Фани "Фенербахче" готують росіянам "секир-башка"

Сьогодні у Стамбулі відбудеться матч плей-офф Ліги Європи між "Фенербахче" і московським "Локомотивом". На стадіоні будуть російські "мєнти"

Фани "Фенербахче" готують росіянам "секи…

Коли у грудні жереб звів в 1/16 фіналу Ліги Європи стамбульський "Фенербахче" та московський "Локомотив", багато хто думав, що у світлі дуже напружених відносин між Туреччиною і Росією матчі необхідно переносити на нейтральні поля. УЄФА на це не пішов, але в їхніх діях була здорова логіка.

Після збитого російського Су-24, обстріляного російськими ВМФ турецького сейнера, санкцій від Путіна проти турецьких товарів, відносили між країнами накалялися. Підливає масла у вогонь і війна у Сирії, в якій бере участь Росія, а нещодавно Дамаск заявив про вторгнення до Сирії турецької армії. Конфлікт Ердогана і Путіна, інформаційна війна між країнами і загроза збройних конфліктів впливають і на суспільства обох держав. Тому футбольний матч між російським і турецьким клубами у такій ситуації цілком може перетворитися на самогубство. 

Що відбувається перед матчем

Вперше в історії Ліги Європи один з її матчів винесено на вівторок і пройде навіть раніше гри Ліги чемпіонів. Але таке рішення УЄФА прийняв не через напруженість в російсько-турецьких відносинах. І "Фенербахче", і "Галатасараю" випала можливість проводити перші матчі плей-офф вдома, тому, щоб розвести фанатів з одного міста, чиновники посунули "Фенербахче" і "Локомотив" на вівторок.

У Стамбул мали вирушити близько 70-100 фанатів "Локомотива". Найцікавіше у цій історії те, що з ними до Туреччини поїхпли представники МВС Росії. Тобто турки дозволили доступ російським правоохоронцям на свою територію. Більше того, Туреччина сама їх запросила. Сектор з ультрас москвичів разом з "мєнтами" охоронятиме служба безпеки московського клубу. 

Турецька ж поліція виведе на вулиці кілька тисяч правоохоронців, які пильнуватимуть фанатів "Фенербахче". Також турецькі полісмени будуть супроводжувати автобус з фанатами "Локомотива".

Російські "мєнти" мають охороняти російських ультрас всюди, де б ті не були. 

Тим часом представники "Фенербахче" зустріли "Локомотив" в аеропорту з квітами. А на офіційному сайті клубу закликали фанатів не піддаватися на провокації росіян.

Фани "Фенербахче" готують росіянам "секир-башка" - фото 1

Що станеться у Стамбулі

Варто нагадати, що вояж "Локомотива" у Стамбул буде не першим за останній час. У листопаді 2015-го "Локомотив" грав проти "Бешикташа". Тоді у Стамбулі відбулися бійки між турецькими і російськими фанатами. Фани "Бешикташа" напали у місті на москвичів, кілька з росіян відправилися до лікарні, один навіть отримав ножові поранення. 

Під час гри російські фанати показали голі дупи. Після матчу вони продовжували нахабно себе поводити і були побиті поліцією. Сам матч завершився 1:1.

Фани "Фенербахче" готують росіянам "секир-башка" - фото 1

Але попри всі намагання влади уберегти всіх від бійки, це можна зробити лише у тому разі, якщо цього прагнуть всі сторони. Російські і турецькі фанати завжди люблять влаштовувати махачі і зможуть знайтися у місті, відколовшись від організованих груп, щоб з'ясувати стосунки і отримати заряд адреналіну. Тому конфлікти у місті майже неминучі. 

Також присутність російської поліції буде стимулювати фанатів "Фенербахче" атакувати росіян. 

Тому можна зазначити, що фанати спробують влаштувати росіянам "секир-башка". І в них це цілком вийде.

Варто також нагадати, що стадіон "Фенербахче" розташований в азіатській частині Стамбула. Там завжди існують проблеми з організацією безпеки.

А бути все може, як у 2012 році, коли турецькі фани атакували автобуси з ультрас московського "Спартака". Ті в свою чергу тоді спалили портрет Ататюрка.

Ось так фани "Фенербахче" у Львові скаржилися на Путіна, коли їхній клуб грав з "Шахтарем". А згодом побили торгівця у центрі міста.

Варто додати, що фанати "Фенербахче" - одні з найбільш темпераментних у Туреччині. Вони подорожують з ножами, влаштовують заворушення. 

Що пишуть вболівальники

На Росії вже оцінюють гру, як протистояння між державами. 

Нетрезвый гусляр Садко
"Зачем они едут в эту страну-клоаку пособников террористов? Потом их закидают камнями и они будут ныть, что в них кидали камни. Дураки, одним словом"

уткинавсегда

"Я так скажу-российским фанатам сейчас безопаснее на турецком стадионе чем до времен когда турки сбили самолет. Почему? Да потому что если почитать тех же локовских болел их избивали турецкая же полиция, то есть проблемы были изза слабой организации. Теперь для господина Эрдогана стоит вопрос прилично выглядеть и думаю он отдал приказ чтобы ни один волосок не упал с голов россиян. Ну по крайней мере так бы поступили 99,9% глав государств на его месте".

Турецькі ж фанати на офіційній сторінці "Фенербахче" більш спокійні. Єдине, що вони радять росіянам, так це вивчити пісню "Остаться в живых". 

Ahmet Özer

Ми зустрінемо їх дружніми стусанами.

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme