Найсмачніша паска: ТОП-5 рецептів великодньої випічки з незвичайною начинкою

Великдень — одне з найсвітліших християнських свят у році. Сім'ї, в яких шанують традиції, щорічно готуються до цього дня ґрунтовно: наводять лад у будинку, фарбують яйця й обов'язково печуть великодню здобу

Журналіст стрічки новин
Найсмачніша паска: ТОП-5 рецептів велико…
Фото: Рixabay

Попри те, що у багатьох людей є свої перевірені роками рецепти пасок, експериментувати завжди приємно: можна спекти черговий кулінарний шедевр. Depo.ua поділиться традиційними рецептами смачної паски з різними начинками. Раніше ми писали про те, як приготувати глазур для пасок з простих і недорогих продуктів.

ТОП-5 простих рецептів паски зі смачними начинками

Магазинна великодня випічка уже давно не та: начинки не так багато, як у домашній, та й смак не завжди можливо передбачити. А коли готуєш сам, навіть процес набуває особливого змісту. Для тих, хто хоче урізноманітнити традиційний рецепт паски в духовці, ми розповімо, як приготувати здобу з різними добавками.

Традиційний рецепт паски з родзинками

Паска з родзинками

Цей простий рецепт паски кулінари використовують уже багато років. Готується така випічка швидко і виходить завжди на ура.

Інгредієнти:

  • борошно пшеничне — 1 кг
  • цукор — 300 г
  • яйця — 6 шт.
  • молоко — 500 мл
  • дріжджі сухі — 12 г
  • сіль — щіпка
  • родзинки — 250 г
  • масло вершкове — 200 г
  • ванільний цукор — 1 ч. л.

Спосіб приготування

  1. Змішайте в місткості дріжджі, 0,5 кг борошна і молоко — замісіть опару. Накрийте рушником і поставте у тепле місце, щоб тісто "піднялося".

  2. Коли опара буде готова, додайте до неї жовтки, перемішані з цукром, вершкове масло і влийте білки. Ретельно все перемішайте, додайте борошно, що залишилося. Вимісіть тісто та помістіть його знову в тепле місце — вже на годину.

  3. Поки тісто доходить, займіться родзинками. Їх потрібно ретельно вимити й висушити, посипати борошном, додати в тісто та вимісити.

  4. Форми для пасок змастіть рослинною олією і заповніть тістом — не більш ніж на третину, оскільки випічка "виросте" при випіканні.

  5. Розігріваємо духовку до 100 градусів і поміщаємо туди форми з тістом. Тримаємо їх протягом 10 хвилин, після чого підвищуємо температуру до 180 градусів і випікаємо паски 35-40 хвилин.

  6. Готову випічку вийміть з форми й прикрасьте глазур'ю.

Бананова паска

Паска з бананами

Урізноманітнити традиційний рецепт паски можна не тільки цукатами або сухофруктами, а й додавши в нього банан. У випічці немає ні грама дріжджів, а цукор можна замінити медом.

Інгредієнти:

  • борошно пшеничне — 1,5 склянки
  • банан — 2 шт.
  • вода — 50 мл
  • яйця — 2 шт.
  • цукор — 1 склянка
  • масло вершкове — 80 г
  • сода — 1 ч. л.
  • сіль — щіпка
  • ванілін — 10 г
  • розпушувач для тіста — 1/4 ч. л.

Спосіб приготування

  1. Необхідно розм'якшити вершкове масло і збити його з цукром міксером до однорідного стану. Вбийте яйця і знову розмішайте.

  2. Банани почистіть і розм'якшіть у блендері. Додайте до бананів воду і перемішайте. Отриману кашку влийте в яєчно-масляну суміш, знову перемішайте.

  3. Додайте до решти інгредієнтів соду, сіль, ванілін, борошно і розпушувач тіста, перемішайте міксером на невеликій швидкості.

  4. Змастіть форму для паски рослинною олією і помістіть в неї тісто (3/4 обсягу). Випікайте протягом 40-50 хвилин при температурі 180 градусів.

  5. Готову випічку вийміть з форми й прикрасьте глазур'ю.

Гарбузова паска

Паска з гарбузом

Паска, рецепт якої містить гарбуз, виходить смачною і яскравою. Готується вона в хлібопічці або мультиварці. Попри незвичайне поєднання інгредієнтів, рецепт паски простий, тому сподобається навіть новачкам.

Інгредієнти:

  • гарбуз — 300 г
  • молоко — 500 г
  • яйця — 3 шт.
  • вершкове масло — 200 г
  • борошно пшеничне — 1 кг
  • цукор — 200 г
  • сіль – на смак
  • дріжджі сухі — 10 г
  • ванільний цукор — 10 г

Спосіб приготування

  1. Очищений від шкірки й насіння гарбуз наріжте дрібними шматочками, посипте цукром і почекайте, доки виділиться сік. Далі проваріть гарбуз на повільному вогні до розм'якшення.

  2. Додайте до гарбуза сіль, вершкове масло, молоко, дріжджі та яйця — замісіть тісто, додаючи поступово борошно. І залиште на 30 хвилин у теплі.

  3. Коли тісто підніметься, наповніть ним форми для пасок (3/4 обсягу) і помістіть у духовку, розігріту до 180 градусів. Випікайте протягом 45 хвилин.

  4. Готову випічку вийміть з форми й прикрасьте глазур'ю.

Рецепт італійської паски "Панеттоне"

панеттоне

Італійці вважають, що найсмачніша паска та, яка була приготована за їхнім традиційним рецептом. Панеттоне схожа на звичну нам великодню випічку, тільки є менш солодкою. Пухка паска, рецепт якої є дуже популярним в Європі, обов'язково випікається з цитрусовою цедрою і прикрашається мигдальними пелюстками.

Інгредієнти:

  • борошно пшеничне — 600 г
  • цукор — 50 г
  • молоко — 200 мл
  • яйця — 4 шт.
  • родзинки — 250 г
  • дріжджі свіжі — 35 г
  • масло вершкове — 250 г
  • яєчні жовтки — 2 шт.
  • цедра апельсина – 100 г
  • цукор ванільний — 1 ч. л.
  • пластівці мигдалю — 20 г
  • рослинна олія
  • сіль — 1/2 ч. л.

Спосіб приготування

  1. У ледве теплому молоці розімніть вилкою дріжджі, додайте сіль і 1 ст. л. цукру. Також вбийте два яйця і 300 г борошна — перемішайте.

  2. В іншій місткості змішайте цукор, що залишився, ванільний цукор і два жовтки. Додайте вершкове масло. Коли інгредієнти розчиняться, додайте їх в місткість з молочно-дріжджовою сумішшю і вбийте яйця, що залишилися.

  3. Підсипаючи 300 г борошна, які залишилися, замісіть тісто. Оскільки воно вийде липким і дуже м'яким, на стіл викладати його не потрібно. Помістіть місткість з тістом на 30 хвилин у тепле місце. Коли тісто "виросте", насипте в нього родзинки з цедрою і перемішайте.

  4. Змастіть рослинною олією форми й помістіть у них тісто — заповнюйте не більше, ніж на третину. Залиште ще на 30 хвилин в теплі, щоб тісто виросло.

  5. Панеттоне потрібно випікати 30-35 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці. Коли кекс буде готовий, його потрібно остудити, змастити зверху медом і посипати мигдальними пластівцями. Італійська паска в мультиварці й хлібопічці виходить також дуже пишною та ароматною.

Шоколадна паска

Паска з шоколадом

Рецепт смачної шоколадної випічки сподобається тим, хто хоче урізноманітнити пасхальне меню. Готувати її можна як у духовці, так у мультиварці або хлібопічці: головне — дотримуватися пропорцій і виставити потрібний режим.

Інгредієнти:

  • борошно пшеничне -500 г
  • яйця — 3 шт.
  • цукор — 1,5 ст. л.
  • дріжджі сухі — 10 г
  • жовтки — 4 шт.
  • сіль — 1 ч. л.
  • паста шоколадна або шоколадно-горіхова — 4 ст. л.
  • мед рідкий — 1,5 ст. л.
  • молоко — 200 мл
  • масло вершкове — 150 г

Рецепт шоколадної паски в духовці

  1. Збийте в місткості яйця з сіллю, додайте молоко, жовтки, цукор, дріжджі, мед і вершкове масло — перемішайте.

  2. Введіть до решти інгредієнтів просіяне борошно і вимісіть тісто до зникнення грудочок. Накрийте тісто рушником і помістіть у тепло на дві години.

  3. Коли тісто підніметься, розділіть його на три частини — одна повинна бути маленькою, її потрібно змішати з шоколадною пастою (2 ст. л.).

  4. Викладіть на дно форми для паски шматок тіста, в його центр помістіть частину, змішану з пастою, змастіть залишками шоколадної пасти й закрийте ще одним шматком тіста. Помістіть знову в тепло на півтори години.

  5. Перед випіканням паску потрібно змастити сумішшю зі збитого яйця й 1 ст. л. води. Духовку розігрійте до 180 градусів і випікайте протягом 40 хвилин.

  6. Готову випічку вийміть з форми й прикрасьте глазур'ю або можна посипати шоколадом.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme