаційна агенція Associated Press, інформує Depo.ua.

Рівно двома тижнями раніше, 26 вересня, УЄФА пом’якшила свою політику, започатковану відразу після вторгнення росії в Україну у лютому 2022 року, згідно з якою всі національні і клубні команди рф не допускаються до міжнародних змагань.

Аргументуючи своє рішення, УЄФА послалася на "дискримінацію" підлітків, що виступають за російські команди.

Як повідомляє інформагенція, раптовий крок УЄФА спровокував розкол у виконавчому комітеті організації — віце-президенти з Англії, Польщі й Уельсу відмовилися підтримати таку пропозицію, а принаймні 12 із 55 федерацій – членів футбольної інституції (Англія, Польща, Румунія, держави Балтії і півночі континенту) заявили, що їхні команди відмовляються грати проти росіян.

У свою чергу, Швеція оголосила, що не допустить збірну росії до чемпіонату Європи U17 серед жінок 2024 року.

Також Україна заявила, що не гратиме на турнірах з російськими командами, а Українська асоціація футболу закликала європейські федерації до бойкоту росіян.

Натомість світова футбольна інституція ФІФА підтримала рішення УЄФА, дозволивши командам росії взяти участь у чемпіонатах світу серед збірних U17 серед хлопців і дівчат на засадах нейтралітету.

Читайте більше: ФІФА слідом за УЄФА може вже сьогодні пом’якшити санкції проти російських футболістів

Тож саме опір федерацій – членів УЄФА проти участі росії у міжнародних іграх змусив виконком організації повернутися до статус-кво.

Сьогодні після засідання виконавчого комітету УЄФА заявила, що питання допуску росіян "з порядку денного знято, оскільки не вдалося знайти технічне рішення, яке дозволило б російським командам грати".

Оновлене рішення УЄФА ухвалене після того, як право на проведення чоловічого Євро-2028 з футболу сьогодні офіційно надане Великобританії та Ірландії, члени футбольних асоціацій яких виступали проти ігор з росією, а право на проведення ЧЄ-2032 передане Італії і Туреччині, представники яких підтримали проросійський крок.

Про реакцію ФІФА на це рішення УЄФА наразі не повідомляється.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme