Історія на тарілці: Де з'явилися капкейки, і як їх приготувати

Капкейки жують вже століттями, і не дивно. Ласощі швидко готуються і підходять до будь-якого свята

Depo.Життя
22 вересня 2017 16:00
ФОТО: depo.ua

Depo.ua починає нову рубрику "Історія на тарілці", в якій ми будемо розповідати не лише рецепти страв, але й їхню захопливу історію.

Починаємо з капкейків - кексів, які стали чи не найбільш культовим десертом XXI століття.

Власне, кекси з'явилися ще в часи Римської імперії, але загальнопопулярними стали у середньовіччя в країнах Західної Європи.

А от капкейки - невеличкі шматки тіста - набули поширення в Англії. Селяни готували їх у невеличких формах, аби було зручно брати з собою на сільськосподарські роботи.

Поєдналися ж вони у XIX столітті у США. У 1828 році Еліза Леслі включила у свою кулінарну книжку рецепт приготування ласощів. Поступово солодкі капкейки заполонили домашні кухні і кондитерські. Свою назву, за однією з версій, набули завдяки тому, що продукти на них вимірювали чашками. Інша ж стверджує, що ласощі просто випікали у чашках.

На початку капкейки інколи називали... цифровими, адже перші рецепти було легко запам'ятати завдяки цифрам: одна чашка масла, дві чашки цукру, три чашки борошна, чотири яйця, одна чашка молока і чайна ложка соди.

Наприкінці XIX століття капкейки з'явилися в Україні. Щоправда, називалися вони кексами - у крамницях Російської імперії продавалися і великі вироби, які нарізали скибками, і маленькі, якими ласували діти навіть у шкільних їдальнях.

У 2005 у США з'явилася перша їдальня, яка спеціалізується на капкейках.

ЩО ЗАРАЗ

Маленькі тістечка - не лише буденні ласощі під каву, але й атрибут різних вечірок. Зокрема, на Заході ними часто заміняють традиційні весільні торти. Наречені вважають, що капкейк можна прикрасити не гірше, ніж великий кекс, а виглядають вони оригінальніше.

Найбільший капкейк у світі важив 555 кіло, височів на 1,21 метри і мав ширину у 3 метри. Гіганта презентували у Детройті у 2009 році. А у 2012-му Патрік Бертолетті встановив рекорд з поїдання капкейків, з'ївши 72 штуки за шість хвилин.

ІНГРЕДІЄНТИ

Отже, аби приготувати капкейки, знадобляться:

110 грамів вершкового масла;

110 грамів цукру;

2 яйця;

1 чайна ложка ваніліну;

110 грамів борошна;

1-2 столові ложки молока;

Для крему:

140 грамів масла;

280 грамів цукрової глазурі;

1-2 столових ложки молока;

кілька крапель харчового барвника.

РЕЦЕПТ

Розм'якчіть масло, вилийте його у велику ємність. Додайте цукор і мішайте до однорідного стану.

Додайте яйця і ванілін, перемішайте.

Вилийте суміш у борошно, перемішайте.

Додайте молоко, доки тісто не буде повільно стікати з ложки.

Розлийте тісто у заздалегідь приготовлені формочки - краще заповнити їх наполовину.

Випікайте 20 хвилин, до готовності. Потім вийміть з духовки і дайте охолонути.

Підготуйте крем: розм'якчіть масло, додайте цукрову пудру, а потім молоко. Кількість молока можна збільшити на власний розсуд. Головне, аби суміш досягла кремоподібного стану.

Додайте барвник і мішайте, доки не досягнете однорідного кольору.

За допомогою кулінарного шприца нанесіть крем на капкейки. Краще обрати насадку з наконечником у формі зірки.

Зверху можна прикрасити тістечка ягодами, горіхами, шоколадними крихтами.

Більше актуальних новин читайте на Depo.Життя