Дієта при панкреатиті: Що можна і заборонено їсти при гострій і хронічній формах захворювання

Нерегулярне харчування, суворі дієти чи зловживання алкоголем можуть призвести до порушення роботи підшлункової залози, зокрема до панкреатиту

Журналіст стрічки новин
Дієта при панкреатиті: Що можна і заборо…

Фото: ru.depositphotos.com

Дієта при панкреатиті не менш важлива, ніж прийом лікарських препаратів. Завдяки правильному харчуванню можна уникнути загострення патології — сильного болю, лихоманки, нудоти й блювоти. Depo.ua розповість, яким має бути меню при панкреатиті, а також що потрібно обмежити в раціоні при гострій і хронічній формах захворювання. Раніше ми писали про те, які продукти корисні для печінки.

Що таке панкреатит і чому він виникає

Панкреатит — це захворювання, проявом якого є запалення підшлункової залози й порушення надходження ферментів до дванадцятипалої кишки. При захворюванні травні ферменти залишаються в підшлунковій залозі та руйнують її.

До виникнення панкреатиту можуть призвести як спадкові фактори, так і спосіб життя. Хвороба може виникнути після перенесеного важкого отруєння, вірусних або інфекційних захворювань, при грибкових ураженнях, зловживанні алкоголем, прийманні антибіотиків, після отримання травм органами ШКТ, при вживанні шкідливої і масної їжі чи недостатньому білковому харчуванні.

Ознаки панкреатиту: як проявляє себе хвороба

Підшлункова залоза

Захворювання може протікати в гострій і хронічній формі, які відрізняються симптоматикою. При гострому панкреатиті спостерігається різкий біль у підшлунковій залозі, нудота, блювота, різке зниження і підвищення температури, кишкові кольки. Така форма хвороби може викликати внутрішню кровотечу, тому ігнорувати симптоми вкрай небезпечно.

При хронічному панкреатиті (наступна стадія після гострої форми) симптоми то загострюються, то вщухають. Ознаки захворювання проявляються слабо, що вважають високим фактором ризику. У моменти "затишшя" починається атрофія і рубцювання залізистих тканин, які втрачають здатність виконувати свої функції.

Основні симптоми хронічного панкреатиту це:

  • відрижка і здуття;
  • дратівливість;
  • порушення випорожнень;
  • нудота і тягнучий біль з лівого боку в області живота;
  • блідість і сухість шкіри;
  • наліт на язику;
  • підвищення температури.

Багато людей таку симптоматику пов'язують з отруєнням або стресовим станом, але вчасно не розпочате лікування може призвести до непоправних ускладнень.

Як лікують панкреатит: дієта і терапія

Діагностувати панкреатит на ранніх стадіях досить складно. Але в більшості випадків хворий здає загальні аналізи крові й сечі, також йому проводять коагулограму (аналіз на згортання крові), УЗД органів черевної порожнини, рентген і гастроскопію. Лікування (медикаментозне чи хірургічне) та харчування при панкреатиті призначають з оглядом на форму захворювання. У багатьох випадках воно передбачає прийом антибіотиків, спазмолітиків, препаратів, які блокують активність ферментів. При неефективності медикаментозної терапії або через розвиток ускладнень хворому можуть провести операцію з видалення фіброзних тканин і прочищення проток підшлункової.

Правила харчування при панкреатиті

Харчування при панкреатиті

Небезпека панкреатиту полягає в тому, що він швидко переходить з гострої у хронічну форму. Тому, окрім вживання певних продуктів, важливо дотримуватись загальних правил харчування:

  • їсти часто і маленькими порціями — кожні 3-3,5 години;
  • їжа повинна бути помірно теплою — заборонено вживати гарячі або холодні страви;
  • не запивати їжу водою;
  • не переїдати, але й не голодувати;
  • їжу (за можливості) подрібнювати й ретельно пережовувати;
  • не зловживати жирною і вуглеводною їжею;
  • готувати їжу на пару, їсти варені або тушковані продукти;
  • прибрати з раціону солону, смажену і копчену їжу.

Дієта при гострому і хронічному панкреатиті

Дієта при панкреатиті

Харчування при гострій формі захворювання направлене на забезпечення спокою залози та зменшення шлункової секреції. У перші 4-5 днів хворому призначають голодування — дозволяється пити тільки мінеральну воду без газу. Опісля можна вживати їжу без солі, рідкої або напіврідкої консистенції. Щоб уникнути загострень при хронічній формі захворювання, важливо дотримуватися дієти. При панкреатиті дозволено вживати:

  • овочеві супи з картоплею та морквою, а також з крупами (рисовою, вівсяною, перловою);
  • нежирне м'ясо — телятина, курка, кролик;
  • нежирна риба — хек, судак, тріска, окунь;
  • яйця — варені або омлет;
  • овочі — цвітна капуста, кабачки, морква, картопля;
  • з солодкого — мед, пастила;
  • соки — морквяний, полуничний;
  • пшеничний хліб 2-3-денної давності;
  • фрукти та ягоди — банан, полуниця, некислі яблука.

Що заборонено їсти при панкреатиті

Заборонена їжа при панкреатиті

Дієта при запаленій підшлунковій повинна бути максимально щадною. Гостру форму може спровокувати вживання таких продуктів, як:

  • жирні супи та бульйони;
  • жирне м'ясо — свинина, баранина;
  • ковбасні вироби;
  • жирна і копчена риба;
  • консерви — рибні та м'ясні;
  • смажені страви;
  • швидкоїжа — гамбургери, піца, продукти у фритюрі;
  • здобні вироби — пиріжки, печиво;
  • соуси та гострі приправи;
  • бобові та кукурудзяна крупа;
  • солодощі — шоколад, торти, льодяники;
  • газовані солодкі напої;
  • кава, міцний чай, какао;
  • жирні молочні продукти — сметана, вершки;
  • алкоголь — повинен бути завжди під забороною;
  • свіжий хліб.

Хворим важливо не спровокувати рецидив, тому дієта при панкреатиті, а саме рецепти страв, повинні бути ретельно підібрані.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme