Історія на тарілці: Рецепт супу з каменюки
Аквакотта – традиційний італійський суп з хлібу, у якого є своя цікава легенда
- Головна
-
14 листопада 2020 13:00
Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідатимемо не лише рецепти страв, але і про те, як так сталося, що вони з'явилися.
Як і багато народних страв, авакотту вигадали люди, які жили незаможно – суп з’явився завдяки потребі знайти спосіб приготування черствого хліба. Найбільш поширені варіанти супу – з грибами та з пепероні.
Вперше рецепт вигадали вугільники та лісоруби. Вони проживали у тосканському лісі, і статки їх були дуже скромні, тож вони не розкидалися і крихтами хлібин – про те, щоб викидати черствий хліб, не йшлося. Тож треба було якось зробити його їстівним. Страву також готували фермери і пастухи у районі Маремми. Інколи цю страву подавали як антипасто.
Щодо виникнення аквакотти існує легенда про волоцюгу та його рецепт "супу з каменю", яка дуже нагадує відомий нам варіант казки про "суп із сокири". Чоловік прибув до одного селища страшенно голодним та втомленим. Однак, жителі селища приняли його не надто гостинно і стали переконувати, що їм геть немає чим його нагодувати, саме лише каміння в селі і лишилося.
Тоді винахідливий волоцюга запропонував їм приготувати суп із каменю. Мешканців це страшенно зацікавило – як так, суп з каменюки? А хитрий прибулець тим часом помив гарну каменюку, поклав у казан та й почав командувати: мовляв, принесіть такі-то інгрідієнти, тим-то приправте. І в результаті такого експромту і вийшла авакотта.
Історично класичними інгредієнтами цього супу були вода, черствий хліб, цибуля, помідори і оливкова олія, а також залишки різних продуктів. Зараз рецептура дещо змінилася, та основа супу і досі є класичною.
Рецепт аквакотти
Інгредієнти:
- 80 мл оливкової олії;
- 2 цибулини;
- 4 стебла селери з листям;
- 4 помідори, очищені від шкірки;
- 1 велика картоплина;
- сіль, чорний мелений перець;
- щіпка гострого перцю;
- великий пучок зеленого листя (шпинат, щавель);
- 4 скибочки черствого або підсушеного хліба;
- 4 яйця;
- пармезан або 1 зубчик часнику для хліба.
Як готувати класичну аквакотту:
- Дрібно наріжте цибулини та селеру.
- Нагрійте в каструлі з товстим дном оливкове масло і обсмажте цибулини і селеру з дрібкою солі, поки вони не стануть м'якими.
- Поріжте помідори і додайте в каструлю. Потім покладіть нарізану на шматочки картоплю, і знову додайте дрібку солі і гострого перцю.
- Готуйте протягом 3-4 хвилин і додайте 1,3 літра гарячої води. Зменшіть вогонь, накрийте ємність кришкою і дайте юшці поваритися близько 45 хвилин, додавши за 10 хвилин до кінця варіння зелень. Додайте за смаком сіль і чорний мелений перець.
- Якщо хліб недостатньо сухий, підсушіть його в тостері.
- В 4 тарілки розкладіть по шматку хліба, попередньо щедро натерши його зубчиком часнику або посипавши тертим сиром.
- Акуратно влийте в аквакотту яйця (по одному). Залиште їх варитися 2-3 хвилини.
- Розлийте аквакотту по тарілках, обережно покладіть у кожну по яйцю і додайте бульйон з овочами.
Аквакотта з грибами
Інгрідієнти:
- 250 г печериць або білих грибів
- 2 помідори
- 2 стебла селери
- 1 ст. л. свіжого чебрецю (або 1 ч. л. сушеного)
- 1 пучок зеленої цибулі
- 50 г тертого пармезану
- 8 шматочків білого хліба
- 1 цибулина
- 1 зубчик часнику
- 1 л гарячого м'ясного бульйону
- 4 ст. л. оливкового масла
- сіль, чорний перець за смаком
Як готувати аквакотту з грибами:
-
Гриби вимити і тонко нарізати. Помідори залити на 1 хв. окропом, очистити від шкірки, розрізати та вийняти насіння. М'якоть дрібно порізати. Цибулину і селеру порізати на дрібні кубики.
-
Налити в каструлю оливкову олію, підсмажити селеру. Вичавити часник, додати бульон, помідори, 1 ч. л чебрецю, посолити і поперчити.
- Варити суп 20 хв. на середньому вогні з відкритою кришкою.
- Додати гриби і варити ще 10 хв. Дрібно нарізати зелену цибулю. Підсмажити шматочки хліба в тостері або на грилі, покласти по 1-2 шматочки в глибокі тарілки.
- Суп розлити по тарілках. Зверху посипати зеленою цибулею, пармезаном і залишками чебрецю.
Аквакотта з цвітною капустою
Інгрідієнти:
- Ріпчата цибуля 4 шт
- Селера 1 шт
- Лук-порей 2 шт
- Цвітна капуста 500 г
- Часник 1 зубчик
- Білий хліб 8 шматків
- Яйце 4 шт
- Помідори 400 г
- Бульйон 2 л
- Оливкова олія
- Сіль та перець
Спосіб приготування аквакотти з цвітною капустою:
- Відваріть цвітну капусту 5 хвилин в киплячій підсоленій воді, потім злийте воду і розділіть на суцвіття.
- Наріжте часник, цибулини, цибулю-порей і селеру. Обсмажте 5 хвилин з 3 столовими ложками оливкової олії.
- Додайте цвітну капусту і продовжуйте обсмажувати ще 2-3 хвилини на середньому вогні, потім додайте нарізані помідори (без шкірки) і бульйон.
- Посоліть, поперчіть за смаком та готуйте ще 20 хвилин.
- Підсушіть в духовці або тостері шматки хліба і розкладіть їх по глибоких тарілках. Далі влийте збиті яйця з сіллю і гарячий суп.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 14:38Розвиток штучного інтелекту: перегони Apple та Microsoft у розробках PROMO
- 14:24На кордоні з Польщею спіймали двох "плавців", які поверталися в Україну
- 14:15В ОП заявили, що українці за кордоном не зможуть оформити документи дистанційно
- 13:25За міністра агрополітики внесли заставу, він вийшов з-під варти
- 12:48Кацуба вперше прокоментував "справу Пашинського": "Добре, що є НАБУ"
- 12:33Голову ДОТ Жумаділова звинувачують у провалі харчування військових: "Чи може успішно воювати голодна армія?"
- 11:37На телеканалі "Ми-Україна+" стартує прямоефірний ранковий проєкт "Прокидайся!"
- 11:08 Армія росії скинула КАБ на передмістя Харкова: Постраждало двоє дітей
- 10:50На півдня України вночі знищено два російських БпЛА
- 10:46Українська красуня-дзюдоїстка виграла фінал чемпіонату Європи
- 10:31На Львівщині в одній з райлікарень викрили групу лікарів, які заробляли на фіктивних довідках про інвалідність ФОТО
- 10:22Шукали всю ніч: На Чернігівщині повернули додому зниклих брата й сестру
- 10:01СБУ схопила двох російських шпигунів, причетних до авіаударів по Харківській області ФОТО
- 09:44Кинув на землю та бив ногами: У Хмельницькому чоловік побив двох дітей на дитячому майданчику
- 09:38На що може вказувати пауза в російських ракетних атаках: оцінка Повітряних сил
- 09:24На Запоріжжі за добу зафіксовано понад 300 ворожих атак
- 09:00Досліджували конкурентоспроможність у ритейлі: У Києві пройшла XV щорічна конференція Food & NonFoodMaster & CatMan-2024
- 08:55Синоптики попередили про заморозки у 10 областях України
- 08:40 Сольського взяли під варту із можливістю внесення 75 млн грн застави