Легендарний український шахіст вибув з боротьби за Кубок світу в Баку

Міжнародний гросмейстер Василь Іванчук поступився лідеру сучасного світу шахів Магнусу Карлсену.

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Легендарний український шахіст вибув з б…
Іванчук (праворуч) проти Карлсена. Фото: Getty Images.

Найбільш титулований з-поміж діючих український гросмейстер, 54-річний львів’янин Василь Іванчук вибув із боротьби за Кубок світу з шахів, який із 29 липня до 25 серпня триває в Баку (Азербайджан).

На стадії 1/4 фіналу українець поступився шведу, екс-чемпіону світу, першому номеру світового шахового рейтингу Магнусу Карлсену (10 років утримував першість у світі, але відмовився від боротьби за збереження шахової корони через втрату інтересу до змагань).

Рахунок за двома партіями – 0:2 на користь шведа. Про це інформує Depo.ua за повідомленням Суспільного Спорт.

Іванчук програв дві класичні партії: 12 серпня Василь він грав чорними фігурами, а наступного дня – білими.

Раніше на Кубку світу українець переміг чілійця Крістобаля Енрікеса Вільяґру (4:2), китайця Вея І (2.5:1.5) і турка Вахапа Шанала (3.5:2.5).

Раундом раніше із боротьби за Кубок світу вибув інший ветеран українських шахів, Руслан Пономарьов, який поступився угорцеві Ференцу Беркешу.

Наразі боротьбу у жіночому турнірі в Баку продовжує українська шахістка Анна Музичук, яка на змаганнях здолала – так розпорядився жереб – свою сестру Марію. Тепер Анна зустрінеться з німкенею Елізабет Петч.

Як раніше повідомляв Depo.ua, Василь Іванчук отримав персональне запрошення (вайлд-кард) від Міжнародної федерації шахів (FIDE) до участі у Кубку світу в Баку. Але уславлений шахіст зіткнувся з проблемами при виїзді за кордон: за віком Іванчук підлягає мобілізації в умовах воєнного стану, тож він не отримав дозволу на перетин державного кордону України для участі в змаганнях. Щоб отримати дозвіл від Міністерства молоді та спорту України, знадобився відкритий лист групи міжнародних гросмейстерів.

Читайте більше: Мінмолодьспорту не випускає з України легендарного шахіста.

Нагадаємо, Василь Іванчук є віцечемпіоном світу 2002 року, чемпіоном Європи 2004-го, переможцем світової першості з бліцу 2007 року і швидких шахів (2016). Гросмейстер з 1988 року.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme