Легендарний український гросмейстер став віцечемпіоном Європи

Василь Іванчук успішно виступив на чемпіонаті континенту з бліцу.

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Легендарний український гросмейстер став…
Василь Іванчук (ліворуч) на Євро-2023 у Загребі. Фото: фейсбук Федерації шахів України.

Міжнародний гросмейстер зі Львова Василь Іванчук, 54 роки, став віцечемпіоном Європи з бліцу за результатами першості континенту з рапіду і бліцу, яка завершилася у Загребі, Хорватія. Про це пише Depo.ua з посиланням на Суспільне Спорт.

Учасниками змагань з бліцу на Євро-2023 були майже 560 шахістів. Кожен учасник проводив 13 матчів за швейцарською системою.

Україну на чемпіонаті Європи представляли 11 шахістів. Іванчук стартував під третім номером посіву. За підсумками 13 партій гросмейстер здобув 10 перемог, двічі зіграв унічию і зазнав однієї поразки.

Перед фінальним раундом Іванчук був лише п'ятим. Однак, перемога над азербайджанцем Мамедовим вивела українця на другий рядок у підсумкову заліку. З 11 очками Іванчук поступився лише 0.5 балами 12-разовому чемпіону Чехії Давиду Наварі і здобув європейське "срібло".

Василь Іванчук (ліворуч) на Євро-2023 у Загребі. Фото: фейсбук Федерації шахів України.

За підсумками чемпіонату Європи з бліцу лише двоє українських шахістів увійшли до топ-40. Окрім "срібла" Іванчука, 39-те місце посів 14-річний Ігор Самуненков. Водночас Самуненков став кращим на Євро у своїй віковій категорії — U16.

На чемпіонаті ж Європи з рапіду досягнення українців скромніші. Найкращий результат – 14 місце вінничанина Сергія Федорчука

Нагадаємо, Василь Іванчук має титул гросмейстера з 1988 року. У його активі - "срібло" чемпіонату світу 2002 року і "золото" чемпіонату Європи 2004 року. Був переможцем світової першості з бліцу 2007-го і швидких шахів – 2016-го року.

На цей час Іванчук залишається одним з найсильніших українських шахістів усіх часів. Посідає 38 місце у актуальному рейтингу Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ).

Як раніше повідомляв Depo.ua, у липні цього року знаному шахісту відмовили у виїзді з України на чемпіонат світу в Баку, Азербайджан, проте у підсумку він таки виїхав на змагання. На світовій першості-2023 Іванчук у 1/8 фіналу поступився найсильнішому шахісту планети норвежцю Магнусу Карлсену.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme