Володимир Генінсон: Коломойський з Ахметовим мають об'єднатися

Екс-виконавчий директор ФФУ Володимир Генінсон підтвердив, що планує йти у президенти Прем'єр-ліги, розказав, що українські клуби зможуть заробляти гроші, якщо "2+2" і ТК "Футбол 1/2" об'єднають зусилля

Володимир Генінсон: Коломойський з Ахмет…

Керівник атестаційного комітету Федерації футболу Володимир Генінсон у грудні залишив посаду Виконавчого директора ФФУ. Ходили різні чутки стосовно цього рішення, але вже у середині грудня depo.ua стало відомо, що Генінсон планує очолити Прем'єр-лігу.  Його конкурентами на виборах, які пройдуть 29 лютого, можуть стати Ігор Дедишин та Равіль Сафіуллін. Але все це - лише припущення.

Ми вирішили особисто дізнатися у Володимира Генінсона, чи планує він стати президентом, а також поговорили про майбутнє Прем'єр-ліги як комерційного проекту у замкнутій українській системі.

- Ви стали виконавчим директором ФФУ у березні 2015-го. За цей час вдалося щось змінити в структурі Федерації? 

- Ми переформатували організацію УФІ, створили ФФУ-маркетинг, який повністю належить Федерації футболу. Таким чином вдалося повернути права на нашу збірну, квитки у ФФУ. Також за цей час була проведена реорганізація Федерації футболу України. Ми скоротили кількість співробітників приблизно на 30%. Тепер у кожного працівника є власні функції, були прописані посадові інструкції. Коли ми прийшли у Федерацію, в деяких людей було по 150 днів невикористаної відпустки. Привели все в норму згідно законодавства.

Зараз ФФУ працює як європейська структура, повністю підпорядковується всім нормам, які запросили в УЄФА.

- Тоді чому Ви пішли з посади? Невже вичерпали всі ідеї?

- Я думаю, що скоро вже стане зрозуміло, чому я пішов.

- За нашою інформацією, ви будете балотуватися на посаду президента Прем'єр-ліги, навіть є фаворитом. Підтверджуєте?

- Можу підтвердити, що я думаю і збираюся... Але щодо фаворита і тих, з ким мені доведеться дискутувати - не знаю. Я планую, але це рішення ще не є стовідсотковим.

- Через який час можна буде сказати, що ви на 100% вирішили йти в президенти?

- Коли ви побачите, що мене висунув один із клубів, тоді все буде на 100%. 

- Але задам питання стосовно Прем'єр-ліги. За нинішніх умов в Україні можна зробити Прем'єр-лігу успішним комерційним проектом, знаходити спонсорів, щоб клуби почали заробляти гроші? Чи потрібно спочатку змінити систему в країні, дочекатися зростання економіки, а вже потім підлаштовувати під це футбол?

- Прем'єр-ліга створювалася, як комерційний проект. Для того, щоб він почав працювати, потрібно створити єдиний телевізійний пул. Наразі цим займаються "2+2" і "Футбол 1/2". Має бути чітке розуміння, що клуби передають права на трансляції у Прем'єр-лігу. Потім УПЛ укладає тристоронню угоду і тільки після цього можна передавати продукт на комерцію. Це перший варіант. Другий - всі власники мають зібратися і чітко розробити умови гри. Ви маєте розуміти, що президент УПЛ - це звичайний "слуга народу", який повинен проводити політику, яку вимагають власники всіх клубів. Якщо не буде консолідації і спільної чіткої позиції - Прем'єр-лігу буде розривати. 

Якщо я дійсно стану президентом УПЛ, буде конструктивна робота з ФФУ, оскільки я знаю, як вона працює зсередини. В мене гарні стосунки з людьми, які там працюють. Думаю, має вийти щось нове.

- Стосовно єдиного пулу. Власником "2+2" є Ігор Коломойський, а "Футбол 1/2" - Рінат Ахметов. Вони так само утримують відомі ТОП-клуби України. Їхні телеканали пропонують всім учасникам чемпіонату гроші за формат у 12 команд з двома "шістками". Виходить якась замкнута система, коли два олігархи вкладають гроші в усі українські клуби ПЛ. Таких прикладів у Європі я не знаю. Чи можливо побудувати успішний чемпіонат за такою системою?

- В Україні більшість власників команд є їхніми спонсорами. Це як інвестиція. А щодо ТБ-прав - маємо те, що маємо. В нас дійсно є дві корпорації, які належать власникам клубів. Якщо вони готові жертвувати грошима, щоб розвивати футбол, то честь їм і хвала. Не так багато людей лишилося, які готові вкладати гроші у футбол за нинішньої економічної ситуації в країні.

- Ви підтримуєте формат 12 клубів і "шістки" зі збільшенням кількості учасників ПЛ до 16 за кілька років?

- Я не думаю, що моя позиція доречна. Я спілкувався з багатьма директорами, президентами клубів... Потрібно зараз пройти карантин. Має бути певна буферна зона, щоб наш футбол пройшов оздоровлення. А тоді, дасть Бог, економіка піде вгору і футбол повернеться до розширеного формату з 16 клубами. Такої думки дотримуються більшість власників, крім щонайбільше двох. Але все вирішує більшість. 

 - Прем'єр-ліга зможе допомогти клубам заробляти гроші, щоб вони хоча б "у нуль" виходили ?

- Думаю, так. Але чи вийдуть власники клубів у нуль - це вже питання до них. Якщо не розвивати дитячо-юнацький футбол, не вкладати гроші у молодь, думаю, нічого не вийде. 

- Ви тривалий час працювали гендиректором "Укрспортарени". Всі чекають рішення УЄФА по апеляції "Динамо" і вірять, що матч Ліги чемпіонів з "Ман Сіті" пройде з глядачами. Чи може стадіон та клуб самостійно забезпечити безпеку без втручання поліції, щоб запобігти фанатським безладам у майбутньому?

- Потрібно вести себе гідно, тоді проблем не буде. Стосовно поліції. Наскільки мені відомо,  правоохоронці будуть підтримувати порядок біля стадіону, а також з'являться піші патрулі всередині арени.

Це не спецвійська, які контролюватимуть проведення футбольного матчу, як це було до Євро-2012. 

Взагалі практика ЧЄ-2012 в Україні та Польщі показала, що можна забезпечувати порядок на аренах зі стюардами та мінімальною присутністю поліції.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme