Найсмачніша паска: ТОП-5 рецептів великодньої випічки з незвичайною начинкою
Великдень — одне з найсвітліших християнських свят у році. Сім'ї, в яких шанують традиції, щорічно готуються до цього дня ґрунтовно: наводять лад у будинку, фарбують яйця й обов'язково печуть великодню здобу
- Головна
-
22 квітня 2021 19:00
Попри те, що у багатьох людей є свої перевірені роками рецепти пасок, експериментувати завжди приємно: можна спекти черговий кулінарний шедевр. Depo.ua поділиться традиційними рецептами смачної паски з різними начинками. Раніше ми писали про те, як приготувати глазур для пасок з простих і недорогих продуктів.
ТОП-5 простих рецептів паски зі смачними начинками
Магазинна великодня випічка уже давно не та: начинки не так багато, як у домашній, та й смак не завжди можливо передбачити. А коли готуєш сам, навіть процес набуває особливого змісту. Для тих, хто хоче урізноманітнити традиційний рецепт паски в духовці, ми розповімо, як приготувати здобу з різними добавками.
Традиційний рецепт паски з родзинками
Цей простий рецепт паски кулінари використовують уже багато років. Готується така випічка швидко і виходить завжди на ура.
Інгредієнти:
- борошно пшеничне — 1 кг
- цукор — 300 г
- яйця — 6 шт.
- молоко — 500 мл
- дріжджі сухі — 12 г
- сіль — щіпка
- родзинки — 250 г
- масло вершкове — 200 г
- ванільний цукор — 1 ч. л.
Спосіб приготування
-
Змішайте в місткості дріжджі, 0,5 кг борошна і молоко — замісіть опару. Накрийте рушником і поставте у тепле місце, щоб тісто "піднялося".
-
Коли опара буде готова, додайте до неї жовтки, перемішані з цукром, вершкове масло і влийте білки. Ретельно все перемішайте, додайте борошно, що залишилося. Вимісіть тісто та помістіть його знову в тепле місце — вже на годину.
-
Поки тісто доходить, займіться родзинками. Їх потрібно ретельно вимити й висушити, посипати борошном, додати в тісто та вимісити.
-
Форми для пасок змастіть рослинною олією і заповніть тістом — не більш ніж на третину, оскільки випічка "виросте" при випіканні.
-
Розігріваємо духовку до 100 градусів і поміщаємо туди форми з тістом. Тримаємо їх протягом 10 хвилин, після чого підвищуємо температуру до 180 градусів і випікаємо паски 35-40 хвилин.
-
Готову випічку вийміть з форми й прикрасьте глазур'ю.
Бананова паска
Урізноманітнити традиційний рецепт паски можна не тільки цукатами або сухофруктами, а й додавши в нього банан. У випічці немає ні грама дріжджів, а цукор можна замінити медом.
Інгредієнти:
- борошно пшеничне — 1,5 склянки
- банан — 2 шт.
- вода — 50 мл
- яйця — 2 шт.
- цукор — 1 склянка
- масло вершкове — 80 г
- сода — 1 ч. л.
- сіль — щіпка
- ванілін — 10 г
- розпушувач для тіста — 1/4 ч. л.
Спосіб приготування
-
Необхідно розм'якшити вершкове масло і збити його з цукром міксером до однорідного стану. Вбийте яйця і знову розмішайте.
-
Банани почистіть і розм'якшіть у блендері. Додайте до бананів воду і перемішайте. Отриману кашку влийте в яєчно-масляну суміш, знову перемішайте.
-
Додайте до решти інгредієнтів соду, сіль, ванілін, борошно і розпушувач тіста, перемішайте міксером на невеликій швидкості.
-
Змастіть форму для паски рослинною олією і помістіть в неї тісто (3/4 обсягу). Випікайте протягом 40-50 хвилин при температурі 180 градусів.
-
Готову випічку вийміть з форми й прикрасьте глазур'ю.
Гарбузова паска
Паска, рецепт якої містить гарбуз, виходить смачною і яскравою. Готується вона в хлібопічці або мультиварці. Попри незвичайне поєднання інгредієнтів, рецепт паски простий, тому сподобається навіть новачкам.
Інгредієнти:
- гарбуз — 300 г
- молоко — 500 г
- яйця — 3 шт.
- вершкове масло — 200 г
- борошно пшеничне — 1 кг
- цукор — 200 г
- сіль – на смак
- дріжджі сухі — 10 г
- ванільний цукор — 10 г
Спосіб приготування
-
Очищений від шкірки й насіння гарбуз наріжте дрібними шматочками, посипте цукром і почекайте, доки виділиться сік. Далі проваріть гарбуз на повільному вогні до розм'якшення.
-
Додайте до гарбуза сіль, вершкове масло, молоко, дріжджі та яйця — замісіть тісто, додаючи поступово борошно. І залиште на 30 хвилин у теплі.
-
Коли тісто підніметься, наповніть ним форми для пасок (3/4 обсягу) і помістіть у духовку, розігріту до 180 градусів. Випікайте протягом 45 хвилин.
-
Готову випічку вийміть з форми й прикрасьте глазур'ю.
Рецепт італійської паски "Панеттоне"
Італійці вважають, що найсмачніша паска та, яка була приготована за їхнім традиційним рецептом. Панеттоне схожа на звичну нам великодню випічку, тільки є менш солодкою. Пухка паска, рецепт якої є дуже популярним в Європі, обов'язково випікається з цитрусовою цедрою і прикрашається мигдальними пелюстками.
Інгредієнти:
- борошно пшеничне — 600 г
- цукор — 50 г
- молоко — 200 мл
- яйця — 4 шт.
- родзинки — 250 г
- дріжджі свіжі — 35 г
- масло вершкове — 250 г
- яєчні жовтки — 2 шт.
- цедра апельсина – 100 г
- цукор ванільний — 1 ч. л.
- пластівці мигдалю — 20 г
- рослинна олія
- сіль — 1/2 ч. л.
Спосіб приготування
-
У ледве теплому молоці розімніть вилкою дріжджі, додайте сіль і 1 ст. л. цукру. Також вбийте два яйця і 300 г борошна — перемішайте.
-
В іншій місткості змішайте цукор, що залишився, ванільний цукор і два жовтки. Додайте вершкове масло. Коли інгредієнти розчиняться, додайте їх в місткість з молочно-дріжджовою сумішшю і вбийте яйця, що залишилися.
-
Підсипаючи 300 г борошна, які залишилися, замісіть тісто. Оскільки воно вийде липким і дуже м'яким, на стіл викладати його не потрібно. Помістіть місткість з тістом на 30 хвилин у тепле місце. Коли тісто "виросте", насипте в нього родзинки з цедрою і перемішайте.
-
Змастіть рослинною олією форми й помістіть у них тісто — заповнюйте не більше, ніж на третину. Залиште ще на 30 хвилин в теплі, щоб тісто виросло.
-
Панеттоне потрібно випікати 30-35 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці. Коли кекс буде готовий, його потрібно остудити, змастити зверху медом і посипати мигдальними пластівцями. Італійська паска в мультиварці й хлібопічці виходить також дуже пишною та ароматною.
Шоколадна паска
Рецепт смачної шоколадної випічки сподобається тим, хто хоче урізноманітнити пасхальне меню. Готувати її можна як у духовці, так у мультиварці або хлібопічці: головне — дотримуватися пропорцій і виставити потрібний режим.
Інгредієнти:
- борошно пшеничне -500 г
- яйця — 3 шт.
- цукор — 1,5 ст. л.
- дріжджі сухі — 10 г
- жовтки — 4 шт.
- сіль — 1 ч. л.
- паста шоколадна або шоколадно-горіхова — 4 ст. л.
- мед рідкий — 1,5 ст. л.
- молоко — 200 мл
- масло вершкове — 150 г
Рецепт шоколадної паски в духовці
-
Збийте в місткості яйця з сіллю, додайте молоко, жовтки, цукор, дріжджі, мед і вершкове масло — перемішайте.
-
Введіть до решти інгредієнтів просіяне борошно і вимісіть тісто до зникнення грудочок. Накрийте тісто рушником і помістіть у тепло на дві години.
-
Коли тісто підніметься, розділіть його на три частини — одна повинна бути маленькою, її потрібно змішати з шоколадною пастою (2 ст. л.).
-
Викладіть на дно форми для паски шматок тіста, в його центр помістіть частину, змішану з пастою, змастіть залишками шоколадної пасти й закрийте ще одним шматком тіста. Помістіть знову в тепло на півтори години.
-
Перед випіканням паску потрібно змастити сумішшю зі збитого яйця й 1 ст. л. води. Духовку розігрійте до 180 градусів і випікайте протягом 40 хвилин.
-
Готову випічку вийміть з форми й прикрасьте глазур'ю або можна посипати шоколадом.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 11:31 Російська ППО втрачає Крим, - британська розвідка
- 11:13Рашистський морський тральник "Ковровец" пішов на дно
- 11:01Ціна великої перемоги: Усику робили рентген і наклали чотири шви
- 10:58"Азов" показав як евакуйовував цивільних у Маріуполі (ВІДЕО) Відео
- 09:29Херсонщина під обстрілами: Загинуло двоє людей, ще двоє травмовані
- 08:42ППО працювала цієї ночі у 8 областях. Усі ворожі дрони знищили
- 08:22Мінус 1 210 російських окупантів за добу: Дані Генштабу ЗСУ
- 23:40росіяни гатили по Сумщині та Чернігівщині: є поранені
- 22:24Прикордонники показали, як нищать росіян під Бахмутом Відео
- 21:37 На війні загинув пілот-винищувач та начальник штабу Денис Василюк ФОТО
- 20:35Експерт про масовану атаку дронів: СБУ доводить, що росіяни не здатні захистити свої порти
- 19:55Віталій Кличко привіз бійцям під Вовчанськ та Куп’янськ дрони від громади Києва Відео
- 18:37У Києві запрацював перший рекрутинговий центр ССО
- 17:44 На Дніпропетровщині на військовослужбовця ТЦК напав із ножем цивільний
- 16:50 Міноборони у деяких містах почало тестувати електронну чергу до ТЦК та СП
- 15:48Звалище "зубів дракона" на Сумщині: В ОВА розповіли, що буде далі
- 15:29 Від початку доби рашисти 44 рази штурмували наші позиції, переважно на трьох напрямках
- 15:15Вовчанськ російські терористи стирають з лиця землі, - ЦПД (ФОТО) ФОТО
- 15:03Антикорупціонер Шабунін потрапив у скандал: привласнив автомобіль, який закупили для фронту (ВІДЕО) ФОТО Відео