"Розумний м’яч" для наступного Євро: фіксуватиме гру рукою і офсайди

На чемпіонаті Європи з футболу 2024 року команди гратимуть м’ячем "Любов до футболу" зі спеціальним мікрочіпом.

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
"Розумний м’яч" для наступного Євро: фік…
Офіційний м'яч Євро-2024 adidas Fussballliebe. Фото: AP.

Футбольний м’яч Adidas для Євро-2024 містить акумуляторний датчик руху в своєму центрі – мікрочіп, який буде використовуватися, щоб допомогти суддям ухвалити вірне рішення щодо гри рукою на найближчому чемпіонаті Європи серед чоловіків. Про це пише Depo.ua за інформацією Sky News.

Німецький бренд заявляє, що його Fussballliebe (офіційний м’яч Євро-2024, що у перекладі з німецької зветься "Любов до футболу") містить чіп, здатний у режимі реального часу надсилати точні дані про м’яч офіційним особам, які переглядатимуть відео під час матчу.

Цей винахід уже використовувався у напівавтоматизованому процесі ухвалення рішень про наявність чи відсутність офсайдів на чемпіонаті світу з футболу 2022 року в Катарі.

Тепер технологію використовуватимуть для визначення офсайдів на чоловічому турнірі Євро-2024 у Німеччині наступного літа.

Як раніше повідомляло видання The Times, чіп також застосовуватимуть разом із технологією відстеження кінцівок Connected Ball, щоб допомогти визначити, чи був доторк до м’яча рукою перед забитим голом: вона показуватиме, куди саме м’яч влучив у тіло гравця.

Мікрочіп може реєструвати до 500 рухів на секунду і точно записувати, коли гравець торкається м’яча.

При цьому зазначається, що система напівавтоматизована, тому арбітри все ще повинні на власний розсуд вирішити, чи заважає грі футболіст, який перебуває в офсайді.

Нагадаємо, Євро-2024 з футболу відбудеться у 10 містах Німеччини з 14 червня до 14 липня.

Наразі за результатами відбіркового турніру відомий 21 учасник чемпіонату. Ще три місця розіграють у березні 2024 року претенденти за результатами виступів команд у Лізі Націй. Серед цих збірних – і Україна, яка спершу в плей-оф кваліфікації зіграє проти Боснії і Герцеговини, а в разі перемоги вийде на переможця пари Ізраїль – Ісландія.

Єдиний переможець цього мінітурніру зіграє на Євро-2024 у групі Е, куди вже потрапили Бельгія, Румунія і Словаччина.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme