На трибуни одного з чемпіонатів України офіційно допустили глядачів

Режим воєнного стану передбачає обмеження на відвідування спортивних заходів

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
На трибуни одного з чемпіонатів України…
Момент матчу української Суперліги. Фото: ПВЛУ.

На ігри жіночої і чоловічої Суперліги України з волейболу допущені глядачі. Про це Суспільному Спорт повідомили у пресслужбі Федерації волейболу України, передає Depo.ua. Також відповідне повідомлення з’явилося у телеграм-каналі Професійної волейбольної ліги України (ПВЛУ):

Уболівальників допустили на матчі із січня – щонайменше до завершення сезону-2023/24. Організатори турніру повідомили, що 50% коштів від продажу квитків перераховуватимуть до фонду "Повернись живим".

Перший матч із глядачами відбудеться найближчої п'ятниці, 12 січня: у чоловічій Суперлізі гратимуть "Епіцентр-Подоляни" (Городок Хмельницької області) і лідер чемпіонату "Житичі-Полісся" (Житомир). Ця зустріч, як і всі поєдинки цього сезону, відбудеться у Чернівцях на арені ПВЛУ.

Зазначимо, 24 лютого 2022 року, від початку повномасштабного вторгнення росії, указом президента нашої держави в Україні запроваджений воєнний стан. Він, зокрема, передбачає заборону на проведення масових заходів за участю глядачів. Тож навіть поновивши проведення чемпіонатів України з різних видів спорту, глядачів на спортивні арени не допускали.

Принаймні, формально: реальна ситуація відрізняється від "паперової". В Українській Прем’єр-лізі з футболу, наприклад, матчі нерідко проводяться за присутності сотень глядачів на трибунах. Офіційних пояснень цьому немає, кілька футбольних клубів були оштрафовані за такі випадки.

1 грудня 2023 року Уряд України доручив Міністерству молоді та спорту, МВС та іншим органам розробити порядок допуску глядачів на трибуни. Додаткові заходи для допуску глядачів на трибуни спортивних змагань із дотриманням умов безпеки у міністерстві розробили і оприлюднили на своєму сайті:

  • Можливість проведення спортивного заходу з глядачами визначатиме робоча група у складі представників федерації з виду спорту, керівників спортивної споруди, структурного підрозділу молоді та спорту обласної військової адміністрації із залученням Держслужби з надзвичайних ситуацій і Нацполіції.
  • Робоча група оглядатиме захисні споруди на спортивному об’єкті і визначатиме, чи придатні вони як укриття: останнє має перебувати не більше ніж за 500 метрів від місця проведення заходу і максимум у 10 хвилинах пішки з урахуванням умов пересування осіб з інвалідністю.
  • Робоча група визначатиме кількість осіб, яких зможе прийняти укриття, з урахуванням кількості спортсменів, тренерів, суддів і задіяних у змаганнях фахівців і передбачувану чисельність глядачів.

Одним з перших турнірів, куди можуть повернути глядачів, називали баскетбольну Суперлігу. Проте першими повертають уболівальників на трибуни чоловіча і жіноча волейбольні Суперліги.

Нагадаємо, в сезоні-2023/24 у чоловічій Суперлізі України з волейболу виступають 9 команд, у жіночій – 7.

Звання чемпіона України одночасно у чоловічому і жіночому турнірах у цьому сезоні захищають відповідно чоловіча і жіноча команди клубу "Прометей" з Дніпра.

Актуальним лідером чоловічої Суперліги є "Житичі-Полісся" (7 перемог у 8 матчах), жіночої – "Прометей" (11 перемог у 11 іграх).

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme