"Шахтар" шокував футбольну Європу: заслужена перемога над "Барселоною" зберегла шанси українців на вихід у плей-оф Ліги чемпіонів

Українська команда досягла першого серйозного успіху з новим тренером.

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
"Шахтар" шокував футбольну Європу: заслу…
Данило Сікан. Фото: AP.

7 листопада у матчі третього туру групового етапу Ліги чемпіонів УЄФА сезону 2023/24 років донецький футбольний клуб "Шахтар" здобув перемогу над дуже сильним суперником, іспанською "Барселоною" з рахунком 1:0, передає Depo.ua.

Гра вважалася номінально домашньою для "гірників" і відбулася у німецькому Гамбурзі за потужної підтримки вболівальників української команди.

Нагадаємо, виступи у цьогорічній Лізі чемпіонів "Шахтар" почав з поразки від португальського "Порту" – 1:3. У другому турі ЛЧ в гостях була здобута вольова перемога над бельгійським "Антверпеном" – 3:2. Нарешті, у матчі третього гола у першій зустрічі з "Барселоною" на виїзді українці поступилися з рахунком 1:2.

У свою чергу, "Барселона" досьогодні виграла усі три матчі групового етапу і очолює турнірну таблицю групи Н.

Усупереч прогнозам, перший тайм минув у рівній боротьбі. Донеччани не боялися грізного опонента і за найменшої нагоди пресингували каталонців та намагалися створювати власні атаки на ворота тер Штегена. Натомість біля своїх воріт українці у першій половині гри не дозволили суперникові створити практично нічого – за перший тайм "Барселона" не била по воротах Різника.

На 40-ій хвилині як за підручником була розіграна гольова атака: Георгій Судаков чудовим пасом по діагоналі перевів м’яч через все поле на правий край, звідки Георгій Гочолеішвілі навісив у штрафний майданчик, а Данило Сікан виграв позицію в захисника іспанців і ідеально пробив головою.

У другому таймі іспанці пішли ва-банк і зробили четверну заміну. Але й це не принесло результату – – знову воротам донеччан загрожували переважно дальні удари, а на ближніх підступах до штрафної каталонці губилися під тиском захисників українського клубу.

Тим часом другий гострий момент мав Сікан, але не пробив воротаря з готрого кута. Незабаром після цього молодий український нападник попросив заміну через прикру травму.

Запам’ятався й забитий на 87-ій хвилині бразильським півзахисником "Шахтаря" Невертоном чудовий гол, який суддя скасував через офсайд.

"Шахтар" – "Барселона" 1:0

Гол: Сікан, 40

Шахтар: Різник – Гочолейшвілі, Бондар, Ракицький, Матвієнко – Степаненко (Назарина 73) – Зубков, Криськів, Судаков, Невертон (Швед 90+8) – Сікан (Келсі 62)

Барселона: тер Штеген – Канселу, Араухо, Крістенсен, Алонсо (Бальде) – Гюндоган, Ромеу (Педрі 59), Гаві (Лопес 81) – Рафінья (Ямал 59), Левандовський, Торрес (Фелікс 59)

Попередження: Невертон 90+7 - Араухо 45+2

Отже, завдяки самовіддачі та правильно обраній новим головним тренером українців Маріно Пушичем стратегії на гру було здобуто несподівану і дуже заслужену перемогу. Каталонці перевершили "гірників" за кількістю ударів по воротах — 14:9, однак донеччани мали перевагу за ударами в площину воріт — 4:1.

За версією УЄФА, кращим гравцем матчу "Шахтар" – "Барселона" став півзахисник донецького клубу Георгій Судаков.

Натомість аналітичний портал WhoScored назвав гравцем з найкращою оцінкою у складі українців захисника Ярослава Ракицького (оцінка 7,5). 7,46 балів отримав автор переможного голу Данило Сікан.

"Шахтар" переміг "Барселону" вперше з 2008 року. Також донецька команда перервала свою 17-матчеву серію в єврокубках з пропущеними голами.

У другій грі дня у групі Н "Порту" переміг "Антверпен" з рахунком 2:0.

Турнірна таблиця групи Н Ліги чемпіонів-2023/24 (після 4 турів):

  1. "Барселона" – 9 очок, різниця м'ячів 8:2
  2. "Порту" – 9, 9:3
  3. "Шахтар" – 6, 6:7
  4. "Антверпен" – 0, 3:14

Наступний матч у групі ЛЧ "Шахтар" зіграє 28 листопада проти бельгійського "Антверпена" – ця номінально домашня для української команди зустріч також відбудеться у Гамбурзі і почнеться о 19:45 за київським часом.

Останній матч у цьогорічній Лізі чемпіонів донеччани проведуть 13 грудня. У себе вдома їх екзаменуватиме "Порту" (початок о 22:00 за Києвом).

 

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme