Росіян і білорусів, "які майже не беруть участі у війні", повернуть у ще один вид спорту

Міжнародна федерація спортивної стрільби вивчить шляхи повернення представників держав-агресорок.

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Росіян і білорусів, "які майже не беруть…
Повернення на великі спортивні арени росіян і білорусів намагаються прикрити необхідністю захисту ідеалів олімпізму. Фото: AP.

Міжнародна федерація спортивної стрільби (ISSF) оголосила про підтримку рекомендацій Міжнародного олімпійського комітету (МОК) щодо повернення до змагань спортсменів з росії і білорусі.

Про це з посиланням на пресслужбу організації повідомляє "Суспільне Спорт", передає Depo.ua.

У своєму рішенні ISSF відсилається до оприлюдненої наприкінці березня 2023 року позиції МОК у частині рекомендації повернути на арени спортсменів із держав-агресорок.

На окреме цитування заслуговує формулювання з пресрелізу ISSF, де зазначається, що федерація підтримує аргументи МОК щодо повернення "спортсменів, які майже не беруть участі у війні".

Щоб повернути таких, які "майже не воюють", виконком Міжнародної федерації спортивної стрільби створить спеціальну комісію для вивчення "графіка повернення цих спортсменів за суворих умов відповідності вимогам" нейтральності. Зокрема, "лише нейтральні спортсмени, які не мають контракту з російськими чи білоруськими військовими чи службами національної безпеки, можуть розглядатися" як претенденти на повернення у спорт.

Водночас ISSF запевняє, що федерація і далі залишається "безмежно солідарною" з українським народом і українською стрілецькою спільнотою, "чий біль і страждання неможливо собі уявити". І підтримує санкції Міжнародного олімпійського комітету проти атлетів та інших офіційних осіб з рф і білорусі.

Нагадаємо, до яких олімпійських і неолімпійських видів спорту на цей час федерації уже повернули спортсменів із країн-агресорок

(за даними "Суспільне Спорт"):

  • Бокс: росіяни і білоруси можуть виступати під прапорами своїх держав, гімни та із державною символікою. Це рішення стосується лише чемпіонатів світу і Європи під егідою проросійської Міжнародної боксерської асоціації IBA, але не поширюється на кваліфікацію до Олімпіади-2024, яка відбуватиметься не під егідою IBA.
  • Боротьба: як нейтральні атлети під егідою UWW (Об'єднаного світу боротьби), відповідно до рекомендацій МОК щодо нейтральності.
  • Настільний теніс: як нейтральні атлети.
  • Сучасне п'ятиборство: як нейтральні атлети.
  • Скейтбординг: як нейтральні атлети.
  • Спортивна стрільба: як нейтральні атлети.
  • Тхеквондо: як нейтральні атлети.
  • Тріатлон: як нейтральні атлети.
  • Фехтування: як нейтральні атлети.

Також зазначимо, що виконком Міжнародної федерації стрільби з лука попередньо схвалив повернення на змагання представників росії і білорусі. Остаточне рішення має ухвалити конгрес організації у липні.

Також чоловіча і жіноча тенісні асоціації (відповідно ATP й WTA) дозволяють тенісистам із росії і білорусі виступати на змаганнях у нейтральному статусі. Досі не відсторонений жоден тенісист/тенісистка за зв'язок із силовими органами країн-агресорок.

Федерація тенісу України закликала міжнародні керівні тенісні організації відсторонити від змагань гравців і гравчинь, дотичних до силових структур росії і білорусі. Зокрема, ФТУ просить унеможливити виступи і присутність на змаганнях гравців і тренерів з країн-агресорок, які мають контракти з центральним спортивним клубом армії.

Нагадаємо, вердикти спортивних федерацій про допуск росіян і білорусів до змагань повинні означати, що Україна бойкотуватиме ті змагання, де беруть участь агресори.

Згідно з рішенням уряду України, вітчизняні федерації позбавлятимуть статусу національних, якщо спортсмени виступатимуть разом з росіянами і білорусами. 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme