Як харчуватися сердечникам: Меню для лікування атеросклерозу

Якщо у людини проблеми з судинами та серцем і йдеться про такі хвороби як гіпертонія, атеросклероз та інші серцеві недуги, слід докорінно переглянути свій раціон та відмовитися від деяких продуктів

Журналіст відділу «Життя»
Як харчуватися сердечникам: Меню для лік…
Фото: Pixabay

Для того, щоб покращити стан при атеросклерозі та інших серцевих хворобах, слід обрати правильну дієту, яка дозволить полегшити ваш стан. 

Depo.ua підкаже, як слід харчуватися для покращення стану серця та судин.

Дієта при атеросклерозі

Мета дієти – відновити еластичність стінок судин, зменшити рівень холестерину в крові, знизити навантаження на серце

Захворювання серця вимагають особливого ставлення у всьому - комплексної уваги до свого здоров'я, якісного лікування, зміни способу життя і правильного харчування. Лікувальний стіл номер 10 являє собою систему харчування, спеціально розроблену для сердечників, мета якої - поліпшити кровообіг, допомогти серцево-судинній системі, полегшити роботу печінки і нирок, нормалізувати обмін речовин і встановити щадний режим роботи для органів травлення.

Особливості харчування:

1. Обмежена кількість кухонної соли - всі страви готують без неї, їжу підсолювати вже за столом. Притому в меню збільшено вміст вітамінів С і групи В, калію, магнію та мікроелементів.

2. М'ясо і рибу відварюють, овочі і плоди з грубою клітковиною подрібнюють і розварюють.

3. Режим харчування - не менше 5 разів на день і відносно рівномірними порціями.

Що слід виключити з раціону назавжди

  • вироби із здобного і листкового тіста, кремові вироби і морозиво;
  • жирні сорти м'яса, птиці та риби, в тому числі в консервованому і солоному вигляді;
  • жирні або солоні молочні продукти;
  • продукти, здатні порушити нервову систему, тобто міцний чай, кава, какао і шоколад;
  • горох і квасоля;
  • деякі овочі, наприклад, редис, редька, щавель, шпинат і гриби;
  • маринади, м'ясні, рибні та грибні соуси, перець, гірчиця та ікра;
  • спиртні напої та всі газовані напої.

Що можна їсти при захворюванні серця

Список дозволених продуктів досить широкий, щоб витримати рекомендований калораж дієти у 2300-2600 калорій в день. У перелік дозволених продуктів лікувальною дієтою номер 10 входять:

  • яйця в будь-якому вигляді, але не більше одного в день.
  • незбиране молоко, але тільки якщо воно не викликає метеоризму, вершки, молочнокислі напої, нежирні види сметани і сиру.
  • крупи, макаронні вироби і бобові, які рекомендується готувати на воді і молоці.
  • овочі, наприклад, можна сміливо їсти у відвареному і запеченому вигляді - картопля, буряк, морква, білокачанна і цвітна капуста, в сирому вигляді дозволені огірки, помідори, морква, листя салату, зелена цибуля, кріп, петрушка.
  • супи вегетаріанські з картоплею, овочами, крупами, а також молочні і фруктові супи.
  • солодощі у вигляді ягід і фруктів у сирому вигляді, а також компоти, киселі, желе, муси, молочні креми, варення, мед, нешоколадні цукерки, зефір, пастила.
  • неміцний чай, овочеві і фруктові соки, відвар шипшини.
  • несолоне вершкове і рослинні олії для використання при приготуванні їжі.

Меню на день

Сніданок: молочна вівсяна каша, неміцний чай.

Другий сніданок: паровий омлет.

Обід: овочевий суп з гречки, морква відварна або запечена, парове філе білої риби.

Полудень: сирний пудинг.

Вечеря: запечена картопля зі шматочком відвареної яловичини.

Страви, які підходять для столу № 10

Салат з раковими шийками

Інгредієнти:

  • 100 г ракових шийок,
  • 1 яблуко,
  • 1 відварна морква,
  • 1 картоплина,
  • 1 варене яйце,
  • 3-4 гілочки петрушки,
  • 2 листи салату,
  • 1 огірок,
  • Сметана.

Приготування:

1. Листя салату і яйце нарізати соломкою.

2. Картоплю, огірки, яблука та моркву нарізати скибочками, ракові шийки розрізати навпіл.

3. Всі інгредієнти з'єднати, заправити сметаною, посипати зеленню.

М'ясний пудинг

Інгредієнти:

  • 200 г яловичини,
  • 1 яйце,
  • 1 ст. л. соняшникової олії,
  • 3 ст. л. молока,
  • 1 ч. л. борошна.

Приготування:

1. Яловичину відварити. Пропустити через м'ясорубку кілька разів.

2. Борошно підсушити на сковороді, розвести молоком і проварити, помішуючи, до густоти.

3. Ввести соус в м'ясний фарш невеликими порціями.

4. Жовток відокремити від білка. Жовток додати у фарш, а білок збити і теж ввести в фарш, але повільно.

5. Пудинг приготувати в пароварці або зварити на водяній бані у формі, змащеній маслом.

Тріска, запечена з картоплею

Інгредієнти:

  • 4 картоплини,
  • 300 г тріски,
  • Сметана,
  • 1 ст. л. вершкового масла,
  • 1 ст. л. борошна,
  • 10 г тертого пармезану,
  • 2 гілочки петрушки.

Приготування:

1. Картоплю відварити в мундирі майже до готовності, почистити і нарізати кружальцями.

2. Рибу нарізати порційними шматками, відварити на пару.

3. У форму, змащену маслом, влити частину сметани, укласти рибу. Навколо неї гуртки картоплі.

4. Полити сметаною і посипати сиром. Скропити розтопленим маслом.

5. Запікати в духовці при 200 градусах до готовності.

Запіканка манна з морквою

Інгредієнти:

  • 1 склянка манної крупи,
  • 2 яйця,
  • 2 склянки води,
  • 2 моркви,
  • 2 ст. л. цукру.

Приготування:

1. Моркву натерти, припустити до готовності.

2. Зварити в'язку манну кашу на воді, додати цукор і моркву, перемішати, трохи охолодити.

3. Додати яйця. Перемішати і викласти у змащену маслом форму. Запікати в духовці півгодини при температурі 180 градусі.

Нагадаємо, раніше Depo.ua писав про те, як харчуватися при цукровому діабеті.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme