Експрезидент ФІФА розповів, як Катар отримав чемпіонат світу з футболу: Скандальні подробиці

Не обійшлося без французького президента Саркозі, якого пізніше засудили за корупцію, і його одіозного земляка Платіні.

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Експрезидент ФІФА розповів, як Катар отр…
Йозеф Блаттер не без гріха керував світовим футболом майже два десятиліття і знає ще чимало таємниць. Фото: AFP.

86-річний восьмий президент ФІФА (обіймав цю посаду протягом 15 років, з 1998 до 2015-го) Йозеф Блаттер розповів швейцарському виданню Tages-Anzeiger, завдяки чиєму втручанню Катар став господарем чемпіонату світу з футболу 2022 року, передає Depo.ua.

За словами Блаттера, які цитує нідерландський сайт Voetbal International, "Катар — надто маленька країна. Вибір Катару як господаря чемпіонату світу був помилкою. Колись у виконавчому комітеті ми домовилися, що Росія прийматиме ЧС-2018, а США — 2022. Це було б жестом миру, якби два давні політичні опоненти організували турнір один за одним".

Експрезидент ФІФА згадує: "За тиждень до конгресу [ФІФА] 2010 року мені зателефонував [тодішній президент УЄФА] Мішель Платіні і сказав, що наш план не спрацює. Його запросили до палацу [тогочасного] президента Франції Саркозі, який щойно обідав з наслідним принципом Катару. Саркозі сказав Платіні: "Подивіться, що ви і колеги з УЄФА можуть зробити, щоб Катар був обраний організатором чемпіонату світу".

"Платіні запитав: "Що б ти зробив, якби президент тебе попросив про щось?" Я відповів, що таке питання не спадало мені на думку, бо у Швейцарії немає президента", - провадив далі Блаттер.

Він констатує: "Завдяки чотирьом голосам Платіні чемпіонат світу дістався Катару, а не США. Це правда. Звичайно, йшлося і про гроші. Через пів року Катар купив у французів винищувачі за 14,6 млрд доларів".

Зазначимо, колишні керівники світового і європейського футболу Зепп Блаттер і Мішель Платіні очолювали головні футбольні організації до 2015 року, коли їх "витиснули" у відставку корупційні скандали. Так, прокуратура Швейцарії звинувачувала Блаттера і Платіні у шахрайстві та імовірній корупції.

Свого часу Блаттер визнавав, що, зокрема, чемпіонат світу з футболу 2018 року дістався росії не без корупційних впливів останньої. У інтерв'ю британському медіа Financial Times Блаттер визнав: щодо рішень про надання росії прав на мундіаль-2018 ще до голосування виконкому ФІФА 2 грудня 2010 року у керівництві цієї організації була укладена неписьмова "джентльменська угода", яка передбачала фальсифікацію результатів голосування, щоб надати права на ЧС-2018 Росії, а ЧС-2022 - США.

Утім, у липні 2022 року швейцарський суд виправдав Блаттера і Платіні.

Також нагадаємо, колишнього президента Франції Ніколя Саркозі 2021 року суд у Парижі визнав винним у справі про корупцію і засудив до трьох років позбавлення волі, два роки з яких - умовно.

Фінальна частина чемпіонату світу з футболу в Катарі триватиме з 20 листопада до 18 грудня цього року. Вперше першість світу пройде на Близькому Сході. Це також перший ЧС, який відбудеться не влітку, як зазвичай, а на перетині осені й зими – через спекотний клімат Катару.

Що ж стосується організації ЧС-2022, то, окрім корупції, довкола цього турніру вже спалахнули багато скандалів. Так, владу Катару звинувачують у нелюдському ставленні до мігрантів, задіяних у підготовчих, переважно чорнових роботах до мундіалю. Багато робітників загинули під час будівництва інфраструктури цієї азійської країни.

На недавньому матчі Бундесліги фанати "Баварії" вивісили банер, протестуючи проти проведення чемпіонату світу в Катарі. "15 тисяч смертей заради 5760 хвилин футболу. Ганьба вам", - написано на банері.

https://images.unian.net/photos/2022_11/1667914626-2610.jpg?r=24125

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme