Дикунам там не місце: Мер Парижа пропонує відсторонити росіян від Олімпіади-2024

Анн Ідальго посідає принципову позицію щодо неможливості допуску агресорів на спортивні арени, де змагаються цивілізовані люди

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Дикунам там не місце: Мер Парижа пропону…
Фото: sortiraparis.com

Мер Парижа Анн Ідальго висловила сподівання на те, що російським спортсменам заборонять брати участь як в Олімпійських іграх у Парижі, так і церемонії їх відкриття. Про це повідомляє Reuters, передає Depo.ua.

64-річна Анн Ідальго – перша жінка-мер Парижа за всю історію міської влади столиці Франції. На цій посаді вона з 2014 року. Двічі, 2014 і 2020-го, перемогла на мерських виборах. Представляє Соціалістичну партію. 2021 року заявила про плани балотуватися на посаду президента Франції. Не раз виступала із заявами на підтримку України на тлі російської агресії.

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) на своєму наступному засіданні має обговорити питання участі російських і білоруських спортсменів у церемонії відкриття паризької Олімпіади.

Президент МОК Томас Бах стало дотримується думки, що відсторонення росіян і білорусів від міжнародних змагань є порушенням прав людини.

Наразі російські й білоруські спортсмени не можуть брати участь в Олімпіадах (так само як і інших міжнародних спортивних змаганнях) під прапором своїх країн, але їх допущено як нейтральних учасників – без прапорів і гімнів.

"Я вважаю за краще, щоб вони не приїздили", - сказала Ідальго в інтерв'ю Reuters.

"Ми не можемо діяти так, ніби (вторгнення росії в Україну) не існувало, – сказала мер французької столиці. – Ми не могли діяти так, ніби путін не був диктатором, який сьогодні загрожує всій Європі".

Відповідаючи на запитання про участь Ізраїлю в Олімпійських іграх, тоді як війна в Газі триває після атаки ХАМАС 7 жовтня, Ідальго відповіла, що не можна порівнювати цю ситуацію з нападом росії на Україну.

"Про застосування санкцій до Ізраїлю щодо Олімпійських і Паралімпійських ігор не може бути й мови", — сказала вона, "оскільки Ізраїль є демократичною державою".

Минулого тижня Міжнародний паралімпійський комітет (МПК) заявив, що російські й білоруські спортсмени, які братимуть участь у Паралімпіаді-2024 в Парижі, не братимуть участь у церемонії відкриття.

29 січня цього року президент України Володимир Зеленський повідомив, що написав листа лідеру Франції Емманюелю Макрону через можливий допуск росіян на Олімпіаду-2024 у Парижі.

Своєю чергою, олімпійські чемпіони Володимир Кличко, Лілія Подкопаєва і Олег Верняєв закликали мера Парижа Анн Ідальго підтримати відсторонення російських і білоруських спортсменів від Олімпіади-2024.

33-ті літні Олімпійські ігри відбудуться в Парижі з 26 липня по 11 серпня цього року. Від 28 серпня до 8 вересня 2024 року в Парижі заплановані 17-ті літні Паралімпійські ігри.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme