Історія на тарілці: Що ховається у шаурмі
Ця страва отримала новий виток популярності завдяки тому, що президент України Володимир Зеленський у 2019-му році назвав її символом столиці – Києва
- Головна
-
5 червня 2021 13:00
У рубриці "Історія на тарілці" Depo.ua розказує історію походження відомих страв та ділиться доступними рецептами смаколиків.
Що таке шаурма, донер-кебаб, гірос, дюнер та кебабас
Донер-кебаб, або шаурма, як її називають у багатьох країнах на Близькому Сході, завоювала Європу в кінці XX століття. На кожній вулиці, в кожному місті з'явилися ларьки, де присмажувалося на вертикальних рожнах м'ясо - баранина, телятина або курка.
В Німеччині вона називається донер, в Польщі та Англії - кебаб, в Болгарії - дюнер, в Ірані - турецький кебаб, у Вірменії - карс-хоровац, в Бельгії - пита-дюрюм, в Литві - кебабас, в Греції - гірос, Узбекистані - турк-кабоб, а ми перейняли ізраїльський варіант - шаурма.
Кадир Нурман
Можна подумати, що це блюдо прийшло до нас з арабських країн або Туреччини, але насправді з Туреччини родом тільки його творець. 45 років тому емігрант із Стамбула Кадир Нурман (він переїхав в 1960 році) адаптував традиційне турецьке блюдо - смажене на рожні м'ясо з салатом, загорнуте упаковане в лаваш під потреби жителів сучасного мегаполісу. У своєму вуличному кіоску, який відкрився в Берліні в 1972 році, Нурман почав загортати полите соусом м'ясо з салатом в лаваш, щоб містяни могли їсти його на ходу. Блюдо швидко набуло популярності в Берліні, потім в усій країні, а тепер - у світі.
На жаль, він так і не запатентував свій рецепт (Кадир Нурман помер в Берліні на 80-му році життя), але журналістам казав, що все одно тішиться з того, що дав можливість заробити своїм землякам, попри те, що сам отримати значний прибуток не зміг.
На лаври винахідника шаурми в її нинішньому вигляді претендують багато кулінарів, однак тільки особистий внесок Кадира Нурмана в створення страви був офіційно визнаний Асоціацією турецьких виробників донеру в Європі в 2011 році.
В Україну шаурма прийшла на початку двохтисячних і з екзотичної страви дуже скоро стала популярною. Попри сумнівні санітарні умови, в яких вона готується, смакують ароматним м'ясом в лаваші і багаті, і бідні.
Народ навіть склав кілька анекдотів.
Якщо довго дивитися в шаурму - шаурма починає дивитися на тебе.
Шаурма під виглядом їжі проникає всередину жертви.
Шаурма - це не те, що дозволяє не померти з голоду, а те, що дозволяє не померти голодним
Як приготувати шаурму: рецепт
Є така кумедна звичка на деяких кулінарних сайтах - писати, що для приготування цієї страви "вам знадобляться тільки свіжі продукти". Начебто деякі страви готуються з зіпсованих.
Але в такому випадку ми мусимо наголосити на свіжості одного з інгредієнтів - лаваш для шаурми має бути ідеально свіжим, прямо день в день! Полежалий лаваш стає дуже крихким і при згортанні просто зламається. Начинка випаде. Воно вам треба?
Традиційні складові шаурми
Шаурма - страва-конструктор і канонічного списку складових, як, наприклад, для соусу бешамель, немає. Хочете - кладіть цибулю, хочете - ні. Смакує з огірком і морквою - будь ласка. Можна навіть картоплю фрі покласти - шаурма для творчих людей.
Німці, наприклад, додають підсмажений фарш. В Ізраїлі - пасту тахіна з кунжуту, кедрові горішки, смажену картоплю, а зверху все це заливається різними соусами. І ще в ізраїльській шаурмі нема молочних складових з міркувань кашруту. Грекам смакує з капустою і скибочками печеної картоплі, а естонцям – з болгарським перцем і сиром з цвіллю.
В Арабських Еміратах в коржик загортають тільки м'ясо і зелень, в Азербайджані шаурму перед згортанням поливають курдючним жиром, а загортають одразу в два листи.
Ми ж розглянемо два варіанти: класичний, ближчий до того, що подають в кіосках в Україні і низькокалорійний. Ну як низько... десь калорій на двісті менше. А це вже порція морозива.
Класична шаурма: рецепт
Складові:
- Вірменський лаваш
- Будь-яке сире м'ясо
- Сир (голландський, адигейський, плавлений – який є)
- Гриби (печериці підійдуть непогано)
- Морква по-корейськи
- Капуста білокачанна або пекінська, свіжа
- Цибуля
- Маринований огірок
- Сметана, томат, гірчиця, часник і спеції до смаку. Наприклад - суміш перців, коріандр, мускатний горіх, мелена паприка, карі
- Трохи олії для смаження
Дієтична шаурма: рецепт
Складові такі ж самі, як в попередньому варіанті, але віддаємо перевагу над свининою курятині чи індичатині (філе)
Замість сметани беремо класичний йогурт без наповнювача або густий кефір, кисле молоко.
Томат або кетчуп з магазину не використовуємо - там зайвий цукор, нащо він вам.
Олію для смаження не використовуємо.
ЯК ГОТУВАТИ
Класичний варіант
- М'ясо подрібнити ножем і підсмажити до золотавої скоринки на сильному вогнищі.
- Гриби нарізати скибочками та підсмажити (якщо печериці, то не більше 5 хвилин)
- Цибулю подрібнити, залити окропом на кілька хвилин (це зменшить її гостроту і запах). Злити окріп.
- Капусту нашинкувати, помідори – нарізати невеликими скибочками.
- Сир натерти
- До сметани додати подрібнений часник і спеції, перемішати. Можна замість сметани використовувати майонез (але ми вас любимо, тому ми вам це не радимо), або кефір чи несолодкий йогурт. Крім часнику в білий соус доцільно додати дрібнесенько нарізані мариновані огірки.
- Лист лавашу розрізати навпіл. На половинку лавашу намазати обидва соуси та гірчицю і покласти трохи кожного інгредієнту в довільному порядку (загалом начинки має бути не більше пригорщі, інакше лаваш важко буде скрутити). Зверху ще трохи полити соусом і обережно загорнути, намагаючись не розірвати лаваш.
- От відео, на якому є різні способи згортання. Щоправда, там не лаваш, а тортилья, але принцип той самий.
Без зволікань викладаємо шаурму на сильно розігріту, змащену олією пательню (змащену, не политу) і обсмажуємо з обох боків кілька хвилин до золотавої скоринки. Смачного!
Дієтичний варіант: приготування
Готуємо так само як і класичний, за виключенням того, що м'ясо підсмажуємо на сухій пательні без олії, або взагалі тушкуємо, печериці смажимо на невеликій кількості вершкового масла. У ролі соусу використовуємо несолодкий йогурт, гірчицю. Кладемо більше помідорів (щоб шаурма не вийшла сухою) чи власноруч зроблене томатне пюре і більше капусти - вона корисна і низькокалорійна.
Обсмажуємо шаурму на сухій пательні, чи, в разі необхідності, тільки змащуємо поверхню пательні олією за допомогою кулінарного пензлика.
Лайфхак: у вигляді олії для підсмажування згорнутої шаурми можна використовувати маринад з-під моркви по-корейськи. Ароматно, смачно, практично.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 21:27Дозволяє зберегти життя кулеметника: нацгвардійці отримали бойовий модуль дистанційного керування "Wolly"
- 20:27Віталій Кличко: В Києві провели для поранених захисників "Риболовлю з пікніком"
- 19:35 Міністр агрополітики Сольський подав заяву про відставку: його підозрюють у незаконному заволодінні землею
- 18:25На Дніпропетровщині викрили на хабарі голову райсуду ФОТО
- 17:21 На Харківщині окупанти вдарили по вокзалу: Є поранені
- 17:06Експерт: СБУ розширила перелік цілей по яким б'є в рф – настала черга великих нафтобаз
- 16:31Агент фсб, який "змалював" укріпрайони на Харківщині, сів на 15 років
- 16:19YouTube XSPORT досяг позначки 500 000 підписників
- 16:16росіяни атакували Суми та Дніпропетровщину
- 15:24 На Донеччині через атаки росіян загинули чотири людини, ще шестеро — поранені
- 14:28На Волині двох прикордонників запідозрили у переправленні понад 200 ухилянтів до Польщі
- 13:10"Приходьте люди на вечір у Клюб": Олег Скрипка запрошує на грандіозний ювілейний концерт на честь свого 60-річчя
- 12:48Росіяни з дрона атакували вантажівку на Херсонщині
- 12:10Прикордонники натрапили на засідку ворожої ДРГ на Сумщині
- 12:00Подробиці вибуху в Миколаєві: Здетонували боєприпаси, загинуло двоє військових
- 11:40Через обстріл постраждала вітрова електростанція на півдні, — Міненерго
- 11:28Подробиці удару по Черкащині: Ворог вдарив ракетами по Смілі ФОТО
- 10:53Папа Римський Франциск закликав усі країни, що воюють, шукати перемовин і миру
- 10:42 На Хмельниччині чоловік відкрив вогонь з рушниці по правоохоронцях ФОТО