Український футболіст повторив унікальний рекорд у сильному європейському чемпіонаті

Артем Довбик став кращим бомбардиром Ла Ліги і зробив те, що раніше вдалося лише Шевченку.

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Український футболіст повторив унікальни…
Артем Довбик. Фото: ФК "Жирона".

Форвард іспанського клубу "Жирона" і збірної України, 26-річний вихованець черкаського футболу Артем Довбик став найбільш результативним бомбардиром сезону в чемпіонаті Іспанії. Про це стало відомо після завершення останнього туру Ла Ліги, в якому його конкуренти не змогли перевершити забиту українцем кількість голів, передає Depo.ua.

Бомбардирським результатом Довбика стали 24 голи у 36 проведених за сезон матчах. Зауважимо, це його перший сезон у іспанському чемпіонаті. До "Жирони" Артем перейшов із дніпровського "Дніпра-1".

Більшість голів Артем поклав у ворота суперників лівою ногою. 6 разів українець влучно пробивав головою. До числа 24 м’ячів Артема входять 7 забитих ним пенальті. За сезон український нападник зробив два хет-трики (три м’ячі за гру) і три дублі.

На додачу до 24 забитих голів Довбик віддав 8 передгольових передач.

Найдовша безперервна гольова серія Артема тривала 5 матчів поспіль (березень-травень 2024 р.).

Перемогу в боротьбі за статус кращого бомбардира сезону Довбику приніс хет-трик в останньому турі, де українець забив "Гранаді" три голи (загальний рахунок матчу 7:0) і на один м’яч обійшов свого головного конкурента норвежця Александера Серлота з "Вільярреалу", який туром раніше відзначився покером (забив чотири голи). В завершальному турі норвежець травмувався і голів не забив.

Тож Артем Довбик виграв "Трофей Пічічі" найбільш результативному нападнику чемпіонату Іспанії. Він став першим українцем, який завоював цей приз.

Протягом нинішнього сезону трансферна ціна Артема Довбика, за версією порталу Transfermarkt, зросла в шість разів, сягнувши 30 млн євро. 5-річний контракт з "Жироною" українець уклав 6 серпня 2023 р. За нападника клуб заплатив 7 млн євро.

Артем став другим в історії українського футболу гравцем – кращим бомбардиром у одному з топ-5 європейських чемпіонатів. Першим такий титул здобув Андрій Шевченко під час виступів за "Мілан" у чемпіонаті Італії (сезони 1999/2000 і 2003/2004 рр).

24 голи Довбика є повторенням рекорду результативності українців у п’ятірці єврочемпіонатів. По стільки ж забивав Шевченко у сезонах 1999/2000, 2000/2001 і 2003/2004 за "Мілан".

Кращим бомбардиром Ла Ліги найчастіше, 8 разів, ставав легендарний Ліонель Мессі. За останні півтора десятка років нагороду вигравали тільки зіркові гравці: Мессі, Кріштіану Роналду, Луїс Суарес, Карім Бензема і Роберт Левандовські.

Також додамо, Артем Довбик другий сезон поспіль забиває по 24 голи у чемпіонаті, в якому виступає. Минулого року він став кращим бомбардиром Української Прем'єр-ліги, граючи за "Дніпро-1".

Нагадаємо, "Жирона" за підсумками сезону-2023/24 вперше у своїй історії здобула право грати в Лізі чемпіонів. За клуб успішно виступає й колишній півзахисник київського "Динамо" Віктор Циганков. Наразі відкрите питання щодо подальшого перебування обох українців у іспанському клубі: за повідомленнями ЗМІ, ними цікавляться низка команд, у тому числі топового рівня.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme