Правильні закуски до вина: Яка їжа підходить до різних видів напою

Щоб продукти доповнювали, а не перебивали смак вина, важливо правильно їх підбирати

Дар'я Самборська
Заступник шеф-редактора відділу новин, журналіст відділу «Життя»
Правильні закуски до вина: Яка їжа підхо…
Фото: Рixabay

Depo.ua поділиться секретами підбору продуктів до різних видів вина, щоб смак напою повністю розкрився.

Що потрібно знати, підбираючи закуски до вина вдома

У шанувальників вин є негласний кодекс, і вибір страв відіграє в ньому важливу роль. Наприклад, щодо тарілки закусок до вина існує правило — чим складнішим є смак напою, тим простішою повинна бути їжа.

Що стосується страв національної кухні, то їх краще поєднувати з винами тієї ж країни. Наприклад, з пастою чи лазаньєю найкраще поєднуються вина італійського виробництва, тоді як паелья чи тортилья — іспанського.

Та найважливіше у розв'язанні питання, якою має бути закуска до вина, це відповідність відтінків смаку напою та їжі. Тут все залежить від сорту й виду вина.

Кращі закуски до вина: як скласти ідеальну гастрономічну пару

До кожного напою можна підібрати свій ідеальний продукт, та існують гастрономічні дуети, які вважають свого роду винною класикою.

З якими продуктами поєднується червоне вино

Продукти, які поєднуються з червоним вином

Існує усталена думка, що червоне вино — найменш вимогливе в плані закусок.

Червоне сухе вино поєднується практично з усіма м'ясними стравами і видами твердих сирів. Телятина, свинина чи птиця допоможуть розкрити букет напою. Люди на дієті можуть закуску до сухого червоного вина замість м'яса доповнити частуванням овочами-гриль, але краще поставити на стіл сирну тарілку або один вид сиру. Можна приготувати салат, але в ньому обов'язково повинні бути м'ясо або сир.

До напівсухого червоного вина підходять зрілі сири – камамбер, брі, дор блю або горгонзола, а також легкі овочеві закуски у вигляді нарізки або салатів.

Напівсолодке вино ідеально подавати з морепродуктами (креветки, краби). Підійдуть овочеві страви з горошком або цвітною капустою. Закуски до червоного вина можна урізноманітнити солодким — шоколадними цукерками або тортом-морозивом. Ще одна чудова закуска до червоного напівсолодкого вина — це свіжа полуниця.

Червоні десертні вина чудово йдуть під вершкові й карамельні десерти, фрукти та зрілі сорти сирів. Відмінно підкреслить смак напою жирна риба — сьомга або форель. Також як закуски до червоного солодкого вина можна поставити на стіл пиріг з начинкою з кислих сортів яблук.

З чим потрібно подавати біле вино

Біле сухе вино є прекрасною парою до різних видів сиру

Біле сухе вино становить прекрасну пару з дарами моря — устрицями, мідіями, креветками. Якщо потрібно підібрати закуски до просекко, підійдуть легкі салати, нежирне м'ясо або ковбаси. Негострі страви з телятини або птиці — ще одна прекрасна базова закуска під біле сухе вино. Також смак напою допоможуть розкрити солодкі страви — пудинг, шарлотка, шоколадні десерти. Слід пам'ятати, що до білого сухого вина краще не подавати гострі закуски, оскільки вони негативно впливають на роботу смакових рецепторів.

Біле вино напівсухе можна сумістити з усіма видами сирів, безліччю рибних страв і м'ясних нарізок. Однак не варто подавати напій з рибними стравами в маринаді і оселедцем. Овочі, особливо спаржа і цвітна капуста, стануть непоганим доповненням до м'ясних страв. Також відмінною закускою до білого вина напівсухого стануть суші, гриби та сирна запіканка.

Біле напівсолодке вино найкраще закушувати твердими сирами й негострими ковбасами. Борошняні десерти та фрукти теж розкриють смак напою, відмінним доповненням будуть шоколадні цукерки. Відзначимо, що така закуска до білого напівсолодкого вина, як чорний шоколад, може спотворити смак напою, зробивши його гірким, тому краще зробити вибір на користь молочного шоколаду.

До білого солодкого вина найчастіше подають десерти: ніжні еклери, торт "Наполеон" та всі тістечка з кремом — прекрасна компанія для напою. А ось від шоколаду краще відмовитися, адже він забиває рецептори і заважає насолодитися витонченим смаком. Також солодке біле вино поєднують з кислими фруктами, в'яленим м'ясом та крекерами.

Що вживати з рожевим вином

Рожеве вино - це легкий повітряний напій з нотками фруктів і квітів

Рожеве вино — це легкий напій з нотками фруктів і квітів. Його, як і інші види вин, варто подавати з твердими сирами, овочами, м'ясними нарізками та фруктами. А ось морепродукти краще замінити копченим м'ясом, тостами, канапе або паштетом. Якщо хочете подати легкі закуски до вина, можна вибрати не дуже солодкі десерти, фруктові нарізки або ягоди.

Що підходить для закуски до ігристих вин

С игристыми винами сочетаются все виды сыра и мяса

Раніше вважалося, що найкраща закуска під вино — шоколад, але насправді варіантів набагато більше. З ігристими винами поєднуються всі види сиру — цей продукт можна назвати універсальною закускою до таких напоїв. Але навіть в цьому випадку є правило — чим солодший напій, тим більше насиченим повинен бути смак їжі.

До сухого ігристого вина на стіл можна подати камамбер і брі, до напівсолодкого — гауду або едам, а смак солодкого напою розкриє горгондзола. Відмінною закускою сухим ігристим винам є риба, але важливо, щоб її було приготовано без додавання оцту чи лимонного соку. Солодкі ігристі напої прекрасно доповнять м'ясо птиці, фрукти чи десерти.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme