Як зробити пастилу вдома: Кращі рецепти для любителів солодкого

Пастила —  корисний смаколик, який сподобається як ласунам, так і тим, хто стежить за фігурою. Готувати її дуже просто, а потрібні для цього звичайні фрукти

Як зробити пастилу вдома: Кращі рецепти…
Фото: Рixabay

Фото: ru.depositphotos

Depo.ua розповість, як зробити пастилу вдома, а також у чому її користь для організму. Для тих, хто любить готувати самостійно і хоче поекспериментувати, ми зібрали рецепти домашнього хліба, які точно не залишать байдужими господарів.

З чого і як готують пастилу

Пастила з'явилася ще в ХІV столітті. Як і інші солодощі, вона отримала широку популярність, і з часом її почали виготовляти в промислових масштабах. Раніше в основному робили пастилу з яблук, з додаванням меду, сьогодні ж цей продукт виготовляють з різних видів фруктів і ягід.

Деякі вважають за краще замінювати мед цукром, однак це суттєво відбивається не лише на смаку пастили (вона не повинна бути занадто солодкою), але й на її користі для фігури й організму в цілому. Також дехто експериментально додає до пастили яйця або борошно, що теж сильно спотворює первісний спосіб приготування страви.

Пастила из яблук

Фото: zelenasadyba.com.ua

Раніше пастилу готували у духовці. Тепер процес приготування не вимагає стільки часу та зусиль, адже з'явилися спеціальні прилади — кухонні сушарки, які дозволяють швидко і без зайвих зусиль приготувати улюблені ласощі. Пастила в сушарці на смак така ж сама, як і в духовці, тому, якщо немає спеціальної техніки, зробити ці ласощі можна по-старому. Ласощі можуть зберігатися досить довго (до року) — це робить їх ще більш привабливими для тих, хто полюбляє солодощі, але не має можливості регулярно їх готувати.

У чому користь пастили

Справжня домашня пастила, рецепт якої не перевантажений різними добавками, містить багато корисних речовин, зокрема клітковину й пектин — вони знижують відчуття голоду, а також регулюють рівень цукру і холестерину в крові. Варто зазначити, що зміст певних вітамінів у пастилі залежить саме від того, з яких фруктів чи ягід її приготовано.

Фруктова пастила

Пастилі віддають перевагу люди, які стежать за своєю вагою, дотримуються принципів правильного харчування. До того ж це улюблені ласощі багатьох спортсменів. Регулярне вживання пастили заряджає організм енергією, підіймає настрій і допомагає впоратися зі стресом. Якщо фруктова пастила стане частиною щоденного раціону, помітно покращиться робота шлунково-кишкового тракту, зміцняться кістки, нігті й волосся.

Як готують пастилу: швидкі й прості рецепти

Наразі існує безліч рецептів домашньої пастили. Ці ласощі можна приготувати як з пюре одного виду ягід або фруктів, так і змішати декілька. Все залежить від смакових уподобань і можливостей. Нерідко до складу пастили входять горіхи — вони надають страві більш насичений екзотичний смак.

Яблучна пастила

Червоні яблука

Пастила з яблук — найпопулярніша. Багато хто додає до неї ягоди, корицю або горішки, але ми пропонуємо класичний рецепт - з медом.

Що знадобиться:

  • яблука (будь-який сорт);

  • мед — на смак.

Спосіб приготування:

  1. Очищаємо яблука від шкірки, виймаємо серцевину й хвостики.

  2. Подрібнюємо фрукти в блендері до стану пюре. На цьому етапі до яблук додаємо мед.

  3. Застеляємо деко чи лист дегідратора сушарки пекарським папером або харчовою плівкою. Також при використанні дека можна використовувати силіконовий килимок для випічки.

  4. Викладаємо пюре з яблук на деко або лист дегідратора, розподіляємо його тонким шаром (до 1 см). Якщо зробити шар пастили товстим, вона буде довго сохнути.

  5. Готуємо пастилу протягом 6-8 годин в сушарці, в духовці — 3-4 години. У духовці слід зробити температуру мінімальною та трошки відкрити дверцята.

Ягідна пастила

Стиглі ягоди

Домашня пастила сподобається як дорослим, так і дітям, а готується вона доволі просто.

Візьміть:

  • ягоди (смородина, малина);

  • мед — 1 ст. л.

Як зробити пастилу з ягід: етапи

  1. Подрібнюємо ягоди в блендері, додаємо до них мед і розмішуємо до однорідної маси.

  2. Якщо будете готувати пастилу в духовці, то піддон для пастили треба змастити соняшниковою олією і налити тонким шаром масу з ягід.

  3. Перед приготуванням ягідної пастили в сушарці необхідно лист дегідратору застелити пекарським папером або харчовою плівкою.

  4. Готуємо пастилу в духовці протягом 3 годин, в сушарці — 8-12 годин.

Пастила зі сливи

Стиглі сливи

Такі ласощі смакуватимуть любителям мармеладу. Сливи краще брати перестиглі, оскільки вони солодші.

  1. Перекручуємо сливи (у нашому рецепті ми взяли 6 кг фруктів).

  2. Змащуємо піддон сушки або деко духовки соняшниковою олією і рівномірно розподіляємо на них сливове пюре.

  3. Починаємо сушити пюре. У електроприладі сливова пастила готується близько 12 години при температурі + 55 ° C. У духовці цей процес відбувається набагато швидше — 4-6 годин. Така різниця в часі пов'язана з тим, що в електросушарці випаровування вологи йде повільніше, але температура повітря дає змогу зберегти первинний смак фруктів або овочів.

Пастила зі слив нерідко виходить жорсткуватою, тому для м'якості можна додавати мед або інші фрукти. Сливи у пастилі добре поєднуються з яблуками.

Пастила гарбузова з апельсинами

Гарбуз з апельсинами

Гарбузова каша та цукати з гарбуза займають почесне місце у раціоні багатьох людей. А ось пастилу з цього овоча вміють готувати не всі. Такі ласощі виходять не менш смачними та корисними, а часу й сил на приготування треба не так вже й багато.

Візьміть:

  • гарбуз — 0,5 кг;

  • апельсин — 1 шт.

Спосіб приготування

  1. Почистіть гарбуз від шкірки, розріжте та дістаньте насіння. Поріжте м'якоть невеликими кубиками.

  2. Розміщуємо гарбуз на деко, застелене пергаментом, і запікаємо в духовці протягом 15-20 хвилин при температурі 90-120 градусів.

  3. Апельсин потрібно разом зі шкіркою помістити в місткість і залити окропом на 5 хвилин.

  4. Коли фрукт трохи охолоне, намагаємося за допомогою терки зняти цедру, не зачіпаючи гіркий білий шар (його потрібно викинути). Вичавлюємо з апельсина сік.

  5. Кладемо до чаші блендеру гарбуз, цедру та додаємо сік апельсину, збиваємо до однорідності.

  6. Отриману суміш викладаємо на змащене оливковою олією деко або лист дегідратора сушарки. Товщина шару пюре повинна бути не більшою, ніж 1,5 см. У духовці сушимо пастилу протягом 5-6 годин, тоді як в сушарці цей час збільшується вдвічі.

Бананово-ягідна пастила з яблуками

Банани, яблука та ягоди

Поєднання фруктів і ягід робить пастилу дуже смачною і ситною. Перевагу їй надають спортсмени, а також люди, яким не можна вживати багато цукру. Оскільки в бананах міститься велика кількість сахарози, то мед краще не додавати.

Інгредієнти:

  • яблуко — 4 шт.;

  • банан — 2 шт.;

  • ягоди (будь-які) — на смак.

Готуємо ягідно-фруктову пастилу

  1. Ріжемо невеликими шматочками фрукти, поміщаємо їх до блендера та подрібнюємо разом з ягодами.

  2. На піддон сушарки чи деко (якщо пастила буде сушитися в духовці) кладемо пергамент з силіконовим покриттям. Тонким шаром викладаємо отриману масу з ягід та фруктів.

  3. Включаємо сушарку на підігрів 65 градусів, у духовці температура повинна бути близько 40 градусів. Сушимо в електроприладі до практично твердого стану 1-2 дні. У духовці цей процес буде відбуватися швидше, але обов'язково потрібно трохи відкрити дверцята під час приготування пастили.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"