Історія на тарілці: Рецепт супу з каменюки

Аквакотта – традиційний італійський суп з хлібу, у якого є своя цікава легенда

Історія на тарілці: Рецепт супу з каменю…

 

 

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.

 Як і багато народних страв, авакотту вигадали люди, які жили незаможно – суп з’явився завдяки потребі знайти спосіб приготування черствого хліба. Найбільш поширені варіанти супу – з грибами та з пепероні. 

Вперше рецепт вигадали вугільники та лісоруби. Вони проживали у тосканському лісі, і статки їх були дуже скромні, тож вони не розкидалися і крихтами хлібин – про те, щоб викидати черствий хліб, не йшлося. Тож треба було якось зробити його їстівним. Страву також готували фермери і пастухи у районі Маремми. Інколи цю страву подавали як антипасто.

Щодо виникнення аквакотти існує легенда про волоцюгу та його рецепт "супу з каменю", яка дуже нагадує відомий нам варіант казки про "суп із сокири". Чоловік прибув до одного селища страшенно голодним та втомленим. Однак, жителі селища приняли його не надто гостинно і стали переконувати, що їм геть немає чим його нагодувати, саме лише каміння в селі і лишилося.

Тоді винахідливий волоцюга запропонував їм приготувати суп із каменю. Мешканців це страшенно зацікавило – як так, суп з каменюки? А хитрий прибулець тим часом помив гарну каменюку, поклав у казан та й почав командувати: мовляв, принесіть такі-то інгрідієнти, тим-то приправте. І в результаті такого експромту і вийшла авакотта.  

Історично класичними інгредієнтами цього супу були вода, черствий хліб, цибуля, помідори і оливкова олія, а  також залишки різних продуктів. Зараз рецептура дещо змінилася, та основа супу і досі є класичною.

Рецепт аквакотти

зображення аквакотти

Інгредієнти:

  • 80 мл оливкової олії;
  • 2 цибулини;
  • 4 стебла селери з листям;
  • 4 помідори, очищені від шкірки;
  • 1 велика картоплина;
  • сіль, чорний мелений перець;
  • щіпка гострого перцю;
  • великий пучок зеленого листя (шпинат, щавель);
  • 4 скибочки черствого або підсушеного хліба;
  • 4 яйця;
  • пармезан або 1 зубчик часнику для хліба.

Як готувати класичну аквакотту:

  1. Дрібно наріжте цибулини та селеру.
  2. Нагрійте в каструлі з товстим дном оливкове масло і обсмажте цибулини і селеру з дрібкою солі, поки вони не стануть м'якими.
  3. Поріжте помідори і додайте в каструлю. Потім покладіть нарізану на шматочки картоплю, і знову додайте дрібку солі і гострого перцю.
  4. Готуйте протягом 3-4 хвилин і додайте 1,3 літра гарячої води. Зменшіть вогонь, накрийте ємність кришкою і дайте юшці поваритися близько 45 хвилин, додавши за 10 хвилин до кінця варіння зелень. Додайте за смаком сіль і чорний мелений перець.
  5. Якщо хліб недостатньо сухий, підсушіть його в тостері.
  6. В 4 тарілки розкладіть по шматку хліба, попередньо щедро натерши його зубчиком часнику або посипавши тертим сиром.
  7. Акуратно влийте в аквакотту яйця (по одному). Залиште їх варитися 2-3 хвилини.
  8. Розлийте аквакотту по тарілках, обережно покладіть у кожну по яйцю і додайте бульйон з овочами.

 

Аквакотта з грибами

зображення аквакотти з грибами

Інгрідієнти:

  • 250 г печериць або білих грибів
  • 2 помідори
  • 2 стебла селери
  • 1 ст. л. свіжого чебрецю (або 1 ч. л. сушеного)
  • 1 пучок зеленої цибулі 
  • 50 г тертого пармезану
  • 8 шматочків білого хліба
  • 1 цибулина
  • 1 зубчик часнику
  • 1 л гарячого м'ясного бульйону
  • 4 ст. л. оливкового масла
  • сіль, чорний перець за смаком

Як готувати аквакотту з грибами:

  1. Гриби вимити і тонко нарізати. Помідори залити на 1 хв. окропом, очистити від шкірки, розрізати та вийняти насіння. М'якоть дрібно порізати. Цибулину і селеру порізати на дрібні кубики.

  2. Налити в каструлю оливкову олію, підсмажити селеру. Вичавити часник, додати бульон, помідори, 1 ч. л чебрецю, посолити і поперчити.

  3. Варити суп 20 хв. на середньому вогні з відкритою кришкою.
  4. Додати гриби і варити ще 10 хв. Дрібно нарізати зелену цибулю. Підсмажити шматочки хліба в тостері або на грилі, покласти по 1-2 шматочки в глибокі тарілки.
  5. Суп розлити по тарілках. Зверху посипати зеленою цибулею, пармезаном і залишками чебрецю.

Аквакотта з цвітною капустою

зображення аквакотти з цвітною капустою

Інгрідієнти:

  1. Ріпчата цибуля 4 шт
  2. Селера 1 шт
  3. Лук-порей 2 шт
  4. Цвітна капуста 500 г
  5. Часник 1 зубчик
  6. Білий хліб 8 шматків
  7. Яйце 4 шт
  8. Помідори 400 г
  9. Бульйон 2 л
  10. Оливкова олія
  11. Сіль та перець

Спосіб приготування аквакотти з цвітною капустою:

  1. Відваріть цвітну капусту 5 хвилин в киплячій підсоленій воді, потім злийте воду і розділіть на суцвіття.
  2. Наріжте часник, цибулини, цибулю-порей і селеру. Обсмажте 5 хвилин з 3 столовими ложками оливкової олії.
  3. Додайте цвітну капусту і продовжуйте обсмажувати ще 2-3 хвилини на середньому вогні, потім додайте нарізані помідори (без шкірки) і бульйон.
  4. Посоліть, поперчіть за смаком та готуйте ще 20 хвилин.
  5. Підсушіть в духовці або тостері шматки хліба і розкладіть їх по глибоких тарілках. Далі влийте збиті яйця з сіллю  і гарячий суп.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"