У Кракові відкриваються Європейські ігри – мала континентальна олімпіада, яка пройде без росіян і білорусів

За перемогу і олімпійські ліцензії змагатимуться 263 українські спортсмени.

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
У Кракові відкриваються Європейські ігри…
Ярослава Магучіх намагатиметься порадувати українців новими перемогами. Фото: АР.

Сьогодні, 20 червня, почнуться перші старти на Європейських іграх 2023 року. Офіційне відкриття змагань відбудеться завтра, у середу, 21 червня.

Європейські ігри триватимуть два тижні, з 21 червня до 2 липня. Це одні з найбільших мультиспортивних змагань, які відбуватимуться цього року, фактично мала європейська олімпіада. Частина змагань з видів спорту в рамках Євроігор одночасно мають статус чемпіонатів Європи, зазначає Depo.ua з посиланням на Суспільне Спорт.

Учасники Ігор змагатимуться у 28 олімпійських і неолімпійських видах спорту, в яких розіграють 253 комплекти нагород і кількасот ліцензій на участь у паризькій літній Олімпіаді 2024 року.

У змаганнях братимуть участь близько 7 тисяч спортсменів із 48 країн. Важливо, що до участі в Європейських іграх-2023 їхні організатори не допустили представників росії і білорусі.

Українських спортсменів на Іграх – 263: найбільше, 44 учасники, в легкій атлетиці. На Євроіграх-2023 виступлять такі знані атлети, як Дар'я Білодід (дзюдо), Ярослава Магучіх (стрибки у висоту), Марина Бех-Романчук (потрійний стрибок), Олександр Хижняк (бокс), Анжеліка Терлюга (карате), Олена Костевич і Павло Коростильов (кульова стрільба) та інші.

Види спорту, представлені на Європейських іграх-2023: артистичне плавання, бадмінтон, баскетбол 3х3, бокс, брейкінг, велоспорт (маунтінбайк і BMX), веслування на байдарках і каное, веслувальний слалом, дзюдо, карате, кікбоксинг, легка атлетика, настільний теніс, падел-теніс, пляжний гандбол, пляжний футбол, регбі-7, стрибки у воду, стрільба з лука, стрибки на лижах з трампліна, сучасне п'ятиборство, стрільба (кульова і стендова), скелелазіння, тайський бокс, тріатлон, текбол, тхеквондо, фехтування.

Україна виступатиме у 27 з 30 видів спорту, окрім пляжного гандболу, падел-тенісу і регбі-7.

Європейські ігри у Польщі – треті в історії. Перші такі змагання відбулися 2015 року в Баку (Азербайджан), другі – 2019-го у Мінську (білорусь). Відтоді Європейський олімпійський комітет запланував проводити турнір щочотири роки – за взірцем Олімпіад.

Спортсмени з України брали участь у всіх Євроіграх. На перших таких змаганнях "синьо-жовті" стали восьмими місце в командному медальному заліку, а в білорусі фінішували у трійці кращих.

Сьогодні програму змагань відкриють легкоатлети. У рамках Євроігор-2023 відбудеться командний чемпіонат Європи у трьох дивізіонах. Україна виступає у другому дивізіоні, тому на нагороди чемпіонату континенту не претендує, а боротиметься за повернення в легкоатлетичну еліту. У збірній України до Польщі поїхали усі лідери.

Пряма трансляція стартів – на сайті Суспільне Спорт і на регіональних телеканалах Суспільного.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme