Як турки роблять з Луческу героя Донбасу

Головний тренер "Шахтаря" вже третій рік поспіль "йде" від Ахметова. Але знову нікуди не піде

Як турки роблять з Луческу героя Донбасу…

Коли взимку 2013-го Інтернетом поповзли чутки, що Луческу, контракт якого завершувався влітку, піде з клубу до Туреччини чи Італії, велика кількість експертів у це повірила. Згодом Містер підписав контракт з "гірниками" на два роки і його урочисто виставили вірним героєм донецького клубу. Стабільність, яку обрав Ахметов, у ті часи була модним трендом України. 

Після Майдану та початку війни на Донбасі у ЗМІ щоразу перед літнім трансферним вікном з'являлися новини, що Луческу піде. Якщо у 2014 році вони виглядали на 100% фейком, оскільки в тренера був діючий контракт, то влітку 2015-о можливий відхід Містера був досить реальним. Але Луческу залишився ще на рік і знову став вірним патріотом.

Взимку 2016-го турецькі ЗМІ вкотре почали "трубити" про прощання Луческу з Ахметовим, яке відбудеться влітку, і його "трансфер" у "Трабзонспор". Єдине, що об'єднує щорічні чутки про відхід Мірчі, -  вони з'являлися у турецьких та румунських ЗМІ - найфейковіших спортивних засобів інформації у Європі. 

Якщо в 2013 році ці чутки виглядали логічними лише з точки зору можливості отримання вигіднішого контракту для Луческу від Ахметова, то сьогодні до них додається ідеологічний момент.

Останнім часом у ЗМІ розпочалася кампанія з повернення "Шахтаря" на "Донбас Арену". Про її старт ми писали ще влітку. Але сьогодні "повернення "Шахтаря" лунає з вуст головних футбольних спікерів Ахметова - Срни, Палкіна та Луческу. Нещодавно до них долучився і Ляшко.

Чутки про відхід Луческу у "Трабзонспор" і майбутня його героїчна відмова туркам заради матчу на "Донбас Арені" стане справжнім хітом цієї безглуздо побудованої операції Ахметова. Чому безглуздої? Бо вона виглядає дуже прогнозованою.

Луческу, як і три роки тому, та навіть рік тому, нікуди з "Шахтаря" не піде. Його зарплата, за даними ЗМІ, наразі складає понад $4 млн на рік. Ніякий "Трабзонспор" не дасть Луческу повну владу у клубі, не позбавить його критики за можливу відсутність результату, забезпечивши таку високу зарплату, як це робить Ахметов. 

Слова Луческу про те, що він не піде з "Шахтаря", поки не зіграє на "Донбас Арені", які лунали у ЗМІ, є підтвердженням того, що Містер не збирається йти. Також вони мають велику ідеологічну місію. 

Для Ахметова "Шахтар" - не тільки футбольний, але і політичний проект. Головні герої "Шахтаря" - Срна та Луческу - щоразу виставляються патріотами Донбасу. Обидва постійно ностальгують по "Донбас Арені" у ЗМІ. В очах переселенців та жителів Донбасу - електорату, на який ставить Ахметов і "опозиціонери" у політичній боротьбі, - саме ці дві особистості є героями. 

Якщо піде хтось із них - вся ця хитка модель вірності розвалиться. І як тоді ставити пам'ятник Луческу біля "Донбас Арени", про який казали в Ахметова? 

Як турки роблять з Луческу героя Донбасу - фото 1

Тому Луческу, безумовно, залишиться в "Шахтарі". Про це буде сказано у потрібний момент. 

В Ахметова планують звозити "Шахтар" на "Донбас Арену". Стадіон готують до візиту. Він, можливо, відбудеться вже влітку. Для повноти ефекту потрібен Луческу, а зараз, щоб збільшити градус, у ЗМІ і запускаються чутки про його можливий відхід з клубу. 

Чи здійснить Ахметов свою мрію повернути "Шахтар" у Донецьк найближчим часом? Наразі все це виглядає утопією, враховуючи відсутність політичного вирішення кризи на Сході, а також наявність постійних обстрілів українських військових з боку терористів "ДНР". Щоправда "господар Донбасу", за даними ЗМІ, досі має вплив у псевдореспубліці, але навіть це не гарантує безпечної дороги у Донецьк.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme