Другі після волейболістів: український чемпіонат з баскетболу повертає вболівальників на трибуни

Цей вид спорту став другим в країні, на матчі якого офіційно допустили глядачів

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Другі після волейболістів: український ч…
Фото: ФБУ.

Глядачі повертаються на трибуни регулярного чемпіонату України з баскетболу – Суперліги, повідомила Федерація із цього виду спорту на своєму сайті, передає Depo.ua.

Підставою для ухвалення такого рішення стали внесені Міністерством молоді та спорту України зміни до наказу №1587 від 28.05.2022 "Про деякі питання проведення всеукраїнських спортивних заходів в умовах воєнного стану" у пункті про безпеку.

Відтепер глядачі можуть бути допущені на трибуни змагань за умови дотримання безпекового протоколу.

При цьому кожен зал проходитиме окрему процедуру допуску до матчів з глядачами. Головним критерієм є наявність бомбосховища у радіусі 500 метрів. Індивідуально під кожен зал регулюватиметься й кількість уболівальників.

Першим "бАблом" (серією матчів) з глядачами після великої перерви стане тур чемпіонату України з баскетболу серед чоловіків у Луцьку 12-14 січня. Там гратимуть лідер першості "Дніпро", "Старий Луцьк", "Черкаські Мавпи-Дніпро", "Запоріжжя", "Кривбас" і "Київ-Баскет".

Зауважимо, у цьому сезоні в українській баскетбольній Суперлізі серед чоловіків наразі виступають 10 клубів. Найтитулованіший у країні 11-разовий чемпіон і чинний чемпіон України – київський "Будівельник" у розпал поточного чемпіонату, у грудні 2023 року, відмовився від участі у турнірі через відсутність фінансування і спонсорів.

Лідером Суперліги є "Дніпро" з однойменного міста.

Вперше за час повномасштабного вторгнення рф призначено раунд плей-оф, куди з регулярного чемпіонату вийдуть 8 кращих команд.

У Федерації баскетболу України нагадують, що ця організація була одним з основних лобістів повернення вболівальників на трибуни – тричі ФБУ направляла листи на ім'я міністра молоді і спорту, а 13 листопада 2023 року президент федерації Михайло Бродський звернувся з листом до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо повернення глядачів на трибуни.

Зазначимо, 24 лютого 2022 року, від початку повномасштабного вторгнення росії, указом президента нашої держави в Україні запроваджений воєнний стан. Він, зокрема, передбачає заборону на проведення масових заходів за участю глядачів. Тож навіть поновивши проведення чемпіонатів України з різних видів спорту, глядачів на спортивні арени не допускали.

Принаймні, формально: реальна ситуація відрізняється від "паперової". В Українській Прем’єр-лізі з футболу, наприклад, матчі нерідко проводяться за присутності сотень глядачів на трибунах. Офіційних пояснень цьому немає, кілька футбольних клубів були оштрафовані за такі випадки.

У грудні 2023 року Мінмолодьспорту розробило безпекові заходи, які зробили можливою присутність глядачів на спортивних заходах.

Нещодавно Depo.ua повідомляло про дозвіл бути присутніми глядачам на іграх жіночої і чоловічої Суперліги України з волейболу. Перший матч із глядачами відбудеться найближчої п'ятниці, 12 січня: у чоловічій Суперлізі гратимуть "Епіцентр-Подоляни" (Городок Хмельницької області) і лідер чемпіонату "Житичі-Полісся" (Житомир). Ця зустріч, як і всі поєдинки цього сезону, відбудеться у Чернівцях на арені ПВЛУ.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme