У Росії відберуть ЧС-2018... В 2019-му

Відставка Блаттера з посади президента та майбутнє обрання прозахідного голови ФІФА дозволяє США і Європі отримати черговий інструмент для тиску на Путіна

У Росії відберуть ЧС-2018... В 2019-му…

Захід продовжує боротьбу з Росією. Економічні санкції, невизнання анексії Криму, обвал цін на нафту - все це не стало кінцем у боротьбі з режимом Путіна, який продовжує гнути свою лінію в Україні. Захід пішов у наступ на футбольному фронті. 

Не секрет, що президента ФІФА Йозефа Блаттера вважали далеко не прозахідним головою. Він дружив з арабськими шейхами та російськими олігархами з Путіним, отримуючи від них підтримку в обмін на прийняття потрібних рішень. Розслідування ФБР, яке притисло до стіни оточення Блаттера та самого президента, стало логічним завершенням проросійської гри, яку вів 79-річний дідусь Йозеф. Про всі деталі кулуарної гри з розслідуванням ми розповідали у нашому матеріалі.

Наразі потрібно поміркувати, що буде з російським ЧС-2018. Дійсно, після відставки Блаттера, який номінально керуватиме ФІФА до грудня 2015-березня 2016 року, коли відбудеться позачерговий Конгрес, існує ймовірність того, що слідство доведе корупцію та підкуп делегатів, які голосували за Росію-господарку. Після цього чемпіонат відберуть. До таких дій, наприклад, закликає Велика Британія. Але тут не все так просто. Розглянемо декілька варіантів.

У Росії відберуть ЧС-2018, але після чемпіонату

Наразі розслідування ФБР стосується махінацій чиновників ФІФА з продажем ТВ-прав на трансляції та просуванням спортивних брендів, на яких вони вкрали понад $100 млн. Також у розслідуванні фігурує "права рука" Блаттера Жером Вальке, який здійснив переказ $10 млн одному з головних фігурантів справи про корупцію. Грошовий переказ є одним з ключових доказів стосовно чиновника ФІФА Джека Ворнера, якого американці підозрюють у махінації, що призвела до вибору ПАР в якості країни-господарки чемпіонату світу з футболу 2010 року. 

Під підозрою у махінаціях знаходиться сам Блаттер, але він та інші високопосадовці можуть врятуватися і відставка - це частина угоди зі слідством.

Також у ФБР заговорили про розслідування вибору господарів ЧС-2018 та ЧС-2022, але наразі це лише метод для тиску.

Після виборів президента ФІФА, які відбудуться на позачерговому Конгресі у грудні-березні, до влади прийде прозахідний президент. І хто б ним не був: принц Йорданії Алі, легенда футболу Луїш Фігу... У цих людей на першому місці буде закон та прозорі правила гри. Росія втратить важіль впливу у футбольному світі, а Захід, навпаки, отримає інструмент тиску на Путіна. Якщо російський диктатор не буде домовлятися - слідство швидко знайде докази корупції при обранні господаря ЧС-2018, який у підсумку можуть віддати тій самій Великій Британії. Але не варто думати, що відставка Блаттера відразу означатиме, що у Путіна відберуть мундіаль. Навіщо відбирати, якщо цим можна злити, тиснути та лякати росіян ще кілька років. Тим більше, що спонсорські угоди на проведення ЧС вже укладені. Одним із ключових спонсорів є "Газпром". ФІФА невигідно втрачати гроші, але Захід піде навіть на такий крок, якщо президент Росії не стане обирати шлях компромісу та примирення. 

Скоріше за все, слідство щодо російського мундіалю триватиме досить довго, і після ЧС-2018 ми почуємо, що мундіаль Росія купила. Але це станеться, якщо Путін піде на компроміс із Заходом.

У Росії вже кажуть, що загрози ЧС-2018 немає. Про це говорить міністр спорту Мутко. Але такі слова означають, що вона таки є і треба домовлятися. 

ЧС-2018 пройде у Великій Британії

Якщо Путін та його дипломати підуть на новий виток конфлікту в Україні та будуть погрожувати Заходу - свята футболу, яке за різними оцінками обійдеться казні у понад $20 млрд, у країні Пу не побачать. Мундіаль передадуть Великій Британії, яка претендувала на нього під час обрання країн-господарок у 2010, або іншій західній країні, яка має досвід проведення мундіалів та відповідну інфраструктуру. 

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme