Прокремлівська боксерська організація невдоволена рішенням організаторів Європейських ігор-2023 ігнорувати представників держав-агресорів

Чергові Європейські ігри відбудуться у Кракові: Розігруватимуться путівки на паризьку Олімпіаду-2024

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Прокремлівська боксерська організація не…
AP Photo

Міжнародна асоціація боксу (IBA) закликала Міжнародний олімпійський комітет (МОК) скасувати відбір для участі в Олімпійських іграх 2024 року через Європейські ігри-2023. Про це з посиланням на текст опублікованої сьогодні, 13 квітня, на сайті IBA заяви повідомляє Depo.ua.

Причиною назване рішення Європейського олімпійського комітету (ЄОК) заборонити російським і білоруським спортсменам виступи на Європейських іграх, "що серйозно погіршує шанси цих спортсменів на кваліфікацію на Париж 2024".

Мультиспортивні Європейські ігри відбудуться у польському Кракові з 21 червня по 2 липня 2023 року. Їхні організатори і представники ЄОК заявили, що за будь-яких умов у іграх не братимуть участі спортсмени з росії і білорусі.

У своїй заяві IBA стверджує, що рішення про недопущення агресорів суперечить оголошеним минулого місяця рекомендаціям виконавчого комітету МОК щодо можливого дозволу росіянам і білорусам повернутися до змагань як нейтральним спортсменам за умови, що вони не підтримують війну в Україні і не пов’язані з російською армією.

У боксерській асоціації заявляють, що "IBA підтверджує свою відданість справедливим можливостям для всіх спортсменів незалежно від їхньої національності і відстоюватиме права кожного з них. Має переважати підхід "спортсмен на першому місці", у нашому спорті не повинно бути місця політиці, і IBA демонструє це своїми діями".

Доречно нагадати, що IBA фактично з 2019 року не має відношення до відбору на Олімпіаду. Того року МОК призупинив визнання IBA як міжнародної федерації і заявив, що бере на себе організацію боксерських змагань на Олімпійських іграх-2024 у Парижі. У лютому 2023 року Міжнародний олімпійський комітет підтвердив актуальність цього свого рішення.

МОК занепокоєний фінансовою залежністю IBA від російського державного капіталу, зокрема, грошей "Газпрому".

Як пише skysports.com, МОК наполягає, що єдиною дійсною системою кваліфікації боксу на Олімпіаду-2024 є та, яку схвалив Комітет. Криза в олімпійському боксі триває, низка країн бойкотує чемпіонат світу IBA, а олімпійське майбутнє цього виду спорту після наступних Ігор під сумнівом.

Низка країн, зокрема Велика Британія, Ірландія і США, бойкотують травневий чемпіонат світу IBA у Ташкенті, Узбекистан, через присутність російських і білоруських спортсменів.

Зазначимо, IBA – міжнародна асоціація любительського боксу, яку очолює громадянин держави-агресорки росії Умар Кремльов, який не приховує своєї прокремлівської позиції. До асоціації входять 195 національних федерацій боксу, зокрема й Федерація боксу України.

ІВА сумновідома ухваленим у жовтні 2022 року рішенням повернути до участі в змаганнях під своєї егідою російських і білоруських боксерів, причому навіть не в нейтральному статусі, а під прапорами їхніх держав. У разі перемог агресорів звучатимуть їхні державні гімни.

При цьому у вересні 2022 року IBA спробувала змусити збірну України з боксу виступати під нейтральним прапором на юніорському чемпіонаті Європи в Італії. Українці відмовилися від участі у цих змаганнях. У жовтні того ж року 4 жовтня IBA оголосила, що українські боксери можуть виступати під прапором своєї країни.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme