Помело: Чим корисний цей фрукт і яка його шкода

Цей цитрусовий фрукт вражає гігантським розміром та цікавим смаком. Він не тільки смачний, а ще й корисний

Тіма Печерська
Журналіст відділу «Життя» і відділу «Новини»
Помело: Чим корисний цей фрукт і яка йог…
Рixabay

Depo.ua докладно розкаже про цей фрукт та його властивості. До речі, раніше ми розповідали про користь фейхоа, яке є джерелом вітамінів та має неповторний смак. 

Що таке помело і як його їсти

помело

Помело – це цитрусовий фрукт, який росте на однойменному дереві. Це слово буквально означає "великий лимон". 

Помело є найбільшим представником цитрусових, подекуди вага одного плоду може сягати десяти кілограмів. Колір самої м'якоті – від світло-жовтої до яскраво-червоної, в залежності від виду. Його серединка більш суха, ніж у інших цитрусових, і має насичений солодкий смак, інколи з гіркуватим присмаком. 

Батьківщина помело – Південно-Східна Азія, Малайзія та острів Фіджі. До Європи фрукт потрапив з Китаю. 

Наразі існує близька п'яти найрозповсюдженіших видів помело. Ростуть вони тепер не тільки в Азії, а й в США та Ізраїлі. 

Помело їдять сирим, додають до салатів і намагаються робити соки. Частіше за все цей фрукт можна зустріти у тайській та китайській кухнях. На Китайських Новий рік мешканці країн, які його відзначають, дарують один одному саме помело, яке є символом процвітання та багатства. 

Міфи навколо помело

Дехто вважає, що помело – це результат селекційних дослідів, мовляв, при схрещенні різних видів цитрусових було отримано цей плід. Але це не так. Завдяки помело та його схрещенню з апельсином людство отримало грейпфрут. Коли білий грейпфрут схрестили з помело, то отримали світі – також смачний цитрусовий плід, який, на відміну від грейпфрута, не містить гіркоти.

Помело: користь, шкода та кількість калорій

помело плід

Цей фрукт дійсно корисний, адже мітить чимало вітамінів та клітковини, які неохідні для обміну речовин. 

Склад помело

Помело є зразковим фруктом, який можна навіть вживати під час дієти. Його калорійність – 38 калорій на 100 грамів, з них 0 грамів припадає на жири, 0.8 грамів – на білки і 8.6 грамів – на вуглеводи. Отже, цукру у цьому виді цитрусових небагато, а тому помело – безпечний фрукт для тих, хто слідкує за фігурою.

Фрукт місить такі вітаміни: А, С, В1, В2, В5. Щодо мінералів, то він містить кальцій, залізо, натрій, калій, фосфор, натрій.  Також плід може похвалитися чималою кількістю клітковини, органічних кислот та ефірних олій. 

Користь помело

Перш за все, завдяки вітаміну С помело підвищує імунітет, покращує обмін речовин і, як наслідок, настрій та загальне самопочуття. Також помело знижує ризик утворення тромбів та запобігає утворенню ракових пухлин, а завдяки клітковині – покращує метаболізм. Завдяки цьому жир спалюється швидше. 

Також помело покращує діяльність ШКТ, сприяє виведенню токсинів кращому засвоєнню корисних речовин з їжі загалом. 

Тим, хто на дієті, варто пам'ятати про загальні принципи вживання фруктів: намагатися їсти помело у першій половині дня у вигляді десерту після основного прийому їжі та не збільшувати порцію. Наприклад, триста грамів м'якоті помело – це приблизно 100 калорій, зважайте на це. 

Шкода помело та протипоказання: кому краще не їсти цей фрукт

Єдиний недолік помело – це те, що у нього висока місткість кислот, тому цей фрукт не рекомендують їсти людям із виразкою шлунку, з підвищеною кислотністю та іншими захворюваннями ШКТ, наприклад, панкреатитом. Хворі на нефрит та гепатит також мають обходити цей плід стороною. 

Як і всі цитрусові, помело є алергеном, тому слід обережно його включати до раціону вагітним, мамам, які годують грудьми, та дітям до 3-х років. 

Також потрібно вживати цей фрукт помірковано. На думку дієтологів, нормальна порція становить 150-300 грамів за один раз. 

Як обрати помело та як почистити

помело дерево

Є декілька нескладних порад та моментів, на які слід звернути увагу при виборі фрукту. 

  • Подивіться, аби фрукт був охайної форми і не мав слідів деформації. Шкірка має блищати, бути рівною. 
  • Помело має бути не твердим та не м'яким.
  • Дехто впевнений у тому, що у поліетилен загортають лише неякісні плоди, аби не було помітно деформації. На практиці ж часіше за все помело у поліетилені дешевше у два рази, ніж без, проте на смакові якості це не впливає. 
  • На фрукті не має залишатися вм'ятин, якщо ви помацаєте його пальцями.
  • Запах має бути приємним, навіть у запакованого плоду. 
  • Обирайте плоди середнього розміру, проте плід має бути важким. Чим більше помело – тим воно більш стигле. Але інколи трапляються перестиглі плоди, які неможливо їсти. 

Щоб почистити помело, багато зусиль не потрібно. Головне –  зрізати вершок та низ, зробити вертикальні надрізи на шкірці, зверху вниз, та обережно зняти шкірку. Далі кожну часточку очищати від плівки окремо.

Фото: Рixabay

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"