Антиварикозна дієта: правила і меню

Вам у спадок дісталися тендітні вени? Тоді у вашому меню повинні переважати продукти, які зміцнюють стінки судин і нормалізують циркуляцію крові в ногах

Антиварикозна дієта: правила і меню…

Дієту розробили американські флебологи - фахівці з лікування захворювань вен, повідомляє ДеПо з посиланням на econet.ru.

Суть дієти  

Варикозне розширення вен передається у спадок, як схильність до діабету і повноти. Однак наскільки сильно ви постраждаєте від цього генетичного «подарунка» залежить в першу чергу від способу життя. Якщо ви будуєте раціон на продуктах, корисних для крові і судин, контролюєте вагу і регулярно тренуєтесь, навіть слабкі від природи вени функціонують без збоїв.

Як працює дієта 

Судинні зірочки і вени, що проступають на шкірі, свідчать про порушення кровообігу. Якщо кров у судинах застоюється, з часом венозні стінки розтягуються все сильніше і стають видимими. А біофлавоноїди (в першу чергу рутин) зміцнюють стінки судин і нормалізують циркуляцію крові.

Ще одна причина уповільненого кровообігу в варикозних венах - підвищений вміст білка фібрину. Він ніби огортає вени і порушує нормальний відтік крові. Його рівень, як показали наукові дослідження, ефективно знижують імбир, цибуля і часник.

Венозний відтік може бути порушений також через часті закрепи. Кров ізолюється в судинах, коли кишечник скорочується, намагаючись звільнитися від вмісту. Борошняні та крохмалисті продукти провокують закрепи, уповільнюють кровотік, викликають відчуття важкості і набряки в ногах. Стимулювати роботу шлунково-кишкового тракту допоможе багата клітковиною їжа. 

Якщо ви п'єте мало води і зловживаєте солоними, жирними і смаженими стравами, кров гусне, в ній підвищується кислотність і вміст "поганого" холестерину. Тому вона перевантажує стінки судин і може їх пошкодити. Рясне пиття виправить ситуацію - вода розріджує кров і служить профілактикою закрепів.

  

Як перейти на антиварикозну дієту 

В кожний прийом їжі додавайте хоча б по одному продукту, який багатий на рутин (ягоди, зелена гречка, листова зелень), антіціанідамі (чорниця, зелений чай, ананас) і клітковину (овочі, фрукти, бобові, крупи грубого помолу).

На обід і вечерю готуйте салати із зеленню (шпинат, рукола, крес-салат, корн-салат, мангольд, салатна гірчиця, проростки редису). Як приправи активно задіюйте імбир, часник і цибулю. Якщо запах і смак цибулі (часнику) різкуватий для вас, спробуйте цибулю-порей і червону ріпчасту цибулю.

Випивайте не менше 5-6 склянок чистої негазованої води в день. Привчіть себе пити зелений чай з імбиром і лимоном замість кави і солодкої газованої води. Разом з лікарем-флебологом підберіть собі вітамінний комплекс. Як мінімум в нього повинні входити: вітаміни групи В (тонізують венозні стінки), лецитин (розріджує жири, покращує циркуляцію), магній (розслабляє м'язову тканину, захищає вени від спазмів), вітамін К (зміцнює капіляри) і цинк (підвищує пружність шкіри).

На чому зробити акцент 

Цитрусові, ягоди (чорноплідна горобина, чорна смородина, чорниця, малина, полуниця), шипшина, темно-зелені листові овочі, цвітна капуста, ріпа, морква, цільнозернові крупи (в першу чергу гречка), зелений чай, ананаси, імбир, цибуля, часник, вода. 

Від чого краще відмовитися 

Консерви, фастфуд, жирні сорти сиру, морозиво, жирні соуси, смажене м'ясо, білий хліб і випічка, картопля, солоні горіхи і риба, алкоголь і кава (зневоднюють організм). 

Скільки разів на день треба їсти 

П'ять разів на день, невеликими порціями. Перерва між прийомами їжі - не більше трьох-чотирьох годин.

Тривалість та результат 

Якщо ви хочете зберегти свої вени здоровими, дотримуйтеся цієї дієти постійно. Ви не позбудетеся від уже існуючих судинних зірочок і розширених вен, але налагодите кровообіг і зміцните стінки судин. Тобто убезпечите себе від важких наслідків варикозу (наприклад, тромбофлебіту) в майбутньому.

Зразок меню на тиждень 

Понеділок

Сніданок 

Лляна каша з натуральним йогуртом, шматочками цитрусових або ягодами, жменею горіхів.
Зелений чай з лимоном та імбиром 

Другий сніданок 

Ягідно-листовий салат (наприклад: 2 жмені шпинату, 6 черешків селери, 4 пагони стебла відвареної спаржі, 2 великих помідора, жменю ягід, мигдалю або волоських горіхів) 

Обід 

Суп на овочевому або м'ясному бульйоні з цибулею-пореєм, капустою, зеленню

Теплий салат з паростками квасолі і овочами  

Підвечірок 

Бананово-ягідний смузі (банан + жменю горіхів + кілька жмень ягід - наприклад, чорниця, ожина, журавлина) 

Вечеря 

1-2 запечених болгарських перця, фаршированих коричневим рисом, червоною цибулею, часником, помідорами і травами

Вівторок

Сніданок
Вівсяна каша з натуральним йогуртом, шматочками фруктів або ягід, жменею горіхів 

Другий сніданок

Зварене круто яйце на тості (хліб грубого помелу) з двома шматочками запеченого помідора 

Свіжовичавлений сік 

Обід
Гороховий суп
Мексиканський салат гуакамоле
(дрібно порізати помідори, селеру, перець чилі, цибулю, змішати з м'якоттю авокадо, заправити оливковою олією, соком лимона або лайма, спеціями і травами за смаком) 

Підвечірок
свіжовичавлений сік
(1/2 апельсина + 1/2 грейпфрута)

Вечеря
Гречка з м'ясними кульками
(з індички або курячої грудки) 
Овочевий салат зі шпинатом 

Середа

Сніданок
Сендвіч з нежирним м'яким сиром, помідором і листовою зеленню 
(крес-салат, рукола, шпинат)
Желе з фруктів або ягід, зелений чай з імбиром і лимоном 

Другий сніданок
Заморожений йогурт з ягодами 
Відвар шипшини

Обід
Суп з цибулі-порею
Стейк з яловичини з картопляним пюре
Овочевий салат

Підвечірок
Апельсин або грейпфрут

Вечеря
Філе лосося на грилі

Салат табуле
(відварити булгур, змішати з дрібно нарізаними помідором, огірком, зеленою цибулею, зеленню петрушки, заправити оливковою олією і соком лимона за смаком) Зелений чай з імбиром та лимоном

Четвер

Сніданок
Ананасово-імбирний смузі 
(200 мл соку ананаса + м'ята + шматочок імбиру, змішати в блендері) 

Другий сніданок

Чізкейк нежирний (150 г) 

Зелений чай з імбиром і лимоном

Обід
Равіолі з цільнозернового борошна з морепродуктами
Овочевий салат

Підвечірок
Цільнозерновий сендвіч з овочами і хумусом

Вечеря
Відварна гречка з тушкованими грибами шиітакі

П'ятниця

Сніданок
Желе з чорної смородини (200 г)

Зелений чай з імбиром і лимоном

Другий сніданок
Нежирний сир з гречкою і ягодами
Відвар шипшини 

Обід
Суп на курячому бульйоні з яйцем, фунчозой (макарони з бобового борошна) і зеленою цибулею
Овочевий салат з коричневим рисом і шматочками курячого м'яса

Підвечірок
Стакан чорниці або інших ягід

Вечеря
Піца з тонкого тіста з овочевою начинкою (рукола, крес-салат, корн) і нежирним сиром

Субота

Сніданок
Печене яблуко з ягодами, корицею і горіхами
Зелений чай з імбиром і лимоном

Другий сніданок
Йогурт із жменею ягід 

Обід
Суп гаспачо
Запечені овочі (цвітна капуста, брокколі, помідори, цибуля-порей) зі спеціями і травами

Підвечірок
Овочеві роли (4-5 шт.)
Зелений чай

Вечеря
Відварений лосось з в'яленими помідорами 
Листовий салат

Неділя

Сніданок
Свіжовичавлений цитрусовий сік
(1/2 апельсина + 1/2 грейпфрута або лимона)
Омлет зі шматочками помідорів, солодкого перцю і руколою

Другий сніданок
Молочно-ягідний коктейль

Обід
Запечена куряча грудка, приправлена лимонним соком та гірчицею 
Салат зі шпинатом і полуницею (або апельсином)

Підвечірок
Фруктовий салат
(яблуко, виноград, шматочки банана, ківі і ананаса)

Вечеря
Гречана локшина з овочами і сиром тофу
Зелений чай

Раніше ДеПо розповідав, що діета здатна омолодити організм.

Фото: Shutterstock

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme