Чому Україна має замінити ветеранів та Фоменка, щоб поїхати на ЧС-2018 до Путіна

Збірна України з футболу потрапила в одну з найскладніших відбіркових груп до ЧС-2018

Чому Україна має замінити ветеранів та Ф…

Сьогодні у Санкт-Петербурзі відбулося жеребкування відбору ЧС-2018. На очах у "великого Ху" та представників федерацій футбольні збірні отримали суперників, з якими битимуться за вихід на мундіаль у Росії. 

Дізналася своїх суперників і наша збірна. Не будемо лукавити - Україна потрапила в одну з найскладніших груп відбору на ЧС за часів незалежності. Звичайно, за путівку до Бразилії наші хлопці гідно боролися з Англією, обійшли поляків та чорногорців, але за путівку до Росії-2018 в нас гратимуть відразу три серйозні збірні, дві з яких наразі є лідерами своїх відбіркових груп на Євро-2016 - Хорватія та Ісландія. З цими хлопцями буде майже неможливо боротися за перше місце і пряму путівку на мундіаль, а також буде важкувато відібрати у когось з них другу сходинку в групі та путівку у плей-офф відбору. Шкода, що третє та нижче нам не підходить.

В обох країнах футбол на підйомі вже декілька років. Хорватія за останні 13 років пропустила лише мундіаль 2010. Ісландія не брала участі у чемпіонатах світу, але підйом юнацького та молодіжного футболу, який триває там вже понад 5 років, дає свої плоди. Ісландці вийшли у плей-офф відбору ЧС-2014, де програли тим самим хорватам. 

Головна зірка Ісландії - це вся команда, її дух. Більшість гравців представляють внутрішню першість або сусідні шведську та норвезьку. Але саме дух та командна гра дозволяють ісландцям у відборі на Євро-2016 лідирувати у групі з Нідерландами та Чехією, обігравши обох суперників у очних матчах.

Збірну Хорватії особливо презентувати не треба. Там все кажуть прізвища: Ракітич ("Барселона"), Модріч ("Реал" Мадрид), Оліч ("Гамбург"), Манджукіч ("Атлетико" Мадрид), Халілович ("Барселона")...

Ці хлопці недарма випереджають Італію та Норвегію у відборі на Євро-2016.

Щодо збірних Туреччини та Фінляндії - в обох командах ігровий спад. Туреччина вже давно не хапає зірок з неба. "Бронза" ЧС-2002 так і стала їхнім останнім успіхом, а Фінляндія особливо ніколи і не дивувала грою. Якщо у Туреччини є лідер Арда Туран з "Барселони", а більшість футболістів грають у внутрішній першості, то у Фінляндії головною зіркою є екс-"динамівець" Роман Єременко з ЦСКА (Москва). Також багато фінських гравців грають у Європі, наприклад Камара ("Арсенал"), Мойсандер ("Аякс") та ін. 

У відборі Євро-2016 Туреччина йде третьою, поступаючись Ісландії, Чехії та Італії, а Фінляндія без шансів у групі F, де посідає 5 сходинку, поступаючись Румунії, Північній Ірландії, Угорщині та навіть Фарерам, випереджаючи лише греків. 

З головними конкурентами по відбору на ЧС-2018 українці раніше грали. Вони пам'ятають, як перемагати турків (відбір ЧС-2006), а також як випереджати хорватів (відбір ЧС-2010) і ісландців (відбір ЧС-1998). 

Але, на жаль для нашої команди, розвиток футболу у Хорватії та Ісландії значно випереджає українські реалії. І навіть якщо Коноплянка додасть у "Севільї", Ярмоленко заграє у Європі, а зірка "молодіжки" Віктор Коваленко хоча б у "Шахтар" - наша футбольна система занадто слабша, ніж у головних конкрунетів по відбору на російський мундіаль. А саме зміна поколінь гратиме величезну роль в успіхах відбору ЧС-2018 в усіх збірних.

Починати готуватися до мундіалю необхідно вже сьогодні. Відбір стартує 4-го вересня 2016 року. Можливо, потрібно змінити головного тренера Михайла Фоменка, поставивши, наприклад, людину, яка тривалий час у ФФУ працювала з юнацькими командами, виводячи їх на чемпіонати Європи. Така людина зможе підсилити "старіючих" збірників молодим поколінням. Без кардинальних змін ЧС-2018 нам не світить. І це доводить гра у відборі ЧЄ-2016, де ми поступаємося Словаччині та Іспанії. Можна буде говорити, мовляв, і так би не поїхали до Путіна, але набагато приємніше перемагати суперників на російських полях, ніж посідати третє місце у відбірковій групі.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme