"Шахтар" створив диво, а "Дніпро-1" показав рівень українського чемпіонату

Результати матчів-відповідей єврокубкових турнірів продемонстрували реальний клас команд і наявність волі до перемоги.

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
"Шахтар" створив диво, а "Дніпро-1" пока…
Мить перемоги. Фото: Getty Images.

Після повторних матчів у Лізі Європи і Лізі Конференцій УЄФА визначився єдиний клуб з України, який продовжить виступи в європейських клубних турнірах у сезоні 2022-2023 років.

Дніпровський СК "Дніпро-1" у матчі-відповіді 1/16 фіналу Ліги Конференцій 23 лютого не зумів протиставити жодних аргументів не найбільш сильному за європейським рангом клубу АЕК із Кіпру – у формально домашньому для українців матчі у словацькому Кошице дніпряни зіграли в "суху" нічию – 0:0. Після поразки у першому матчі – 0:1 цей результат звільнив лідера поточної турнірної таблиці української Прем’єр-ліги від необхідності грати на два фронти і дав змогу сконцентруватися на утриманні позицій у національній першості.

Цього сезону дніпряни уже вчетверте зустрічалися із АЕКом – і вперше зуміли не програти цій команді.

Заради об’єктивності зазначимо, що завершальну гру свого дебютного сезону в єврокубках "Дніпро-1" провів без свого травмованого лідера атаки (5 голів цього сезону в Лізі Конференцій) Артема Довбика.

Зовсім іншу якість гри і, головне, бажання перемогти продемонструвала того ж вечора команда донецького "Шахтаря". Велика роль тут належить не лише самим молодим футболістам, з яких сформовано нинішню версію донецької команди, а й їхньому тренеру, хорватському фахівцю Ігорю Йовічевічу. Він успішно прищеплює своїм підопічним психологію бійців.

Успіхи на цьому шляху сповна продемонстрував перебіг матчу 1/16 фіналу Ліги Європи з французьким "Ренном".

У першій грі у Варшаві донеччани обіграли французів – 2:1, тож для виходу в наступне коло змагань мали щонайменше не програвати в гостях. Гостьова гра почалася атаками "Ренна". Правда, першими забили гості. Після подачі з кутового передачею Артема Бондаренка скористався Лассіна Траоре. Однак після перегляду відеоповтору арбітр виявив гру рукою у автора передачі і скасував дуже потрібний нашим гол.

На початку другого тайму контратака господарів закінчилася голом Токо-Екамбі. Рахунок за сумою двох матчів зрівнявся, і гра перейшла у додаткові 30 хвилин. Все стало зовсім поганим для донеччан, коли на старті другої 15-хвилинки забив Ібрагім Салах. Та коли багатьом почало здаватися, що єврокубкова весна для "Шахтаря" закінчується, сталося маленьке футбольне диво. За хвилину до кінця гри захисник "Ренна" Белосян зрізав м'яча у свої ворота після подачі Невена Джурасека на нападника гостей Кевіна Келсі.

Серія пенальті сповна продемонструвала роль воротаря "Шахтаря" Анатолія Трубіна для своєї команди. Гості повели у серії з рахунком 3:1 після того, як Трубін відбив два 11-метрових. Щоправда, далі Валерій Бондар і Данило Сікан свої удари теж не реалізували, але на сьомому ударі Трубін відбив ще один пенальті від гравця "Ренна", а за "Шахтар" забив новачок, 18-річний венесуелець Кевін Келсі.

Отже, єдиним клубом у єврокубках від України залишається донецький "Шахтар".

Менш ніж за годину відбудеться жеребкування, і ми дізнаємося, з ким українська команда гратиме в 1/8 Ліги Європи.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme