Збірна України із дзюдо не бойкотуватиме чемпіонат Європи попри присутність там росіян і білорусів

Наша команда без головної своєї "зірки" поїде на турнір, щоб запобігти ризику непотрапляння українців і українок на Олімпіаду-2024.

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Збірна України із дзюдо не бойкотуватиме…
Дар'ї Білодід не буде на чемпіонаті Європи. Фото: Федерація дзюдо України.

Національна збірна команда України із дзюдо візьме участь у чемпіонаті Європи серед чоловіків і жінок, який відбудеться з 3 до 5 листопада в Монпельє (Франція). Про це офіційно повідомила Федерація дзюдо України, передає Depo.ua.

Рішення ухвалене попри те, що до змагань допущені спортсмени з держав-агресорок у "нейтральному статусі".

В українській федерації зазначають, що "разом з Національним олімпійським комітетом і Міністерством молоді та спорту України неодноразово зверталися з офіційними листами до Міжнародної федерації дзюдо (IJF) та Європейського союзу дзюдо (EJU) з вимогою не допускати до змагань під егідою цих організацій представників росії і білорусі у будь-якому статусі".

Однак ці звернення не мали наслідків, "керівництво IJF та EJU відверто ігнорує ці звернення і викладені в них факти причетності дзюдоїстів з країн-агресорів до силових структур своїх країн і підтримки війни проти України".

Зокрема, Європейський союз дзюдо "допустив до участі в чемпіонаті Європи у Монпельє у нейтральному статусі 21 спортсмена з росії і білорусі, частина з яких є діючими військовослужбовцями і представниками силових структур своїх країн", - зазначили у федерації дзюдо України.

Аргументуючи своє рішення, у федерації зазначають: "Можливий пропуск чемпіонату Європи ставить під загрозу кваліфікацію українських дзюдоїстів на Олімпійські ігри 2024 року у Парижі (Франція). Зважаючи на ці ризики, Президією ФДУ було прийнято одностайне рішення щодо участі нашої збірної у чемпіонаті Європи-2023 у Монпельє (Франція)".

У повідомленні йдеться про те, що Федерація дзюдо України "була першою спортивною федерацією в нашій країні, яка бойкотувала змагання, до яких було допущено спортсменів з росії і білорусі. Протягом року збірна України з дзюдо не брала участь у жодних змаганнях, на яких були представлені дзюдоїсти з країн-агресорів. Також після рішення IJF та EJU щодо допуску до змагань представників росії і білорусі ФДУ відмовилась від будь-якої фінансової допомоги з боку цих організацій <…> На жаль, допуск російських і білоруських дзюдоїстів до змагань на території Франції – країни-господарки майбутніх Олімпійських ігор створює прецедент і говорить про негативні тенденції для всього спортивного світу".

Нагадаємо, через допуск дзюдоїстів з росії і білорусі до чемпіонату світу-2023 Україна бойкотувала ці змагання у травні в Досі (Катар). На тому чемпіонаті виступили 19 "нейтральних" атлетів зі згаданих країн.

 

***

Оголошений і склад збірної України на чемпіонат континенту 2023 року:

Чоловіки:

  • вагова категорія до 60 кг – Артем Лесюк, Дільшот Халматов;
  • 66 кг – Богдан Ядов;
  • 81 кг – Михайло Свідрак;
  • 100 кг – Антон Савицький;
  • 100+ кг – Євгеній Балевський.

Жінки:

  • до 63 кг – Юлія Гребеножко;
  • 78 кг – Єлизавета Литвиненко, Юлія Курченко;
  • 78+ кг – Руслана Булавіна, Христина Гоман.

Привертає увагу відсутність у складі збірної її лідерки, 23-річної Дар’ї Білодід.

Сьогодні тренер збірної Віталій Дуброва повідомив Суспільному Спорт, що Білодід вперше пропустить континентальну першість, на якій дебютувала 2017 року, через пошкодження спини – спортсменку вирішили поберегти від можливого ускладнення травми.

 

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme