Президент УЄФА боїться заворушень у разі виходу України на Євро-2024

Футбольний чиновник знов каже про бажання пом’якшити заборону на участь юнацьких команд росії у міжнародних змаганнях.

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Президент УЄФА боїться заворушень у разі…
Александер Чеферін. Фото: telegraph.co.uk.

Президент УЄФА словенець Александер Чеферін побоюється щодо безпеки на Євро-2024 у разі виходу на турнір збірних України або Ізраїлю. Про це керівник європейської футбольної бюрократії розповів у інтерв'ю британському виданню The Telegraph, із посиланням на Суспільне Спорт передає Depo.ua.

Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу серед чоловіків протягом місяця, починаючи із червня, триватиме на полях Німеччини.

У відбірковому турнірі за вихід на Євро-2024 національна збірна України посіла третє місце у групі з Англією, Італією, Північною Македонією і Мальтою. Напряму на чемпіонат вийшли команди з 1 і 2 місць – Англія і Італія.

Однак наша збірна отримала шанс вийти у фінальну частину чемпіонату Європи через плей-оф, де Україні потрібно пройти двох суперників. Першим є Боснія і Герцеговина, із нею українці зіграють 21 березня в гостях. У разі успіху суперником підопічних Сергія Реброва у вирішальній грі буде переможець пари Ізраїль – Ісландія.

"Я боюся за безпеку Євро-2024 – світ збожеволів", - цитує слова Чеферіна британське видання.

На думку президента УЄФА, Україна чи Ізраїль, якщо пройдуть на Євро-2024 через плей-офф у березні, можуть надати додаткового виміру загрозі безпеці, яка традиційно виникає для великих турнірів з боку терористів чи активістів. "У ці божевільні часи, коли геостратегічно світ божеволіє, найбільше занепокоєння викликає безпека", - наголосив він.

"Я боюся не тільки стадіонів, – уточнив Чеферін. - Тому що стадіони, я впевнений, будуть захищені належним чином. Але вболівальники будуть у всіх містах і селищах".

Заборона УЄФА на участь команд з росії у офіційних турнірах через вторгнення цієї країни в Україну має допомогти запобігти повторенню жорстоких нападів підтримуваних кремлем хуліганів на англійських уболівальників на Євро 2016 року, пише The Telegraph.

Нагадаємо, на футбольному Євро 2016 року у Франції частина російських футбольних фанатів влаштували бійки з англійцями до і після матчу росія-Англія в Марселі. Британське видання Guardian повідомляло про пов'язаність цих бандитів з російськими силовими структурами. За інформацією видання, напади на фанатів збірної Англії у Марселі та Ліллі було скоординовано.

Чеферін пообіцяв, що заборона на участь команд з росії у змаганнях залишатиметься в силі, поки триватиме війна, але сказав, що хоче пом’якшити її для молодіжних команд – плани зробити це 2023 року були зірвані негативною реакцією спортсменів і політиків.

Чиновник вважає, що відкриття змагань для росіян допоможе уникнути промивання мізків російським дітям, щоб вони ненавиділи Захід, і покарання за те, в чому вони не винні.

Як раніше повідомляв Depo.ua, Александер Чеферін не вперше висловлює дивні думки щодо перспектив збірної України. У жовтні 2023 року, перед вирішальним матчем за вихід у фінальну частину Євро, президент УЄФА заявив: "Італія має кваліфікуватися на Євро-2024, інакше це буде катастрофа. Італійська збірна є надто важливою, я думаю, що вона виграє в України".

20 листопада 2023 року Україна зіграла з Італією унічию – 0:0 і не потрапила напряму на Євро-2024.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme