Українки у фіналі Відкритого чемпіонату Австралії-2024: низка рекордів, п’ятеро у світовому топі

Загальний підсумок Australian Open для наших спортсменок – тріумф і наснага на подальші перемоги

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Українки у фіналі Відкритого чемпіонату…
Людмила Кіченок і Олена Остапенко. Фото: WTA.

ЦІєї неділі, 28 січня, 31-річна тенісистка з Дніпра Людмила Кіченок виступила у фінальному матчі жіночого парного розряду одного з чотирьох найбільших тенісних турнірів світу (турніри Великого Шлема) – Australian Open-2024. У тандемі з латвійкою Єленою Остапенко українка зазнала поразки від сіяної під №2 пари Шувей Се (Тайвань) – Елізе Мертенс (Бельгія), передає Depo.ua з посиланням на сайт "Великий теніс України".

Рахунок матчу – 0:2 (1:6, 5:7) на користь суперниць україно-латвійської пари. Проте вже сам вихід представниці українського тенісу у фінал фахівці і вболівальники розцінили як успіх.

Досвідчена Людмила Кіченок – лише третя українка, яка зіграла у фіналі парного розряду на Australian Open. 2008 року чемпіонками турніру стали сестри Альона і Катерина Бондаренко.

Загалом на змаганнях Великого Шлему у фіналі для пар також грала українка Олена Татаркова – на Вімблдоні 1999 року з Маріан де Свардт із ПАР.

Уперше у своїй тривалій кар'єрі Людмила Кіченок вийшла у фінал жіночого парного Гранд Слему. Загалом же у фінал Великого шлему Людмила пробилася вдруге: 2023 року в парі з хорватом Мате Павичем вона виграла парний змішаний титул Вімблдону.

Також пара Кіченок – Остапенко вперше зіграла у фіналі турніру Великого Шлему. Раніше кращим результатом пари були півфінали на Ролан Гаррос і Вімблдоні 2022 року.

Відкритий чемпіонат Австралії 2024 року для України: як це було

Цьогорічний розіграш видався тріумфальним для вітчизняних спортсменок. У основній сітці змагань серед жінок стартували відразу сім тенісисток у синьо-жовтій формі, і це стало нашим національним рекордом для турнірів Великого Шлему:

Еліна Світоліна

Даяна Ястремська

Марта Костюк

Леся Цуренко

Ангеліна Калініна

Дар'я Снігур

Юлія Стародубцева.

Уперше в історії чотири українки пробилися у третій раунд (1/16 фіналу) Australian Open. Учасницями цього етапу стали Еліна Світоліна, Марта Костюк, Даяна Ястремська і Леся Цуренко. Це найбільша кількість наших у третьому колі всіх турнірів Великого Шлему.

Ще один рекорд встановлено уже в наступному колі: до 1/8 фіналу пробилися троє з чотирьох українських дівчат – лише Леся Цуренко поступилася сильній суперниці, майбутній переможниці  Australian Open-2024 білорусці Аріні Сабалєнці.

Далі через прикру травму припинила боротьбу лідерка вітчизняного тенісу Світоліна, знявшись із матчу проти чешки Лінди Носкової. Однак дві українські спортсменки у чвертьфіналі Australian Open – теж рекорд.

Костюк програла у чвертьфіналі Коко Гофф, ставши наймолодшою українкою в 1/8 фіналу Australian Open і наймолодшою нашою у чвертьфіналі цього турніру.

А от 23-річна одеситка Ястремська вийшла у півфінал, що стало її особистими найбільшим у кар’єрі досягненням. Досі у півфіналі іншого турніру Великого Шлему, Вімблдону, двічі грала лише Світоліна.

При цьому на Australian Open-2024 Ястремська, почавши аж із кваліфікаційного відбору, перемогла двох чемпіонок турнірів Великого Шлему: у першому колі пройшла переможницю Вімблдону-2023 чешку Маркету Вондрошову, у четвертому – володарку титулів Australian Open-2012 і -2013 білоруску Вікторію Азаренко, яка виступає під нейтральним прапором.

Зупинилася Ястремська лише за крок до фіналу, програвши півфінал Australian Open-2024 15-ій ракетці світу китаянці Цінь Вень Чжен. У вирішальному матчі цьогорічного Відкритого чемпіонату Австралії китаянка програла "нейтральній" білорусці  Аріні Сабалєнці.

До цього слід додати вихід у парний жіночий фінал Людмили Кіченок, про який ішлося вище, – от і повний перелік успіхів українок на Australian Open-2024.

Також зазначимо, що в чоловічому одиночному розряді Відкритого чемпіонату Австралії 2024 року сенсаційно переміг італієць Яннік Сіннер, який у фіналі переміг другу ракетку світу росіянина Данила Медвєдєва. Українських тенісистів у основній сітці змагань не було – не пройшли кваліфікацію.

Скільки заробили українки на кортах Мельбурна

Даяна Ястремська завдяки успішним виступам на Зеленому континенті стала багатшою на 669,7 млн дол. США.

Марта Костюк отримала від організаторів змагань чек на 405,9 млн дол.

Еліна Світоліна здобула 253,7 млн дол.

Леся Цуренко заробила 172,5 млн дол США.

Ангеліна Калініна, Дар'я Снігур і Юлія Стародубцева завершили виступи у Австралії в 1-му раунді, заробивши по 81,1 тис дол.

У кваліфікації грала Катаріна Завацька, яка отримала чек на 29 тис дол. США.

Рейтингові успіхи наших спортсменок

За підсумками Відкритого чемпіонату Австралії-2024 відразу п'ять українок увійшли до числа 35 найсильніших тенісисток світу

№1 українського тенісу Еліна Світоліна уперше з квітня 2022 року повернулася до топ-20 тенісисток світу: у рейтингу WTA цього тижня вона посідає 19 місце (+4 позиції в рейтингу).

Свій рекорд у світовому рейтингу оновила Марта Костюк, яка дебютує в топ-30, де має 28 місце (+9 позицій).

Відразу за Мартою, на позиції №29, розташувалася півфіналістка австралійського турніру Даяна Ястремська: її злет рекордний, відразу на 64 позиції.

Леся Цуренко посідає 31 місце в актуальному рейтингу WTA (+2).

Ангеліна Калініна опустилася на 32 рядок світового рейтингу (-2).

Інші українки у актуальному рейтингу WTA:

Юлія Стародубцева - №136 (+14)

Анастасія Соболєва - №306 (+13)

Олександра Олейникова - №377 (+14)

Вероніка Подрез - №464 (+30)

У парному світовому рейтингу WTA Людмила Кіченок повернулася до топ-20: 16 місце у світі (+11). Її сестра Надія Кіченок - №51 (-1), а Марта Костюк серед пар розташовується на 58 позиції (-23).

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme