Історія на тарілці: Де з'явилися капкейки, і як їх приготувати

Капкейки залишаються у списку найпопулярніших десертів кілька століть поспіль.  І це не дивує: смаколики вельми прості і приготуванні і при цьому підходять до будь-якого столу

Історія на тарілці: Де з'явилися капкейк…

Depo.ua продовжує рубрику "Історія на тарілці", в якій ми розповідаємо не лише рецепти страв, але цікаві факти про них. 

Отже, капкейки стали чи не найбільш культовим десертом XXI століття.  При тому, що років їм чимало. Адже симпатичні маленькі тістечка без крема з'явилися ще у Римській імперії, хоча загальноєвропейську попуярність здобули за епохи середньовіччя. Звісно, чимось вони відрізнялися від популярних нащадків, але і подібних рис було теж чимало. 

Особливо цей вид випічки прижився в Англії. Селяни готували їх у невеличких формах, аби було зручно брати з собою на сільськосподарські роботи. Відсутність начинки робила капкейки прийнятним смаколиком навіть для найбідніших родин. Але класичного рецепту дотримувалися не всі. Деякі господині все ж доповнювали тісто солодкою помадкою чи то шматком смаженої цибулі. 

У 1828 році американка Еліза Леслі включила у свою кулінарну книжку рецепт приготування ласощів. Поступово солодкі капкейки заполонили домашні кухні і кондитерські. Свою назву, за однією з версій, набули завдяки тому, що продукти на них вимірювали чашками. Інша ж стверджує, що ласощі просто випікали у чашках.

На початку капкейки інколи називали... цифровими, адже перші рецепти було легко запам'ятати завдяки цифрам: одна чашка масла, дві чашки цукру, три чашки борошна, чотири яйця, одна чашка молока і чайна ложка соди.

Наприкінці XIX століття капкейки з'явилися в Україні. Щоправда, називалися вони кексами - у крамницях Російської імперії продавалися і великі вироби, які нарізали скибками, і маленькі, якими ласували діти навіть у шкільних їдальнях.

У 2005 у США з'явилася перша їдальня, яка спеціалізується на капкейках.

Що зараз

Маленькі тістечка - не лише буденні ласощі під каву, але й атрибут різних вечірок. Зокрема, на Заході ними часто заміняють традиційні весільні торти. Наречені вважають, що капкейк можна прикрасити не гірше, ніж великий кекс, а виглядають вони оригінальніше.

Найбільший капкейк у світі важив 555 кіло, височів на 1,21 метри і мав ширину у 3 метри. Гіганта презентували у Детройті у 2009 році. А у 2012-му Патрік Бертолетті встановив рекорд з поїдання капкейків, з'ївши 72 штуки за шість хвилин.

Спосіб приготування капкейків

Інгредієнти для капкейків

  • 110 грамів вершкового масла;
  • 110 грамів цукру;
  • 2 яйця;
  • 1 чайна ложка ваніліну;
  • 110 грамів борошна;
  • 1-2 столові ложки молока;
  • Для крему:
  • 140 грамів масла;
  • 280 грамів цукрової глазурі;
  • 1-2 столових ложки молока;
  • кілька крапель харчового барвника.


Як приготувати смачні капкейки

Розм'якчіть масло, вилийте його у велику ємність. Додайте цукор і мішайте до однорідного стану.

Додайте яйця і ванілін, перемішайте.

Вилийте суміш у борошно, перемішайте.

Додайте молоко, доки тісто не буде повільно стікати з ложки.

Розлийте тісто у заздалегідь приготовлені формочки - краще заповнити їх наполовину.

Випікайте 20 хвилин, до готовності. Потім вийміть з духовки і дайте охолонути.

Підготуйте крем: розм'якчіть масло, додайте цукрову пудру, а потім молоко. Кількість молока можна збільшити на власний розсуд. Головне, аби суміш досягла кремоподібного стану.

Додайте барвник і мішайте, доки не досягнете однорідного кольору.

За допомогою кулінарного шприца нанесіть крем на капкейки. Краще обрати насадку з наконечником у формі зірки.

Зверху можна прикрасити тістечка ягодами, горіхами, шоколадними крихтами.

 

 

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme