Три способи відібрати у Путіна ЧС-2018 з футболу

Поки ФБР проводить розслідування корупції у ФІФА, а у Росії запевняють, що відставка Блаттера не зашкодить ЧС-2018, у світі вже знають, як можна позбавити Путіна мундіалю, якщо він не буде йти на поступки у зовнішній політиці

Три способи відібрати у Путіна ЧС-2018 з…

У ФІФА морально готуються до позачергового Конгресу, де оберуть нового прозахідного президента. Він відбудеться у грудні-березні. Йозеф Блаттер після відставки думає, як зберегти свої статки. ФБР продовжує розслідування корупції, ФІФА запевняє, що ЧС-2018 не будуть відбирати, але росіяни переживають стосовно власного ЧС-2018. Всі заяви міністра спорту Росії Мутко та інших діячів країни Пу про те, що мундіаль ніхто не відбере, підтверджують занепокоєння стосовно футболу, на якому планують "відмити" близько $20 млрд. 

Тим часом агентство Reuters знайшло інформатора серед колишніх працівників ФІФА, який розповів їм, що вже відомий план "віджиму" ЧС-2018 у Путіна, який може використати Захід.

Три способи відібрати у Путіна ЧС-2018 з футболу - фото 1

Спосіб 1:

У статті 85 статуту ФІФА йдеться про "непередбачені обставини форс-мажору". Згідно з цією статтею, виконком Міжнародної федерації футболу в таких випадках має право на прийняття остаточного рішення по всім питанням, які не прописані в статуті.

На думку інформатора Reuters, порушення у виборах країни - організатора чемпіонату світу цілком можуть зійти за такі "непередбачені обставини". Виконком ФІФА, що складається з 25 осіб, приймає рішення за результатами простої більшості голосів.

Подібний прецедент вже був. У 2003 році виконком ФІФА самостійно переніс жіночий чемпіонат світу з Китаю, коли в цій країні спалахнула епідемія атипової пневмонії.

Спосіб 2:

Статут організації передбачає, що будь-який з членів ФІФА може винести на голосування Конгресу будь-яке питання. Тобто представник однієї з 209 національних федерацій може підняти питання про зміну господаря чемпіонату світу. І це питання може бути включене до порядку денного.

Але нічого подібного раніше не відбувалося. А тому, як саме в цьому випадку буде проходити голосування і що потрібно, щоб це голосування взагалі відбулося - невідомо. Конгрес ФІФА вирішує більшість питань простою більшістю, але в особливих випадках потрібно три чверті голосів.

Три способи відібрати у Путіна ЧС-2018 з футболу - фото 2

Протягом року відбудеться два конгреси. У грудні пройде "надзвичайний виборчий" конгрес, на якому будуть розглядати питання майбутніх виборів наступника Зеппа Блаттера. А в березні наступного року - ще один.

Спосіб 3:

Ще одним способом, на думку Reuters, є позбавлення країни - організатора членства у ФІФА. Це питання в компетенції Конгресу. Але це все ж крайня міра.

Читайте також: У Росії відберуть ЧС-2018... В 2019-му

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme