Діяла згідно з COVID-протоколом: Всесвітня федерація фехтування зняла дискваліфікацію з Харлан

Всесвітня федерація фехтування (FIE) скасувала дискваліфікацію Ольги Харлан. Кажуть, що вона діяла в межах COVID-протоколу, саме тому виставила вперед шаблю, а не тиснула руку росіянці-суперниці

Діяла згідно з COVID-протоколом: Всесвіт…
Ольга Харлан

Про це пише італійське видання La Reppublica, передає Depo.ua.

У федерації кажуть, що українка "була добросовісна", адже могла піднести лезо, щоб попрощатися з росіянкою згідно з COVID-протоколом, який ще діє на змаганнях, і не тиснути їй руку. Тож такий жест Харлан розцінили як привітання.

"Передусім FIE піддалася заклику МОК, який втрутився після скандалу з проханням поставитися до українських спортсменів із розумінням", — пише видання. 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба привітав Харлан зі скасуванням ​​дискваліфікації та відновленням права брати участь у змаганнях, зокрема на Олімпіаді.

"Правда та гідність перемагають, коли ми всі відстоюємо їх і боремося як один. А тепер до нових перемог, наша героїне", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, лідерка збірної України з фехтування Ольга Харлан 27 липня здобула перемогу над атлеткою з росії Анною Смірновою в 1/32 чемпіонату світу з фехтування. Поєдинок завершився з рахунком 15:7 на користь українки.

Опісля українська спортсменка відмовилась тиснути руку росіянці. Харлан висунула вперед зброю, імовірно, запропонувавши "стукнутися" шаблями замість того, щоб тиснути руку Смірновій. Однак росіянка відхилила цей жест та близько 50 хвилин чекала саме на рукостискання.

Згідно з правилами Міжнародної федерації фехтування, відмова фехтувальника "привітати" суперника до або після поєдинку карається чорною карткою (дискваліфікацією). 

Зрештою українку зняли з участі на чемпіонаті світу. Джерело "Суспільне Спорт" повідомило, що у протоколі змагань навпроти Харлан зазначено "виключено". Це передбачає дискваліфікацію зі змагань та відсторонення на 60 днів від усіх подальших стартів.

Після дискваліфікації фехтувальниці міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт розповів, що Україна заздалегідь попередила Міжнародну федерацію з фехтування, що українські спортсмени не тиснутимуть руку російським атлетам під нейтральним прапором.

Уже 28 липня Міжнародний олімпійський комітет надав автоматичну кваліфікацію до участі в Олімпійських іграх українській спортсменці Ользі Харлан.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme