Уперше в історії арбітринею матчу Англійської Прем’єр-ліги буде жінка

Цього ж місяця вперше після 15-річної перерви матч АПЛ судитиме рефері з темним кольором шкіри.

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Уперше в історії арбітринею матчу Англій…

У грудні цього року перша жінка працюватиме як головний арбітр на матчі англійської футбольної Прем'єр-ліги (АПЛ). Така роль дісталася 40-річній Ребецці Велч, про що за повідомленням офіційного сайту АПЛ пише Depo.ua.

Ребекка Велч, призначена суддею у зустрічі "Фулгема" і "Бернлі" в суботу, 23 грудня, сама раніше грала у футбол. Кар'єру судді почала 13 років тому. На початках поєднувала цю роль з роботою в Національній службі охорони здоров’я.

Обслуговувала жіночу Лігу чемпіонів УЄФА, чемпіонат світу 2023 року серед жінок. Півтора роки тому дебютувала як головна суддя у матчі чоловічого Чемпіоншипу (другого дивізіону англійського футболу).

Минулого місяця Велч стала першою жінкою, яка відпрацювала як четвертий суддя на матчі АПЛ. Це була гра "Фулгема" і "Манчестер Юнайтед".

У свою чергу, 26 грудня першим суддею з темним кольором шкіри в АПЛ за останні 15 років стане 42-річний колишній футболіст Сем Еллісон. Він керуватиме матчем "Шеффілд Юнайтед" – "Лутон".

Фото: сайт АПЛ.

Перш ніж звернути увагу на суддівство на повний робочий день, Еллісон робив кар’єру також і як пожежник.

Раніше на матчах Англійської Прем’єр-ліги як головний суддя протягом 11 років працював темношкірий арбітр Урія Ренні, який завершив суддівську кар’єру 2008 року.

Нагадаємо, першою жінкою – футбольним суддею в Україні, що увійшла до найвищої категорії рефері ФІФА, є 42-річна Катерина Монзуль з Харкова. Від 2016 року і дотепер вона працює на матчах української чоловічої Прем'єр-ліги.

Теща отругала зятя – в этом виновата Катя. Почему вцепились в Монзуль ᐉ UA-Футбол

У листопаді 2020 року Монзуль вперше в історії працювала головною арбітринею у складі української жіночої бригади суддів на матчі чоловічих збірних Сан-Марино — Гібралтар в Лізі націй. Є другою в історії жінкою, яка провела матч відбору на чемпіонат світу з футболу між чоловічими командами: 28 березня 2021-го працювала на матчі Австрія – Фарерські острови.

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme