Чим замінити солодке і як приготувати корисні десерти: Поради і рецепти на кожен день

Люди все частіше обирають корисні десерти без цукру, купуючи або готуючи їх самостійно

Журналіст стрічки новин
Чим замінити солодке і як приготувати ко…
Фото: Рixabay

Дієтологи стверджують, що людина з нормальною масою тіла може з'їдати близько 50 г солодощів на день. Але ті, хто приділяє особливу увагу харчуванню, повністю відмовляється від традиційних ласощів на користь дієтичних солодощів. Depo.ua розібрався, чим можна замінити солодке і не відчувати себе обділеним. Також ми розповімо, які корисні солодощі можна приготувати самостійно і опублікуємо рецепти.

Чим замінити солодке: ТОП-7 корисних ласощів і їх рецепти

Замінивши звичні цукровмісні продукти на ці ласощі, можна не тільки поліпшити самопочуття, але і привести себе у форму. Однак тут, як і багато в чому, діє правило — все добре в міру.

Фруктова пастила

пастила яблучна

Фото: zelenasadyba.com.ua

Питання про те, як готувати пастилу, люди ставлять все частіше. Справжня домашня пастила містить багато корисних речовин, зокрема клітковину і пектин — вони знижують відчуття голоду, а також регулюють рівень цукру і холестерину в крові. Кількість певних вітамінів в пастилі залежить саме від того, з яких фруктів або ягід вона виготовлена.

Пастила фруктова заряджає енергією, підіймає настрій, зміцнює нігті та волосся, допомагає впоратися зі стресом.

Рецепт бананово-ягідної пастили з яблуками

Поєднання фруктів і ягід робить пастилу смачною і ситною.

Інгредієнти:

  • яблуко — 4 шт.
  • банан — 2 шт.

  • ягоди (будь-які) — на смак.

Покрокове приготування

  1. Ріжемо невеликими шматочками фрукти, поміщаємо їх у блендер і подрібнюємо разом з ягодами.

  2. На піддон сушарки або деко (якщо пастила буде сушитися в духовці), кладемо пергамент з силіконовим покриттям. Тонким шаром викладаємо кашу з ягід і фруктів.

  3. Включаємо сушку на підігрів 65 градусів, в духовці температура повинна бути близько 40 градусів. Сушимо в електроприладі до практично твердого стану 1-2 дні. У духовці цей процес буде відбуватися швидше (близько чотирьох годин). Але під час приготування пастили в духовці обов'язково потрібно відкрити дверцята.

Сухофрукти

Курага і чорнослив

Якщо потрібно швидко перекусити, то фініки, чорнослив, інжир або курага стануть відмінною заміною льодяникам або шоколаду. По-перше, вони повністю натуральні — містять клітковину, мінерали та антиоксиданти. По-друге, відмінно чистять кишківник, корисні при анемії й захворюваннях серця. Важливо також пам'ятати, що сухофрукти калорійні, тому захоплюватися ними не варто.

Рецепт домашніх цукерок з сухофруктами

Ці солодощі можна готувати з будь-яких сухофруктів, щоразу змінюючи пропорції.

Інгредієнти:

  • родзинки — 200 г
  • курага — 250
  • чорнослив — 200 г
  • мигдаль — 200 г
  • кокосова стружка — 80 г

Покрокове приготування

  1. У блендер поміщаємо горіхи й перемелюємо їх до стану дрібної крихти. За таким же принципом подрібнюємо родзинки та змішуємо з горіхами.

  2. Перемелюємо курагу і чорнослив, після чого висипаємо до родзинок з горіхами. Ретельно перемішуємо.

  3. Формуємо із загальної маси невеликі цукерки та обвалюємо їх в кокосовій стружці.

Мармелад

Домашній мармелад

Ці ласощі — також гідна заміна купленим солодощам. Зазвичай в рецепти домашнього мармеладу входить натуральний рослинний загущувач агар-агар або пектин, тому його можуть їсти навіть вегетаріанці. Мармелад з цих загущувачів має позитивний вплив на організм. Наприклад, агар-агар, який отримують з водоростей, покращує перистальтику шлунку і допомагає позбутися організму від токсинів. Пектин знижує рівень холестерину і сприяє регенерації шкіри.

Рецепт мармеладу без цукру

Приготувати мармелад самостійно — легко, а щоб вийшло ще й корисно, в рецепт краще не додавати цукор, адже десерт і так вийде солодким завдяки меду і фруктам.

Інгредієнти:

  • банан — 2 шт.
  • агар-агар — 10 г
  • ківі — 2 шт.
  • вода — 30 г
  • мед — 1 ч. л.

Покрокове приготування

  1. Агар-агар залийте водою і залиште на 10-15 хвилин.

  2. Фрукти очистіть і подрібніть в блендері з медом. Пюре на невеликому вогні доведіть до кипіння, додайте агар-агар і проваріть ще кілька хвилин.

  3. Масу розлийте в силіконові форми й залиште для застигання на 4-5 годин.

Зефір

Домашній зефір

У яблуці міститься залізо, цинк, фосфор, вітаміни В і С, які зміцнюють імунітет і стимулюють мозкову діяльність. Тому зефір, основним інгредієнтом якого є яблучне пюре, в низці не тільки смачних, але і корисних десертів. А цукор можна запросто замінити медом.

Рецепт домашнього зефіру без цукру

Цей рецепт — для тих, хто любить готувати дієтичні солодощі.

Інгредієнти:

  • яблука — 3 шт.
  • яєчні білки — 30 г
  • мед — 350 г
  • вода — 50 мл
  • агар-агар — 10 г
  • малина (або інші ягоди) — 100 г

Покрокове приготування

  1. Яблука очистіть від шкірки та насіння, наріжте на шматочки. Додайте до них ягоди, воду і проваріть до стану пюре.

  2. Подрібніть масу за допомогою блендера. Якщо пюре вийшло рідким — проваріть ще кілька хвилин. Щоб в зефірі не траплялися кісточки від ягід і він був більш повітряним, можна протерти пюре через сито.

  3. Додайте 150 грамів меду в пюре — краще брати рідкий мед, щоб зефір не розпливався під час готування.

  4. Агар-агар залийте водою і залиште на 15 хвилин. Додайте туди залишки меду.

  5. Білок розділіть на дві частини: одну з них збийте міксером, а іншу — додайте до пюре. Пюре з білком також збийте міксером, додайте туди вже збиту половину майбутнього зефіру.

  6. Агар-агар з медом поставте на вогонь і почекайте, поки загущувач повністю розчиниться.

  7. Влийте сироп з агар-агаром у фруктово-ягідне пюре і збийте міксером ще 2-3 хвилини. Суміш збільшиться в розмірі та стане світлішою.

  8. За допомогою кондитерського шприца або іншим способом помістіть рідкий зефір на пергамент і дайте йому застигнути близько 20 годин.

Агар-агар починає густішати вже при 40 градусах, тому працювати з ним треба швидко.

Халва

Домашня халва

Попри високу калорійність, халва є одним з головних десертів пісного столу. В її складі міститься залізо, кальцій, цинк, магній. У невеликих кількостях продукт покращує кровообіг, роботу нервової системи, стимулює мозкову діяльність. Приготувати халву нескладно вдома.

Рецепт домашньої халви без цукру

Продуктів потрібно всього три, а часу — мінімум.

Інгредієнти:

  • насіння соняшникове — 200 г
  • арахіс — 150 г
  • мед — 2 ст. л.

Покрокове приготування

  1. Окремо обсмажуємо горіхи й насіння. Розміщуємо їх в блендер і перемішуємо до густої маси — повинна вийти масляниста суміш.

  1. Викладаємо масу в місткість і ретельно перемішуємо з медом.

  2. Невелику форму застилаємо пергаментним папером або харчовою плівкою, викладаємо суміш і розрівнюємо.

  3. Ставимо майбутню халву в холодильник на 2-3 години або в морозилку на 15 хвилин. Дістаємо і розрізаємо на шматочки.

Молочний коктейль

Молочний коктейль

Багато хто звик до молочних коктейлів з джемом або топінгом і великою кількістю цукру. Але якщо готувати напій тільки з додаванням фруктів, виходить набагато корисніше. Молочний коктейль — джерело білка, кальцію, вітамінів і мікроелементів. Якщо вибрати знежирене молоко, то калорійність напою буде нижчою.

Рецепт молочного коктейлю без цукру

Завдяки тому, що в цей напій входить банан і не має підсолоджувачів, його можна віднести до категорії "Корисні солодощі". Банан в сезон часто замінюють полуницею та іншими ягодами.

Інгредієнти (на дві порції):

  • молоко — 600 мл
  • банан — 1 шт.
  • кориця мелена — щіпка
  • какао — 1 ч. л.

Покрокове приготування

  1. У місткість вливаємо молоко і додаємо нарізаний шматочками банан і какао. Доводимо до кипіння і проварюємо ще протягом хвилини.

  2. Знімаємо з вогню і подрібнюємо блендером до однорідної маси. Готовий десерт посипаємо корицею.

Мед

Домашній мед

Якщо дуже хочеться солодкого, а чим замінити не спадає на думку — згадайте про мед. Цей продукт японські медики називають царем натуральних продуктів. Мед додають в чай, випічку, каші, застосовують для лікування простудних захворювань. Але головна його особливість — солодкий смак. Одним з найбільш корисних десертів з медом є згущене молоко.

Рецепт згущеного молока з медом

Такі ласощі сподобаються тим, хто любить згущене молоко, але вважає за краще замінювати магазинні продукти домашньою їжею.

Інгредієнти:

  • молоко — 1 л
  • мед — 300 г

Покрокове приготування

  1. У місткість вливаємо молоко і ставимо на вогонь. Коли молоко злегка нагріється, додаємо до нього мед і розмішуємо, поки він повністю не розчиниться.

  2. Доводимо суміш до кипіння, зменшуємо вогонь до мінімуму і залишаємо варитися годину, постійно помішуючи.

  3. Коли згущене молоко охолоне, перелийте його в стерилізовані банки та помістіть в холодильник.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme