УЄФА представив новий формат футбольних єврокубків

Грати по-новому клуби Старого континенту почнуть уже з сезону-2024/25

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
УЄФА представив новий формат футбольних…

Із наступного сезону усі три європейські клубні кубкові турніри будуть відбуватися у новому форматі, з посиланням на сайт Європейської футбольної асоціації повідомляє Depo.ua.

Ключовою зміною в реформах є відхід від формату групового етапу. Замість нинішнього розподілу команд по групах буде створена єдина ліга – попередній відбірковий етап, де разом гратимуть усі учасники того чи іншого турніру.

Згідно з результатами жеребкування команди отримають по вісім суперників у Лізі чемпіонів і Лізі Європи, і шість – у Лізі конференцій. Із кожним опонентом команда зіграє по одному матчу, а не по два, як зараз.

Відео презентації оприлюднене на сайті УЄФА.

Зокрема, роз’яснює сайт УЄФА, нині груповий етап Ліги чемпіонів включає 32 учасників, розбитих на вісім груп по чотири команди в кожній. Із сезону-2024/25 уже 36 клубів братимуть участь у попередньому груповому етапі Ліги чемпіонів, що дасть чотирьом додатковим командам можливість змагатися з кращими клубами Європи.

Команди більше не гратимуть з суперниками двічі – вдома та на виїзді – натомість зіткнуться з вісьмома різними командами, зігравши половину цих матчів вдома, а половину – на виїзді.

Результати кожного матчу визначатимуть загальний рейтинг у лізі, три очки нараховуються за перемогу і одне за нічию.

Вісім найкращих команд ліги автоматично потраплять до 1/8 фіналу, а команди, які посядуть з 9 по 24 місця, змагатимуться у двоматчевому плей-оф, щоб забезпечити собі шлях до 1/8 фіналу змагань. Команди, які посядуть 25 або нижчі місця, будуть вибувати, не маючи доступу до Ліги Європи.

Починаючи з 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, змагання збережуть існуючий формат плей-оф.

Подібні зміни також будуть застосовані до Ліги Європи УЄФА (вісім матчів і вісім різних суперників на етапі відбіркової ліги) і Ліги конференцій УЄФА (шість матчів і шість різних суперників на етапі відбіркової ліги). У обох змаганнях також братимуть участь 36 команд на етапі відбіркової ліги.

Матчі Ліги чемпіонів і Ліги Європи гртимуть із вересня по січень, Ліги конференцій – з вересня по грудень. Кожен із турнірів матиме один ексклюзивний ігровий тиждень: інші два змагання цього тижня не відбуватимуться.

Нагадаємо, 1955 року стартував перший європейський клубний турнір – Кубок європейських чемпіонів. Надалі до нього додалися Кубок Кубків, Кубок УЄФА. Нині континентальні клубні змагання мають назви відповідно Ліга Чемпіонів УЄФА, Ліга Європи і Ліга Конференцій УЄФА.

Також зазначимо, українські клуби у сезоні-2023/24 показали найгірший результат для нашої країни у таблиці коефіцієнтів УЄФА, починаючи з єврокампанії-2007/08. Відтак із сезону-2025/26 Україна втратить одну із двох команд у Лізі чемпіонів. Відтоді наш клубний футбол на європейській арені представлятимуть чотири команди, з них лише одна – у Лізі чемпіонів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme