Історія на тарілці: Трдельник – з’їж мене, якщо зможеш вимовити
Це дійсно назва страви, а не опечатка. Трдло – чеський національний солодкий стрітфуд, якому кілька століть. Він є вкрай актуальним не тільки на Різдвяні свята, коли продається на ярмаркових майданчиках, а й у сезон шашлику. Адже готується Трдло на багатті
- Головна
-
6 липня 2019 13:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як сталося, що вони з'явилися.
Що таке трдло або трдельник?
Трдло – це трубочка з тіста, намотаного на залізний прут, запеченого на багатті і здобреного солодким кремом, розтопленим шоколадом, горішками, тощо.
Дослівно трдло – це дурень, бовдур, тому бешкетлива, непосидюча дитина по-чеськи, це теж трдло. Дурко, тобто.
Називати запечені на багатті трубочки з тіста дурнями стали, скоріш за все, через те, що вони були без начинки. Багато тіста, а в середині – пустота
Насправді ж трдло – це рожен, на якому запікається тісто, а страва називається трдельник. Праобразом трдла стало веретено. Легенда розповідає, що якось під час ярмарку в чеському Крумлові один з пекарів довго думав, як йому продавати свої вибори, бо донька, перехворівши оспою, мала вже не таке гарненьке личко. А на ярмарок посилали торгувати тільки найкрасивіших дівчат.
За тяжкими роздумами він почав спостерігати, як його донька працює за прядкою і раптом помітив, що в неї дуже красиві, аристократичні руки. І дещо придумав.
Наступного дня на ярмарку він став розкочувати тісто, а своїй донці наказав накручувати його на дерев’яний рожен. Потім донька поміщала тісто в піч, а коли воно було готове, ще гарячим занурювала в цукор, змішаний з корицею.
Публіка в захваті спостерігала за роботою і вдихала солодкий аромат готової випічки. А коли хтось питав, що це таке вони роблять, пекарь відповідав: трдло. Страва сподобалася чехам і вони вважають її своїм національним надбанням. Трдельники в Чехії почали випікати на ярмарках або на свята в панських будинках з першої половини 19 століття. Трдельник був обов'язковим частуванням на весіллях, хрестинах і при церковних святах, наприклад, на день Святого Георгі, 24 квітня. У деяких областях люди вірили, що в цей день із землі вилазять змії. Їх і мали символізувати трубочки з намотаного тіста.
Фото: liveinternet.ru
Хоча в Словаччині і Угорщині впевнено називають трдельник своїм власним винаходом. Ще одна легенда про появу трдельника розповідає, що першим його приготував кухар угорського генерала, поета і письменника Йозефа Гвадані, який оселився в словацькому Скалице в кінці 18 століття. Саме скалицький трдельник в 2007 році отримав європейську охоронну марку. В Скалице ж проходить і щорічний "Трдлофест", на якому спекли трдельник завдовжки 154,5 сантиметрів.
Рецепт трдельника
Спосіб приготування трдельника за два сторіччя не змінився і дуже простий: треба зробити здобне тісто, розкачати його, порізати на смужки, накрутити на рожен і засмажити, бажано - на відкритому вогні. Гарячий трдельник треба занурити в цукор чи мед і посипати маком, корицею, горішками, чи полити карамеллю або шоколадом. Можна начинити його збитими вершками, морозивом, шоколадною пастою і фруктами.
Фото: esfiria.pl
Як приготувати трдельник вдома
На один кілограм борошна:
20 грамів дріжджів
6 яєчних сирих жовтків і одне ціле яйце
300 грамів цукру
500 мл молока
150 грамів вершкового масла
200 грамів горіхів
Кориця, цукрова пудра, мед – на ваш власний розсуд
Просіяне борошно змішуємо з маслом, цукром і жовтками. Вмішуємо дріжджі, розмочені в теплому молоці з чайною ложкою цукру. Додаємо сіль і замішуємо тісто.
Невеликими порціями заливаємо молоко і залишаємо тісто в теплі.
Коли воно підніметься, робимо з нього джгутики.Намотувати джгутики можна на формочки для трубочок. Можна використовувати качалку, обмотану фольгою, але тоді знадобиться ще й каструля (щоб качалка не лежала безпосередньо на дек).
Рожен змазуємо маслом. Придавлюємо джгутик і накручуємо його на наше імпровізоване трдло.
Змащуємо трдельнік яйцем, посипаємо цукром і корицею.
Випікаємо при температурі 160 градусів. Час залежить від розмірів виробу: від чверті години до 30 хвилин.
Готовий трдельнік обваляйте в цукрі, мелених горіхах, полийте медом чи прикрасте чимось іншим на свій смак.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 11:37На телеканалі "Ми-Україна+" стартує прямоефірний ранковий проєкт "Прокидайся!"
- 11:08 Армія росії скинула КАБ на передмістя Харкова: Постраждало двоє дітей
- 10:50На півдня України вночі знищено два російських БпЛА
- 10:46Українська красуня-дзюдоїстка виграла фінал чемпіонату Європи
- 10:31На Львівщині в одній з райлікарень викрили групу лікарів, які заробляли на фіктивних довідках про інвалідність ФОТО
- 10:22Шукали всю ніч: На Чернігівщині повернули додому зниклих брата й сестру
- 10:01СБУ схопила двох російських шпигунів, причетних до авіаударів по Харківській області ФОТО
- 09:44Кинув на землю та бив ногами: У Хмельницькому чоловік побив двох дітей на дитячому майданчику
- 09:38На що може вказувати пауза в російських ракетних атаках: оцінка Повітряних сил
- 09:24На Запоріжжі за добу зафіксовано понад 300 ворожих атак
- 09:00Досліджували конкурентоспроможність у ритейлі: У Києві пройшла XV щорічна конференція Food & NonFoodMaster & CatMan-2024
- 08:55Синоптики попередили про заморозки у 10 областях України
- 08:40 Сольського взяли під варту із можливістю внесення 75 млн грн застави
- 08:39Росіяни з різного озброєння обстріляли Харківщину: Поранено 13 людей
- 08:23Росіяни за добу на Херсонщині поранили шістьох цивільних
- 08:15Упродовж доби в Україні знищено 950 російських окупантів
- 07:31Обстріл залізничного вокзалу на Харківщині: Прокуратура назвала тип ракети ФОТО
- 07:02Соліст гурту "Без Обмежень" підігрів чутки про новий роман світлинами з Одеси
- 21:27Дозволяє зберегти життя кулеметника: нацгвардійці отримали бойовий модуль дистанційного керування "Wolly"