Чемпіонський поєдинок з шахів у Львові - це спецоперація Путіна, - Каспаров

13-й чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров, який нині займається політикою і критикує чинну російську владу, прокоментував рішення про проведення чемпіонського матчу між Марією Музичук і Хоу Іфань у Львові, який відбудеться в кінці лютого 2016

Як повідомляє depo.ua з посиланням на "Обозреватель", Каспаров вважає голову ФІДЕ - росіянина Ілюмжинова - агентом Кремля.

"Я б зробив маленьке зауваження щодо того, хто такий Ілюмжинов. За мірками єльцинсько-путінської Росії, він  - людина з "видатною" біографією. Існує довга калмикська історія (бажаючі можуть ознайомитися з підсумками його правління в Калмикії) і з тим, яке суспільство там було побудовано. Варто зазначити, що вже пішов 21-й рік його правління в FIDE. Це важливий факт для розуміння - наскільки цінний Ілюмжинов керівництву Росії і конкретно Путіну. Він відомий як людина, що виконує делікатні доручення Кремля в гарячих точках планети. Два візити до Каддафі в 2011 році, - за пару місяців до повалення. Напередодні так званих "сирійських подій" відвідування Башара Асада в 2012 році, візит до Саддама Хусейнав 2003 році, тобто він завжди опинявся на найважливіших векторах кремлівської зовнішньої політики, що означає одне: він - людина довірена. Звичайно, проведення такого турніру - це питання цілком внутрішньоукраїнське. Але для себе вважаю за необхідне боротися з міфом "спорт поза політикою". Він живучий і небезпечний. Для України - в тому числі", - каже Каспаров.

Також відомий шахіст додає, що приїзд Ілюмжинова в Україну на початку липня вписується у концепцію Путіна по військовому вирішенню "української проблеми".

"Російський президент, як і раніше вважає своїм головним завданням руйнування української державності... І грає в різнорівневі дипломатичні ігри, наприклад, намагаючись розколоти Євросоюз, через Грецію, то через ультраправі організації в Європі. Тобто, йде пошук слабких місць. Путін не військовий, а саме Кдбіст, він повинен шукати можливості вклинюватися в українське політичне життя. Поїздки Ілюмжинова і його раптова активність пов'язані з путінськими планами. Я не можу уявити, щоб путінський агент поїхав, як пишуть у Росії, в лігво "бандерівців", без "відмашки" і "техзавдання", - каже Каспаров.

За його словами, такий відповідальний і демократичний політик як мер Львова, швидше за все, просто повівся на Ілюмжиновскі пропозиції. 

"Думаю, і глава української держави особливо не вникав у ситуацію. Однак мене вразила діяльність Віктора Капустіна, президента Української шахової федерації, який причетний до цих вояжів президента FIDE. Капустін точно знав, про що йде мова, і він, безумовно, зіграв ключову роль, переконуючи українську владу в тому, що "це все про шахи", - додає Каспаров.

Також Каспаров додає, що через фінансові проблеми ФІДЕ фінальний матч може обійтися Україні у $800 тис.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme