Україна бойкотує чемпіонат Європи із самбо – до турніру допустили росіян і білорусів

Федерація самбо України закликала не брати участі у чемпіонаті Європи, де виступатимуть представники держав-агресорів.

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Україна бойкотує чемпіонат Європи із сам…
Фото з відкритих джерел.

Напередодні першості Європи серед юнаків і дівчат, юніорів і юніорок, чоловіків і жінок, що стартує 15 вересня у сербському місті Нові Сад, ФСУ спрямувала до Міжнародної федерації самбо, Європейської федерації самбо і національних спортивних федерацій лист із закликом не брати участі в змаганнях, до яких допущені російські й білоруські спортсмени, які бодай своєю мовчанкою підтримують криваву війну в Україні.

В українській федерації називають неприпустимим, що міжнародна федерація самбо допустила російських і білоруських спортсменів до міжнародних змагань – у нейтральному статусі під прапором ФІАС. "Більшість громадян рф і рб, зокрема, російські та білоруські спортсмени, відверто підтримують режим кривавого диктатора, війну росії проти України і фактично геноцид українського народу або просто мовчать, роблячи вигляд, що нічого не відбувається. Проявом цього є петиції, використання під час проведення спортивних змагань символів Z та V. Більшість членів збірної команди російської федерації з самбо є військовослужбовцями збройних сил та інших силових відомств рф", – сказано в заяві федерації самбо.

Зазначимо, від початку повномасштабного російського вторгнення до України Міжнародний олімпійський комітет рекомендував не допускати представників двох країн-агресорів – росії і білорусі – до міжнародних змагань. Проте в окремих видах спорту (тенісі, велоспорті, дзюдо) росіяни й білоруси мають змогу виступати, не використовуючи прапори своїх держав.

З цього приводу вже заявило про бойкот Міжнародної федерації дзюдо керівництво дзюдо українського. Попри це, наша збірна з цього виду спорту подала попередню заявку на жовтневий чемпіонат світу в Ташкенті (Узбекистан). Серед заявлених членів збірної її лідери: бронзова призерка Олімпійських ігор-2020, чемпіонка Європи, дворазова чемпіонка світу Дар'я Білодід, бронзовий призер попереднього ЧС-2021 Яків Хаммо і чемпіон Європи Богдан Ядов. Однак якщо остаточно з’ясується, що росіяни й білоруси таки братимуть участь у цих змаганнях, українську заявку можуть відкликати.

Повертаючись до самбо, нагадаємо: 2021 року на чемпіонаті Європи із цього виду Україна посіла друге місце в загальному заліку з 14 нагородами (6 золотих медалей). Перше місце тоді посіла російська команда.

Чемпіонат світу із самбо-2022 прийматиме киргизький Бішкек починаючи із 11 листопада. 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme