Шукають лазівку: МОК запросив країни до участі в Олімпійських іграх-2024, але росія і білорусь поки поза грою

Прапорів держав-агресорок на Олімпіаді не буде, але Міжнародний олімпійський комітет хоче допустити росіян і білорусів під "нейтральним прапором".

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Шукають лазівку: МОК запросив країни до…

Сьогодні, 26 липня, рівно за рік до церемонії відкриття XXXIII-іх літніх Олімпійських ігор, які відбудуться в Парижі з 26 липня до 11 серпня 2024 року, Міжнародний олімпійський комітет (МОК) офіційно запросив національні олімпійські комітети світу і спортсменів до участі в Іграх. Про це МОК повідомив на своєму офіційному сайті, інформує Depo.ua.

Узяти участь в Олімпіаді-2024 запрошені 203 із 206 країн світу, національні олімпійські комітети яких є членами МОК.

NOC Invitation event

Фото: сайт МОК.

Запрошення "не охоплює НОК Гватемали, функціонування якого наразі призупинено, а також НОК Росії і Білорусі", - ідеться в повідомленні.

Щодо участі росіян і білорусів у Олімпіаді МОК заявив, що "у відповідний час" ухвалить рішення про участь індивідуальних нейтральних спортсменів із російським чи білоруським паспортом на підставі своїх рекомендацій для міжнародних федерацій.

За прогнозами фахівців, запрошення росіян і білорусів на Олімпіаду-2024 як нейтральних індивідуальних спортсменів може бути направлене на наступній сесії МОК, яка відбудеться у жовтні 2023 року.

Сьогодні ж під час церемонії, що відбулася у Парижі, президент МОК Томас Бах вручив символічні запрошення президентам і представникам НОК Греції як батьківщини Олімпіад і країн-господарок останніх і наступних літніх і зимових Олімпійських ігор, Юнацьких Олімпійських ігор, а також Олімпійській команді біженців МОК.

У своєму виступі Бах зазначив, що Париж-2024 стане "новою ерою" для Олімпійських і Паралімпійських ігор і що це будуть перші Олімпійські ігри, які проводяться за ідеального гендерного паритету: МОК виділив абсолютно однакову кількість квотних місць для спортсменок і спортсменів.

Як раніше повідомляв Depo.ua, у лютому 2022 року МОК запровадив санкції щодо росії і білорусі, які були підтверджені на Олімпійському саміті 9 грудня 2022 року. Комітет рекомендував не проводити в росії і білорусі міжнародні спортивні заходи, не демонструвати прапори, гімни чи іншу державну символіку цих країн на міжнародних спортивних заходах.

Водночас Олімпійський саміт звернувся до Міжнародного олімпійського комітету з проханням вивчити можливість повернення спортсменів із російським чи білоруським паспортом до міжнародних змагань як індивідуальних нейтральних спортсменів. Після чотиримісячних консультацій 28 березня 2023 року виконком МОК у спеціальній заяві засудив вторгнення росії в Україну і підтвердив дію санкцій.

Разом з тим, Комітет зазначив, що спорт – поза політикою і що "спортивні організації повинні нести виключну відповідальність за прийняття рішення про те, які спортсмени можуть брати участь у міжнародних змаганнях, виходячи з їхніх спортивних заслуг, а не з політичних міркувань чи через їхні паспорти". Мовляв, сторони інших збройних конфліктів, що тривають зараз у світу, а їх понад 70, не вимагають від МОК виключення спортсменів з іншої сторони.

Тож МОК рекомендував організаторам міжнародних спортивних заходів, щоб спортсмени з російським або білоруським паспортом брали участь тільки як індивідуальні нейтральні спортсмени. Вони не мають підтримувати війну і перебувати на контрактах у російських чи білоруських військових інституціях чи органах нацбезпеки.

Спостерігачі вважають, що такі рекомендації можуть бути кроком до надання дозволу росіянам і білорусам брати участь в Олімпійських іграх ще до завершення війни в Україні.

Офіційні представники України неодноразово заявляли про неприйнятність участі спортсменів із країн-агресорок в Олімпіадах у будь-якому статусі, зокрема й під так званим "нейтральним прапором".

Днями президент НОК України, міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт в ефірі телемарафону "Єдині Новини" не виключив: якщо росію і білорусь офіційно не запросять на Олімпіаду-2024, Україна може припинити бойкот змагань за участю росіян і білорусів, які виступають там у нейтральному статусі.

Зазначимо також, українські спортсмени беруть участь у змаганнях у різних видах спорту, виборюючи ліцензії на участь у паризькій Олімпіаді-2024. Сьогодні в активі українців і українок уже 21 така ліцензія: по 6 у легкій атлетиці й плаванні, 4 у стрільбі, 2 у стрибках у воду, по одній у боксі, сучасному п'ятиборстві і футболі.

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme