Варення з малини: Різні способи приготування та рецепт від Євгена Клопотенка

Щоб варення з малини вийшло ароматним, а його приготування не забрало багато сил, важливо правильно обрати рецепт і слідувати декільком правилам

Журналіст стрічки новин
Варення з малини: Різні способи приготув…
Фото: Рixabay

Depo.ua розповість, як приготувати малинове варення, щоб вийшло не лише корисно, але й смачно. В кінці статті ми підготували бонус – рецепт малинового варення з апельсинами від зіркового кухаря Євгена Клопотенка.

Як зробити смачне малинове варення на зиму: секрети та поради

Варення з малини з цукром їдять у прикуску з чаєм, мажуть на здобу та додають у каші чи поливають морозиво. Щоб десерт не мав дивного присмаку і був потрібної консистенції, важливо дотриматися кількох пунктів:

  • ретельно переберіть ягоди, викиньте зіпсовані. Якщо варення буде з цілими ягодами, обирайте щільні й не переспілі плоди. Для десерту з однорідною консистенцією підійдуть і пом'яті ягоди;

  • для приготування варення найкраще обирати середні й темні ягоди – саме з них десерт виходить неймовірно смачним;

  • готувати малинове варення потрібно тільки в посуді з нержавіючої сталі. Алюмінієвий посуд можна використовувати лише якщо десерт готувати за один підхід і одразу ж помістити в іншу місткість. Варка в декілька прийомів в тій же місткості може зіпсувати смак варення через її окислення. Мідний посуд також краще не використовувати, адже страву можуть зіпсувати окисли;

  • під час варіння десерту важливо знімати пінку: якщо її залишити, то страва матиме менший термін зберігання;

  • залежно від того, де передбачається зберігати варення, банки можна закатати бляшаними кришками або закрити капроновими. Під капроновими кришками варення потрібно зберігати в холодильнику на нижній полиці, а під бляшаними – в погребі чи коморі.

Як правильно стерилізувати банки

Стерилізація банок

Роблячи заготовки на зиму, важливо правильно стерилізувати банки — від цього залежить не тільки цілісність, але і смак консервації.

  1. Налийте в каструлю воду і доведіть до кипіння. Помістіть в воду гвинтові кришки та кип'ятіть протягом трьох хвилин.

  2. Банки ретельно вимийте і помістіть в окрему ємність з окропом. На ємність встановіть спеціальне кільце для стерилізації та зверху по черзі ставте банки шийкою вниз і стерилізуйте протягом п'яти хвилин.

  3. Банки помістіть в перевернутому вигляді на чистий рушник, щоб зійшла вода і вони стали сухими.

Як готувати малинове варення: рецепти з покроковим приготуванням

Такий простий, але дуже смачний десерт потрібно обов'язково мати вдома. Нехай це буде лише одна банка, але на випадок застуди, чи раптового візиту гостей не доведеться швидко бігти до магазину. До того ж варення готується швидко й з мінімумом інгредієнтів.

Варення "П'ятихвилинка"

малинове варення на зиму

Це найпростіший та найшвидший спосіб приготування малинового десерту – ягоди не надто розварюються, а сироп виходить прозорим.

Що знадобиться:

  • малина – 1 кг
  • цукор – 1 кг

Покрокове приготування

  1. У місткість для варки засипте малину цукром і залиште на 3-5 годин, щоб ягоди пустили сік.

  2. Доведіть масу до кипіння на помірному вогні й проваріть ще п'ять хвилин. У процесі приготування знімайте з варення пінку.

Густе малинове варення

густе малинове варення

Щоб варення з малини зробити густим, н обов'язково довго варити його – достатньо просто додати желатин.

Що знадобиться:

  • малина – 1 кг
  • цукор – 800 г
  • желатин – 25 г
  • вода – 70 мл

Покрокове приготування

  1. Викладіть ягоди в місткість для варки, засипте цукром і струсіть. Залиште на кілька годин, щоб малина пустила сік.

  2. Поставте на помірний вогонь, доведіть до кипіння, зніміть з плити та остудіть. Повторіть варіння, дайте охолонути. Знову доведіть ягідну масу до кипіння.

  3. Розчиніть желатин в теплій воді. Коли варення закипить втретє, влийте в місткість з малиною желатинову суміш, постійно помішуючи. Після охолодження десерт загусне.

Варення в мультиварці

малинове варення без варіння

Зимові ласощі дуже просто готувати в мультиварці, на смак вони виходять такими ж смачними, як зварені класичним способом.

Що знадобиться:

  • малина – 1 кг
  • цукор – 1 кг
  • вода – 110 мл

Покрокове приготування

  1. Малину промийте теплою водою й покладіть у чашу мультиварки, додайте воду.

  2. Закрийте кришку і встановіть режим "тушкування" на одну годину. Через 30 хвилин, коли ягоди добре пустять сік, відкрийте кришку та додайте цукор. Перемішувати не потрібно.

  3. Ягоди з цукром повинні проваритися в режимі "тушкування" до кінця програми. Потім перемкніть мультиварку в режим "варіння". В цьому режимі малину варити можна не більше 15 хвилин. За цей час цукор повинен повністю розтанути. Перемішайте.

Малинове варення без варіння

малина

Смачним виходить малиновий десерт без варіння, адже так в ягодах зберігається більше поживних речовин, смаку та аромату.

Що знадобиться:

  • малина – 500 г
  • цукор – 1 кг

Покрокове приготування

  1. Малину засипаємо цукром та розтираємо дерев'яним товкачем до однорідної маси.

  2. Розкладаємо варення в стерилізовані банки, залишаючи зверху 1,5-2 сантиметри.

  3. У залишене місце до краю банки насипаємо цукор.

  4. Закриваємо банки кришками й ставимо малинове варення на зиму у темне місце на зберігання.

Бонус! Як приготувати варення з малини – рецепт від Євгена Клопотенка

Євген Клопотенко

За словами кухаря, цитрусові чудово доповнюють смак традиційного варення. Щоб надати особливу пряну нотку десерту, Клопотенко пропонує додати до рецепта бальзамічний оцет.

Візьміть:

  • малину – 
  • апельсин () – 100 г

Три прості кроки у приготуванні малинового варення від Євгена Клопотенка:

Рецепт малинового варення

Крок 1

Переберіть ягоди – залиште лише цілі та не зім'яті. Перекладіть їх в місткість, засипте цукром і дайте постояти 20-30 хвилин, щоб малина пустила сік.

Крок 2

Поставте місткість з ягодами і цукром на середній вогонь і доведіть до кипіння, періодично помішуючи ложкою. Проваріть 5-10 хвилин після закипання.

Крок 3

Додайте до малини шматочки апельсина, дрібно порізану цедру апельсину та бальзамічний оцет – проваріть ще п'ять хвилин. Розкладіть варення у стерильні банки і закрийте кришками.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme