Сирна тарілка: Які види сиру і з чим краще подавати

Це ідеальна самостійна страва і одночасно найкраща закуска для вина. Проте, аби сирна тарілка бездоганно смакувала, потрібно знати деякі хитрощі

Тіма Печерська
Журналіст відділу «Життя» і відділу «Новини»
Сирна тарілка: Які види сиру і з чим кра…
Pixabay

Depo.ua поділиться секретами сервірування сирної тарілки, розповість про те, які види сиру мають бути у цій страві та підкаже, з чим краще подавати сир.

Сирна тарілка як мистецтво: головні правила цієї страви

сирна тарілка

Батьківщиною сирної тарілки вважають Францію, проте на цей статус також претендує Італія.

У світі і досі дискутують, чим є сирна тарілка: закускою, основною стравою чи десертом. Насправді в залежності від подачі та складу, ця страва може бути усім переліченим.

Сирна тарілка – це асорті благородних сирів, які розкладено у певному порядку та поєднано за допомогою інших складових. Збирання, сервірування, подача сирної тарілки – це ціле мистецтво, яке підвладне кожному, хто опанує певні тонкощі.

Головні правила збирання сирної тарілки

  • Сирна тарілка має складатися з не менше, ніж 5 видів сиру, серед яких м'які, напівтверді, тверді та зрілі. 
  • Щодо сортів сирів, то це можуть бути брі, камамбер, брік, рокфор, горгонзола, пармезан, грюєр. 
  • Також тарілка має компонуватися із сирів за такими смаками: свіжий, нейтральний, ніжний, виражений, гострий, дуже гострий.
  • Сири мають бути не тільки з коров'ячого молока, а й з козиного чи овечого, щоб підкреслити палітру різності смаків. 
  • Щодо інших складових сирної тарілки, окрім сирів, то підсилити сирні смаки потрібно фруктами, медом та горіхами.
  • Кількість сортів сирів обов'язково має бути непарною.
  • Сири потрібно розташувати на тарілці за годинниковою стрілкою: від найніжніших до найгостріших. Інколи сири викладають інакшим чином: найм'якіші усередині, а найтвердіші навкруги. 
  • Круглі сири нарізають секторами, а інші – брусочками чи кубиками.
  • Обов'язково до тарілки подають два ножі – один для твердих сортів сиру, інший – для м'яких. 
  • Деякі сорти сиру викладають чималими шматками (стосується твердих та зрілих сортів), саме для таких випадків до тарілки подають ножі.
  • Подавати сирну тарілку не на тарілці, а на дерев'яній дощечці – це норма. Проте м'які сири намагаються викладати у невеликий фарфоровий посуд, аби не замастити дощечку і надати тарілці охайного вигляду.
  • Розрахунок порції на сирній тарілці такий – на одну людину 50 грамів одного виду. 
  • Краще готувати сирну тарілку заздалегідь, а за півгодини до подачі на стіл витягнути з холодильника і дати сирам "дозріти".

Сирна тарілка: Що можна подавати до сиру

Дуже важливо хоч трошки доповнити тарілку смаколиками, які пасують до сиру якнайкраще. Зазвичай до сирної тарілки додають фрукти, горішки та соуси. Хліб до сирної тарілки не подають – це моветон. Проте дозволяється варіації на тему крекерів, гріссіні, галет. 

До м'яких сирів із пліснявою гарно пасує виноград та стебло селери. Горіхи пасують до всіх видів сиру, краще за все подавати мигдаль, лісовий горіх чи волоський. 

До твердих сортів пасують курага, родзинки чи фініки.

Зі свіжих фруктів та ягід, окрім винограду, гарно до сирної тарілки пасують вишні, ананас та груші.

Універсальним соусом є мед, який має бути рідким, щоб було зручно занурювати до нього сир та додатки. Гарна альтернатива меду – джеми та ягідні соуси, наприклад, вишневий або журавлина.

Вино та сирна тарілка

Частіше за все, сирну тарілку подають до вина. Найпростіше правило – вино має бути з тієї ж країни й регіону, що й сир. Проте існують більш загальні рекомендації. Наприклад, до десертних вин пасують м'які сири з пліснявою, сухі червоні вина та брют подають до вершкових та білих жирних сирів, до камамбера пасує сидр. Легкі білі вина гарно підкреслюють смак козиних сирів, а ось яскраві насичені червоні вина з фруктовим ароматом – гарна пара до твердих та зрілих сирів. 

Сирна тарілка: інгредієнти та подача 

сирна тарілка складові

Ця сирна тарілка розрахована на чотири особи.

Складові:

Сир чільеджіні (різновид моцарели)– 200 грамів

Сир з пліснявою – горгонзола – 200 грамів

Брі – 200 грамів

Чедер – 200 грамів

Волоський горіх, виноград, скибки апельсину

Мед – 100 грамів

Приготування:

Беремо фарфорову білу тарілку і викладаємо сири таким чином. Там, де на уявному циферблаті перша година – моцарела, за нею викладаємо брі, потім, на 18 годину – сир з пліснявою і Чедер. У проміжках між сирами викладаємо горіхи, апельсин та виноград. Посередині розташовуємо у маленькій піалі, краще прозорій, мед. 

Смачного!

Фото: Pixabay

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"