5 кращих джерел вітаміну С взимку: поради відомого дієтолога

Лікар-терапевт, експерт зі здорового харчування, сертифікований дієтолог МОЗ України Тетяна Фіалкова розповіла про користь вітаміну С в холодну пору року

5 кращих джерел вітаміну С взимку: порад…

В чому сила вітаміну С?

Вітамін С є ключовим елементом, відповідальним за засвоєння продуктів тваринного походження. Без цього вітаміну процеси травлення відбуваються не в належній мірі і частина їжі не засвоюється, а стає марним баластом. А значить - не засвоюються інші вітаміни. Ось звідки з'являється сезонний гіповітаміноз.

Взимку аскорбінова кислота особливо активно витрачається організмом, та й з їжею вона надходить на порядок в меншій кількості. А якщо сюди додати нездорові звички, що поглинають вітаміни-антиоксиданти у величезних кількостях - куріння, алкоголь, кава та інше, тоді організм стає особливо вразливим для інфекції.

Джерела вітаміну С

Безперечним «чемпіоном» за вмістом вітаміну C є шипшина.
Настій шипшини - це відмінна зимова альтернатива китайським чаям, наприклад. Все просто - 3 ст.ложки сухих плодів шипшини (краще попередньо подрібнити в кавомолці) залити 1л окропу, настояти 12 годин в термосі. Бажано приймати напій за 30-40 хвилин до їжі. Оптимальна порція - не менше 2 склянок на день.

А ось вміст вітаміну C в лимоні, який ми звикли вважати «коморою аскорбінової кислоти», далеко не лідирує. За цим показником цитрус значно поступається червоному перцю, смородині, обліписі і петрушці. Ці продукти щодня повинні бути на вашому столі.

Вітамінний смузі: рецепт

Інгредієнти:

- 12 гілочок петрушки
- півсклянки замороженої смородини
- 1 банан
- сік одного лимона
- 1 ст. ложка меду
- 200 мл настою шипшини

Приготування:

Всі інгредієнти подрібнити у блендері - і «вітамінна бомба» готова.

Раніше ДеПо розповів, як правильно пити соки: 5 порад дієтолога.

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme