Науковці виявили, що цукор в крові сприяє розвитку раку підшлункової

Імовірність отримати рак підшлункової залози різко зростає навіть при незначному підвищенні рівня цукру в крові, що характерно як для діабетиків, так і для цілком здорових людей

До такого висновку прийшли корейські медики, які опублікували статтю в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, передає Depo.ua із посиланням на РИА "Новости".

"Все добре знають, що діабет сприяє розвитку раку підшлункової залози. Наше дослідження показує, що рання діагностика гіперглікемії і зменшення частки глюкози в організмі може продовжити життя людям і значно знизити поширеність цієї форми пухлин серед населення", - заявив Чхоль-Йон Пак з госпіталю Камбук-Самсунг в Сеулі (Корея).

За поточними даними ВООЗ, в світі, починаючи з 80 років минулого століття, сьогодні спостерігається глобальна епідемія ожиріння. Кожен третій житель земної кулі страждає від зайвих кілограмів, і ще приблизно 15% - від важких форм ожиріння. Близько 47% хвороб, наприклад, атеросклероз, інсульти, інфаркти, діабет і рак, пов'язані з подібними порушеннями метаболізму.

На роль головного "розповсюджувача" цієї епідемії, як сьогодні вважають багато медиків і вчених, сьогодні претендують цукор і солодкі напої, що стали широко популярними по всьому світу в останні два десятиліття.

Наслідки їх поширення видно вже сьогодні. Два роки тому дослідники з США з'ясували, що надмірне вживання солодких газованих напоїв призводить до загибелі приблизно 184 тисяч осіб щороку. Велика частина цих смертей припадає на країни Латинської Америки і самі Сполучені Штати.

Пак і його колеги відкрили ще один негативний наслідок від зловживання цукром, вивчаючи дані, які збирали всі лікарні Південної Кореї під час рутинних медичних обстежень починаючи з 2009 і закінчуючи 2013 роком. В цілому, через лікарів пройшло близько 25 мільйонів чоловік, що фактично становить все населення країни.

Аналізуючи ці дані, вчені намагалися перевірити популярну сьогодні гіпотезу про те, що цукор не тільки побічно сприяє розвитку раку, провокуючи набір зайвої ваги і супутні йому хронічні запалення, але і безпосередньо прискорює появу пухлинних клітин в тілі людини.

Для цього вчені зіставили те, як багато цукру було присутнє в крові пацієнтів з тим, як часто вони ставали жертвами раку підшлункової залози, окремо з огляду на здорових людей і діабетиків. Порівнюючи ці показники, вчені намагалися зрозуміти, впливав чи цукор на їхнє здоров'я сам по собі, або його "канцерогенні" властивості виявлялися тільки в комбінації з діабетом.

Цей аналіз несподівано показав, що частка глюкози в крові впливала на ймовірність розвитку раку не тільки при її вкрай високих концентраціях, а фактично завжди. По суті, шанси на придбання подібної пухлини плавно росли, починаючи з найнижчих і закінчуючи найвищими відхиленнями від норми в частці цукру.

Зокрема, високі, але цілком нормальні кількості глюкози в крові були пов'язані з підвищенням ймовірності отримати рак на 17%, переддіабетичний стан збільшував ці шанси на 50%, а діабет фактично подвоював їх.

Що важливо, наявність діабету ніяк не впливала на цю залежність, а його відсутність або прийом інсуліну не знижували ймовірність розвитку раку, якщо концентрація вуглеводів в організмі залишалася високою. Це говорить про те, що цукор сам по собі сприяв формуванню і зростанню пухлин, а не прискорював їх появу непрямими шляхами.

Нагадаємо, що рак та діабет є головними причинами смертності в Україні.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme